Lubię surówki robione z popularnych, tanich warzyw. Takich, które zwykle mam pod ręką. Tu doskonale wpisuje się surówka Colesław, którą zna już cały świat. Rozpowszechniła ją amerykańska sieć restauracji, a ponieważ jest smaczna, wiele osób robi ją w domu. Również ja.
Podstawowe składniki surówki Colesław
Podstawowym składnikiem surówki Colesław jest biała kapusta. Najlepiej, gdy jest soczysta i chrupiąca, bo wtedy surówka smakuje doskonale. Kapustę łączy się z marchewką, którą należy zetrzeć. Wielkość oczek, na których ściera się marchewkę trzeba dopasować do stopnia rozdrobnienia kapusty. Do surówki można dodać posiekaną cebulę, która doda całości wyrazu. Jednak nie jest to obowiązkowy, klasyczny składnik. Warzywa łączy się z sosem przygotowanym na bazie majonezu i ewentualnie jogurtu naturalnego. Surówkę doprawia się octem lub sokiem z cytryny, a także cukrem, solą i pieprzem.
Jak zrobić klasyczną surówkę Colesław?
Klasyczna surówka Colesław jest tania, soczysta i bardzo smaczna. Przyjemnie chrupie i doskonale urozmaica smak dań obiadowych. Najwartościowsza jest podana od razu po przygotowaniu. Jednak krótkie przechowywanie (1 dzień), nie pogarsza zbytnio jej smaku.
Przepis: Surówka Colesław
Klasyczna surówka z białej kapusty i marchewki
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 95 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 małej główki białej kapusty
- 1 duża marchewka
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówKapustę oczyść, dość drobno poszatkuj. Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
- Łączenie składnikówW salaterce wymieszaj kapustę i marchewkę. Warzywa oprósz cukrem, solą i pieprzem. Majonez połącz z jogurtem i sokiem z cytryny. Sos dodaj do warzyw, wymieszaj.
Wskazówka: Smak i wygląd surówki można uatrakcyjnić, dodając do niej trochę posiekanego koperku lub natki pietruszki.
Do czego pasuje surówka Colesław?
Surówka Colesław ma dość neutralny, łagodny smak, dzięki czemu doskonale komponuje się z wieloma potrawami. Można ją podać np. do pieczonych i smażonych dań z drobiu, do pieczonych mięs, kotletów schabowych i mielonych, a także smażonych ryb.
Czytaj też:
Tę jesienną surówkę robię raz-dwa, a wychodzi nam na zdrowie. Do kapusty pekińskiej dodaję proste składnikiCzytaj też:
Zdrową i pyszną surówkę do obiadu robię 10 minut. Proste składniki na nią zawsze mam w kuchni