Moje kotlety schabowe nie mają panierki. Aromatyczny dodatek bije ją na głowę

Moje kotlety schabowe nie mają panierki. Aromatyczny dodatek bije ją na głowę

Dodano: 
Schab z duszonymi pieczarkami
Schab z duszonymi pieczarkami Źródło: Shutterstock / Radu Sebastian
Kotlety schabowe to jedna z bardziej lubianych potraw w moim domu. Jednak nie chodzi o klasyczne mięso w panierce, a o smażone plastry, które podaję z aromatycznym dodatkiem. Gdy zrobiłam je pierwszy raz, zapomniałam o tradycyjnej potrawie.

Kotlety schabowe należą do klasyki polskiej kuchni. Większość osób jednak smaży je w chrupiącej panierce. I nie powiem, moja rodzina bardzo je lubi. Jednak od kiedy przygotowałam nieco inną wersję schabowych, bliscy proszą tylko o nią. I wcale się nie dziwię, bo moje kotlety z aromatycznym dodatkiem są pyszne i soczyste.

Jak smażyć schab, by nie był suchy?

Schab to smaczne mięso, które jednak dość łatwo wysuszyć. By uniknąć tego problemu w czasie smażenia, często stosuje się panierkę. Chroni ona mięso przed utratą soków. Ważne jest też, by nie kłaść na patelnię mięsa prosto z lodówki. Powinno mieć temperaturę pokojową. Należy je smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Smażenia nie można przeciągać, bo mięso zrobi się twarde.

Jak zrobić kotlety schabowe z duszonymi pieczarkami?

Zamiast tradycyjnych kotletów schabowych w panierce robię te z duszonymi pieczarkami. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, bo plastrów mięsa nie trzeba rozbijać, ani panierować. Zamiast tego, wystarczy poddusić pieczarki i podać je do mięsa. Dzięki temu aromatycznemu dodatkowi całe danie staje się soczyste i pełne smaku.

Przepis: Kotlety schabowe z duszonymi pieczarkami

Kotlety schabowe bez panierki podane z duszonymi pieczarkami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
420 w każdej porcji

Składniki

  • 4 plastry schabu środkowego
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Duszenie pieczarekCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj posiekane pieczarki, przesmaż je, duś 5 minut. Dodaj śmietankę, trochę soli i pieprzu, duś grzyby ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje.
  2. Smażenie mięsaPlastry schabu opłucz, osusz. Oprósz je solą, pieprzem i czosnkiem. Na patelni rozgrzej olej, zrumień na nim kotlety, smażąc je po 2-3 minuty z każdej strony.
  3. Podawanie kotletówKotlety przełóż na talerze, pozostaw je na ok. 5 minut pod przykryciem, by odpoczęły. Podaj je polane sosem z duszonymi pieczarkami, posyp posiekaną natką.

Z czym podać kotlety schabowe z duszonymi pieczarkami?

Kotlety schabowe z duszonymi pieczarkami najlepiej będą smakować z naszym klasycznym dodatkiem, czyli z gotowanymi ziemniakami. Można je też podać z puree ziemniaczanym lub z kaszą jęczmienną. W roli warzywnego dodatku dobrze sprawdzi się tu np. surówka z marchewki i pora lub surówka Colesław.

Czytaj też:
Na plastry schabu kładę tanie, ale pyszne dodatki. Obiad, że palce lizać robi się szybko i bez wysiłku
Czytaj też:
Moja koleżanka zostawia usmażone kotlety na patelni. Nawet nie wie, jak wielki popełnia błąd