Wystarczy popularna mrożonka i makaron. To danie zrobisz w kwadrans

Wystarczy popularna mrożonka i makaron. To danie zrobisz w kwadrans

Dodano: 
Makaron z groszkiem
Makaron z groszkiem Źródło: Shutterstock / New Africa
Mrożony groszek to świetna opcja na szybki obiad albo kolację, szczególnie jeśli podasz go w wersji z makaronem. Smakuje rewelacyjnie, a robi się błyskawicznie.

Makaron z groszkiem to jeden z tych przepisów, który zrobisz w sytuacji, kiedy wydaje ci się, że nie masz w domu nic do jedzenia. Jeśli tylko masz zapasową paczkę makaronu, a w zamrażarce choć trochę groszku, to wystarczy, aby zrobić to proste, szybkie i pyszne danie.

Jak zrobić makaron z groszkiem?

Można powiedzieć, że wystarczy ugotować makaron, groszek i wszystko wymieszać. Do ego odrobina czosnku przesmażonego z dobra oliwą z oliwek, dużo parmezanu i całe danie jest gotowe.

Jeśli nie masz parmezanu, wykorzystaj dowolny żółty ser (świetnie będą się nadawały także skrawki różnych żółtych serów).

Przepis: Makaron z groszkiem

Szybkie danie z makaronem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
544 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g makaronu penne
  • 300 g mrożonego groszku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g tartego parmezanu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie składnikówMakaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Groszek wrzuć na osolony wrzątek i gotuj ok. 6 minut. Odcedź groszek.
  2. Robienie makaronuW rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odcedzony groszek. Dodaj makaron, wymieszaj wszystko i dopraw. Gorący makaron posyp dużą ilością parmezanu.

Makaron z groszkiem można podać jako lekką kolację, ale sprawdzi się także jako szybkie danie obiadowe lub dodatek do obiadu (np. do pieczonych czy smażonych kawałków kurczaka albo do smażonej ryby).

Inne pomysły na makaron z groszkiem

Jeśli lubisz makarony z kremowymi sosami, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby danie z naszego przepisu podkręcić i zrobić groszkowy sos. Wystarczy tylko jeden dodatkowy składnik: śmietana. Może to być śmietana osiemnastka, ale sprawdzi się także słodka śmietanka kremówka.

Jak zrobić taki sos? Kiedy przesmażysz czosnek (ważne jest, aby czosnku nie przypalić) i dodasz groszek, dolej do garnka również śmietanę, dopraw dobrze solą i pieprzem i gotuj krótko. Następnie dodaj makaron i w razie potrzeby odrobinę wody z gotowania makaronu.

Gotowe danie można udekorować świeżym, drobno posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki abo listkami bazylii. Taki makaron można także posypać czymś chrupiącym, np. prażonymi orzechami włoskimi, płatkami migdałów czy orzeszkami piniowymi albo pestkami słonecznika, czy też dyni.

Czytaj też:
Ten pyszny placek znam z niemieckich jarmarków. Zrobiony w domu smakuje jeszcze lepiej
Czytaj też:
Szybki i pyszny gulasz robię z taniego mięsa i zdrowych składników. To moja potrawa na jesienne chłody