Jeśli planujecie przygotować na obiad schab, tym razem proponuję wam przyrządzić z niego roladki. Wystarczy dodać do nich cztery składniki, a będą niezwykle smaczne i aromatyczne. A ponad wszystko bardzo apetyczne. Takie roladki można zrobić na weekendowy czy świąteczny obiad. Spróbujcie, a nie pożałujecie.
Jakimi składnikami można nadziać schabowe roladki?
Roladki schabowe można nadziać różnymi zestawami dodatków. Jeden z prostszych stanowią pokrojone w słupki warzywa. Może to być marchewka, cukinia, papryka. Dobrze też sprawdzi się nadzienie z wędzonego boczku i kiszonego ogórka. Smaczne roladki wyjdą również, gdy schab nadziejemy suszonymi pomidorami i oliwkami. Zawsze warto dołożyć też ser, np. mozzarella, żółty, pleśniowy, który scali pozostałe składniki.
Jak zrobić roladki schabowe ze szpinakiem, serem i szynką?
Przygotowanie roladek schabowych jest proste i szybkie. Nie wymaga marynowania mięsa, ani parzenia szpinaku. Schab wystarczy tylko oprószyć przyprawami, ułożyć na nim dodatki, zrolować i zawinąć w plastry szynki. Najlepiej sprawdzi się tu szynka dojrzewająca, która pod wpływem pieczenia lekko zmięknie i doda potrawie doskonałego smaku.
Przepis: Aromatyczne roladki schabowe
Roladki schabowe ze szpinakiem, serem, czosnkiem i szynką
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 390 w każdej porcji
Składniki
- 4 plastry schabu środkowego
- 50 g świeżych liści szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- 125 g białej mozzarelli
- 4 plastry szynki dojrzewającej
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaPlastry mięsa opłucz, osusz, rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz je solą i pieprzem, natrzyj olejem. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
- Przygotowanie dodatkówLiście szpinaku opłucz, osusz, oberwij ogonki. Mozzarellę pokrój w słupki. Czosnek obierz, pokrój w plasterki.
- Formowanie roladekNa każdym plastrze mięsa ułóż 2 warstwy liści szpinaku, posyp je plasterkami czosnku. Na brzegu plastra mięsa połóż 2 słupki mozzarelli, zwiń roladkę. Każdą owiń plastrem szynki, zepnij.
- Pieczenie roladekRoladki ułóż w naczyniu do zapiekania. Przykryj je. Mięso piecz ok. 40 minut w 180 stopni Celsjusza. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywę, by roladki się przyrumieniły.
Z czym podać roladki schabowe?
To z czym podać roladki schabowe, w dużej mierze zależy od nadzienia. Do tego ze szpinaku, sera i szynki doskonale będzie pasował ryż, a także makaron. Do innych nadzień możecie też podać ziemniaki gotowane lub pieczone, a także ugotowaną kaszę. Dopełnieniem roladek mogą być warzywa gotowane, jarzynka lub surówka.
Czytaj też:
Za ten pomysł na schabowe ktoś powinien dostać medal. Soczyste roladki znikają z talerzy w mgnieniu okaCzytaj też:
Moje kotlety schabowe nie mają panierki. Aromatyczny dodatek bije ją na głowę