Za ten pomysł na schabowe ktoś powinien dostać medal. Soczyste roladki znikają z talerzy w mgnieniu oka

Za ten pomysł na schabowe ktoś powinien dostać medal. Soczyste roladki znikają z talerzy w mgnieniu oka

Dodano: 
Roladki schabowe z grzybami
Roladki schabowe z grzybami Źródło: Shutterstock / Nikilev
Zamiast usmażyć z plastrów schabu kotlety, tym razem spróbuj czegoś innego. W rozbite mięso wystarczy zawinąć prosty, aromatyczny farsz i wrzucić roladki na patelnię.

Roladki schabowe z grzybami to danie proste do zrobienia, a jednocześnie efektowne i pyszne. Soczyste mięso wypełnione jest tu farszem z leśnych grzybów. Choć składniki są niewyszukane, to efekt zachwyca smakiem i wyglądem. Takie roladki to doskonały pomysł na mięso do obiadu i jednocześnie pomysł na to, jak wykorzystać schab inaczej, niż na tradycyjne kotlety w panierce.

Jak zrobić roladki schabowe z grzybami?

Aby zrobić roladki, należy mięso rozbić tak, jak na kotlety (ale jednocześnie delikatnie, aby nie porobić w nim dziur), doprawić i odstawić do lodówki. Również suszone grzyby potrzebują nieco czasu, dlatego najlepiej namoczyć je dużo wcześniej (jeśli planujesz zrobić roladki na obiad, zalej grzyby wodą rano, a do południa będą idealnie miękkie).

Roladki można zrobić z dowolnych grzybów leśnych, także z mieszanki takich grzybów. Jeśli lubisz delikatniejsze smaki, możesz zrobić nadzienie z samych borowików.

Przepis: Roladki schabowe z grzybami

Pyszne roladki na obiad i na przyjęcie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
363 w każdej porcji

Składniki

  • 4 plastry schabu
  • 50 g grzybów suszonych
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oleju
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie grzybów i mięsaSuszone grzyby trzeba namoczyć. Zalej je wodą na ok. 4-5 godzin. Po tym czasie wyjmij, odsącz i pokrój drobno. Kotlety rozbij, dopraw sola i pieprzem, odstaw do lodówki na ok. godzinę.
  2. Szykowanie farszuRozgrzej na patelni 1 łyżkę oleju i wrzuć na nią posiekany drobno czosnek. Smaż chwilę (czosnek nie może się przypalić), dodaj grzyby, dopraw solą i pieprzem i smaż, aż woda ładnie odparuje.
  3. Robienie roladekNa rozbite kotlety nakładaj farsz. Zwijaj w ciasne rulony i zabezpiecz sznurkiem do wędlin. Każdą roladkę delikatnie obtocz w mące. Smaż na złoto na rozgrzanym oleju, następnie podlej odrobiną wody i duś ok. 20-30 minut.

Gotowe roladki z grzybami podawaj do obiadu, świetnie smakują z ziemniakami i surówkami, pasują również do klusek śląskich. Można je też zaserwować jako mięsne danie na przyjęciach, także świątecznych.

Inne pomysły na roladki schabowe grzybami

Te roladki możesz przygotować na wiele sposobów, eksperymentując m.in. z samym farszem. Możesz farsz przygotować również ze świeżych pieczarek (czy świeżych grzybów leśnych). Wówczas weź ok. 250-300 g pieczarek, zetrzyj je na tarce lub drobno pokrój i przygotuj farsz, przesmażając je na patelni z czosnkiem i przyprawami.

Do grzybowego farszu można również dodawać cebulę, szczypiorek, natkę pietruszki. Bardzo smaczną opcją jest dołożenie do przesmażonych już grzybów garści tartego, żółtego sera.

Roladki schabowe po krótkim przesmażeniu na patelni, można także zapiekać w piekarniku.

Czytaj też:
Schab roluję z trzema składnikami i owijam czwartym. Tym aromatycznym roladkom trudno się oprzeć
Czytaj też:
Biorę gotowe tortille i w 10 minut mam przepyszne roladki. Zawijam tylko trzy składniki

Źródło: smaki.pl