Kapustę kiszoną łączę z mięsem mielonym i robię szybkie danie. Rodzina zajada się nim aż miło

Kapustę kiszoną łączę z mięsem mielonym i robię szybkie danie. Rodzina zajada się nim aż miło

Dodano: 
Kapusta po koloszwarsku
Kapusta po koloszwarsku Źródło: Shutterstock / NoirChocolate
Masz ochotę na aromatyczne i sycące danie? Serdecznie polecam wyjątkową zapiekankę z kapusty kiszonej i mięsa mielonego. Jej smak na pewno cię zaskoczy i sprawi, że nie raz będziesz eksperymentować z przepisem na tę potrawę.

Kapusta po koloszwarsku, bo tak nazywa się danie, które chcę dzisiaj polecić, wywodzi się z kuchni węgierskiej. Podobne potrawy przyrządzane są również w Rumunii. Połączenie smaku kiszonej kapusty, mocno przyprawionego mięsa mielonego, cebuli, czosnku i innych dodatków, rozpieszcza kubki smakowe oraz zapewnia długie uczucie sytości. To idealne danie na mroźne jesienno-zimowe dni.

Kapusta po koloszwarsku to potrawa z historią

Kapusta po koloszwarsku to danie z bardzo długą historią, które od wieków gości na stołach w węgierskich domach. Choć ma bardzo bogaty smak i aromat, to powstaje z prostych składników, z których można również ugotować tradycyjny, polski bigos. Po raz pierwszy przepis na kapustę po koloszwarsku umieszczono w węgierskiej książce kucharskiej w 1695 roku. Pierwszy przepis uwzględniał upieczenie kiszonej kapusty z różnymi rodzajami mięs i wędzonką w miedzianym garnku, który został wyłożony tłustą skórą wieprzową. Przez kolejne stulecia oryginalny przepis był dopasowywany do zmieniających się nawyków żywieniowych. Obecnie można spróbować zapiekanej z mięsem, ryżem i śmietaną kapusty kiszonej w wielu węgierskich restauracjach.

Jak zrobać kapustę po koloszwarsku?

Przygotowanie kapusty po koloszwarsku warto rozpocząć dzień wcześniej, gotując kiszoną kapustę niemal do miękkości z aromatycznymi przyprawami oraz skórą z wędzonego boczku. Dzień wcześniej można również usmażyć mięso z przyprawami, dzięki czemu wykonanie potrawy zajmie zaledwie krótką chwilę. Danie przygotowuję w naczyniu do zapiekania, ale możesz również wymieszać wszystkie składniki i udusić je w rondlu lub brytfance.

Do potrawy najlepiej użyć naturalnie kiszonej, sprawdzonej kapusty. Ta z dodatkiem ostu ma często nieprzyjemny posmak, który może zepsuć danie. Używam kapusty, którą sam kiszę w słoikach, a gdy moje zapasy kiszonek się wyczerpią, kupuję ekologiczną kapustę kiszoną w wiaderku.

Wybór mięsa do kapusty po koloszwarsku to kwestia gustu. Możesz użyć zarówno wieprzowiny, jak i wołowiny oraz drobiu. Doskonale smakuje również potrawa z dodatkiem mięsa mieszanego np. wieprzowo-wołowego. Do mięsa możesz dodać ulubione zioła i przyprawy, dopasowując przepis do indywidualnych preferencji. Smak kapusty po koloszwarsku podbija dodanie wędzonki np. podsmażonego boczku i kiełbasy (boczkiem i kiełbasą możesz również zastąpić mięso mielone). Do potrawy idealnie nadaje się również mięso z rosołu.

Przepis: Kapusta po koloszwarsku

Tę węgierską potrawę można szybko przygotować w dużych ilościach.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Węgierska
Czas przygotowania
50 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
6

Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 litr bulionu lub wody
  • 1 szklanka suchego ryżu
  • 600 g mięsa mielonego
  • 3 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 cm kawałek skóry z wędzonego boczku
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 4 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 1 łyżka masła lub oleju do posmarowania formy
  • Ulubiona zielenina do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie kiszonej kapustyKapustę odsącz z nadmiaru soku. Odłóż trochę płynu, bo może się przydać do doprawienia kapusty po ugotowaniu. Jeżeli kiszona kapusta jest bardzo kwaśna, to przepłucz ją w zimnej wodzie, a następnie ponownie odciśnij z nadmiaru płynu i posiekaj.
  2. Gotowanie kiszonej kapustyPrzełóż posiekaną kapustę do garnka, zalej bulionem lub wodą. Dodaj skórę z wędzonego boczku (opcjonalnie), liście laurowe, ziele angielskie oraz kminek. Ugotuj kapustę niemal do miękkości, a następnie odcedź i odsącz z nadmiaru wody.
  3. Gotowanie ryżuSuchy ryż przepłucz zimną wodą i ugotuj niemal do miękkości w osolonym wrzątku. Ugotowany ryż odcedź i pozostaw na sitku lub durszlaku.
  4. Smażenie warzywCebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Na patelni z grubym dnem rozgrzej klarowane masło (możesz też użyć oleju lub smalcu) i zeszklij cebulę. Gdy cebula się zeszkli, zwiększ moc palnika i poczekaj, aż nabierze złotego koloru. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Dodanie do cebuli i czosnku kapusty Na patelnię dodaj kapustę i smaż 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Przypraw składniki do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  5. Smażenie mięsa mielonegoNa patelni z grubym dnem rozgrzej olej i dodaj mięso mielone. Mieszaj, rozbijając duże grudki mięsa. Gdy mięso się przyrumieni i zmięknie, dodaj słodką, ostrą i wędzoną paprykę oraz dopraw farsz solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  6. WykonaniePodziel wszystkie składniki na trzy części. Układaj warstwami w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania, w kolejności: kiszona kapusta z cebulą i czosnkiem, ryż, mięso. Poszczególne warstwy smaruj niewielką ilością kwaśnej śmietany (do śmietany możesz dodać 1 łyżkę przecieru/koncentratu pomidorowego lub sosu ajvar). Wierzch kapusty po  koloszwarsku również posmaruj śmietaną.
  7. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw naczynie z kapustą po koloszwarsku do gorącego piekarnika i piecz 1 godzinę.

Jak podawać kapustę po koloszwarsku?

Kapustę po koloszwarsku podawaj na ciepło np. z tłuczonymi lub pieczonymi ziemniakami. Potrawę możesz również podawać z ulubionym pieczywem oraz bez dodatków. Przed podaniem udekoruj wierzch zapiekanej kapusty po koloszwarsku ulubioną zieleniną np. bazylią lub posiekaną natką pietruszki.

Inne wersje kapusty po koloszwarsku oraz opcjonalne dodatki

Kapustę po koloszwarsku możesz wzbogacić dodatkowymi warzywami – np. startą na tarce marchewką, korzeniem selera, korzeniem pietruszki, pomidorami i papryką.

Danie to wyśmienicie smakuje również z dodatkiem ugotowanych do miękkości i pokrojonych w plasterki ziemniaków, które tworzą dodatkową warstwę zapiekanki. Plasterki ziemniaków (surowe lub ugotowane) możesz również usmażyć na złoty kolor.

Jeżeli chcesz zaskoczyć rodzinę i gości nie tylko smakiem, ale także kolorem potrawy, to białą kapustę kiszoną możesz zastąpić czerwoną kapustą kiszoną, którą polecam ugotować z dodatkiem 250 ml czerwonego wina wytrawnego, liści laurowych, ziela angielskiego oraz kilku goździków, a następnie podsmażyć z cebulą i czosnkiem. Zapiekanka z czerwoną kapustą kiszoną świetnie smakuje w wersji wegetariańskiej z dodatkiem cebuli, czosnku oraz pieczonych buraków i suszonej żurawiny.

Czytaj też:
Aromatyczny sos w polskich pulpetach zachwyca głębokim smakiem. Prosty przepis robi się sam
Czytaj też:
Tanią i smaczną zapiekankę robię z 2 popularnych warzyw. Jest idealna na obiad i do obiadu