Ścieram to białe warzywo i doprawiam aromatycznym sokiem. Ta surówka jest pyszna i zdrowa

Ścieram to białe warzywo i doprawiam aromatycznym sokiem. Ta surówka jest pyszna i zdrowa

Dodano: 
Surówka z białej rzepy
Surówka z białej rzepy Źródło: Shutterstock / nada54
Jeśli szukacie pomysłu na oryginalną surówkę, oto i on. Nie robię jej z kapusty, marchewki, ani z pora. Wykorzystuję natomiast nieco zapomniane warzywo, które ma liczne właściwości zdrowotne. Ten dodatek będzie pasował do wielu obiadów.

Jesienią zazwyczaj robimy surówki z marchewki, kapusty lub pora. Jeśli jednak komuś znudził się już ich smak, czas spróbować mało popularnego warzywa. Będzie to biała rzepa, która niegdyś była bardzo modna, a teraz została nieco zapomniana. Warto jednak sięgnąć po to białe warzywo, bo jest bardzo smaczne i ma doskonały wpływ na nasze zdrowie.

Wartość odżywcza białej rzepy

Biała rzepa to wyraziste w smaku warzywo, bogate w składniki odżywcze. Stanowi doskonałe źródło witaminy C, która wzmacnia odporność. Rzepa ma też działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Warto ją więc jeść szczególnie w sezonie przeziębień i grypy. Dostarcza także witaminy B6, dzięki czemu wspomaga układ nerwowy. Zawarty w niej kwas foliowy jest istotny szczególnie dla kobiet w ciąży. Warzywo to zawiera także potas, który reguluje ciśnienie krwi, wapń wzmacniający kości oraz magnez, który wspiera układ nerwowy i mięśniowy.

Rzepa ma działanie przeciwbólowe, rozkurczowe, przeciwzapalne i przeciwcukrzycowe. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, warzywo to wspomaga przemianę materii. Odgrywa też ważną rolę w oczyszczaniu organizmu z toksyn, a także korzystnie wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci.

Jak zrobić wyrazistą surówkę z białej rzepy?

Przygotowanie wyrazistej surówki z białej rzepy jest niezmiernie proste. Warzywo wystarczy obrać, zetrzeć na dużych oczkach i doprawić. Tu doskonale sprawdzi się z sok z pomarańczy, który wprowadza do surówki z rzepy sporo aromatu.

Przepis: Surówka z białej rzepy

Surówka z białej rzepy i soku z pomarańczy

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
80 w każdej porcji

Składniki

  • 1 biała rzepa
  • 1 pomarańcza
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie rzepyRzepę umyj, obierz, zetrzyj na średnich oczkach tarki. Umieść ją w salaterce, skrop sokiem z pomarańczy.
  2. Wykańczanie surówkiSurówkę dopraw do smaku solą i pieprzem, a także miodem. Skrop ją olejem, wymieszaj. Odstaw na 15 minut w chłodne miejsce, by składniki dobrze się przegryzły.

Do czego podać surówkę z białej rzepy?

Surówka z białej rzepy jest wyrazista i orzeźwiająca. Doskonale pasuje do tłustszych i cięższych potraw. Jeśli chodzi o dania mięsne, to można ją podać do kotletów czy pieczonego kurczaka. Dobrze będzie też pasować do pieczonych i smażonych ryb, a także do wegetariańskich kotletów i warzywnych placków. Można ją także zaserwować do gulaszu, potraw z kaszą lub ryżem.

Czytaj też:
Ten Colesław to sztos. Mała zmiana w przepisie, a ten tani dodatek do obiadu smakuje jeszcze lepiej
Czytaj też:
Ta ekspresowa surówka do obiadu pierwsza znika z talerzy. Jej podstawą jest tanie warzywo