Przyrządzanie obiadu w tygodniu pełnym pracy to prawdziwe wyzwanie. Dlatego upraszczam dania, jak tylko się da. Choć są ekspresowe i niewyszukane, to zwykle bardzo smaczne. Jednym z takich dań jest makaron z sosem tuńczykowym. Jestem w stanie przygotować go w zasadzie zawsze, bo zawsze mam w swoich zapasach makaron, tuńczyka z puszki i kawałek żółtego sera.
Jaki makaron jest najlepszy do sosu tuńczykowo-serowego?
Sos tuńczykowo-serowy jest gęsty, ale nie aksamitny. Są w nim bowiem widoczne kawałki ryby. Do takiego sosu najlepiej więc będą pasowały grubsze makarony, które doskonale będą komponowały się z grudkowatym sosem. Można więc sięgnąć po kolanka, świderki czy penne.
Jak zrobić makaron z sosem tuńczykowo-serowym?
Przygotowanie tego dania zajmie wam nie więcej niż 15 minut. Najpierw należy nastawić makaron, a w czasie, gdy się gotuje, przyrządzić ten prosty sos. A sporządzenie sosu tuńczykowo-serowego sprowadza się do podgrzania tuńczyka z puszki i połączeniu go z serem. Kawałeczki sera szybko roztopią się w sosie, dając mu większą gęstość i przyjemną ciągliwość.
Przepis: Makaron z sosem tuńczykowo-serowym
Makaron z aromatycznym i sycącym sosem tuńczykowo-serowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 490 w każdej porcji
Składniki
- 400 g grubszego makaronu
- 1 puszki fileta z tuńczyka w oleju
- 100 g startego żółtego sera
- sól, pieprz
- natka pietruszki lub świeża bazylia
Sposób przygotowania
- Gotowanie makaronuW dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Wsyp makaron, wymieszaj i gotuj na niedużym ogniu ok. 15 minut. Co jakiś czas makaron zamieszaj. Gdy będzie juz miękki, odcedź go.
- Przygotowanie sosuFilet z tuńczyka rozdrobnij przy pomocy widelca. Przełóż go na dużą patelnię i delikatnie podgrzewaj. Dodaj starty ser i całość podgrzewaj na niedużym ogniu, aż ser się roztopi. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Serwowanie makaronuDo sosu znajdującego się na patelni dodaj ugotowany makaron. Całość wymieszaj, podgrzewaj na niedużym ogniu, aż makaron będzie gorący. Danie rozłóż na talerze, posyp posiekaną zieleniną.
Czym doprawić sos tuńczykowo-serowy do makaronu?
Sos tuńczykowo-serowy dla niektórych ma już na tyle wyrazisty smak, że nie potrzebuje żadnych dodatków. Ja lubię go jednak solidnie doprawić świeżo zmielonym pieprzem, bo wtedy nabiera przyjemnej ostrości. Jeśli zaś lubicie orientalne smaki, możecie sięgnąć po odrobinę przyprawy curry. Potrawę zwykle posypuję świeżo posiekaną natką pietruszki. Dzięki temu danie zyskuje orzeźwiający smak i apetyczny wygląd.
Czytaj też:
Wystarczy popularna mrożonka i makaron. To danie zrobisz w kwadransCzytaj też:
Makaron i dwa proste dodatki w 30 minut zamieniam w pyszny obiad. Danie jest lekkie i bardzo sycące