Makaron i dwa proste dodatki w 30 minut zamieniam w pyszny obiad. Danie jest lekkie i bardzo sycące

Makaron i dwa proste dodatki w 30 minut zamieniam w pyszny obiad. Danie jest lekkie i bardzo sycące

Dodano: 
Makaron z kurczakiem i brokułem
Makaron z kurczakiem i brokułem Źródło: Shutterstock / Atsushi Hirao
Makaron z kurczakiem i brokułem à la Fettucine Alfredo to bardzo prosta w przygotowaniu potrawa, która jest inspirowana kuchnią włoską. Idealnie dopełniające się pod względem smaku składniki tworzą aromatyczne, sycące i jednocześnie lekkie danie.

Niewiele potrzeba, żeby przygotować potrawę, która wygląda i smakuje jak dania serwowane w restauracjach. Wystarczy mieć pod ręką 5 tanich składników, garnek, patelnię oraz podstawowe przyprawy, żeby cieszyć się wyjątkowym smakiem sycącego obiadu lub obiadokolacji.

Jak zrobić makaron z kurczakiem i brokułem à la Fettucine Alfredo?

Przygotowanie makaronu à la Alfredo z kurczakiem i brokułem zajmuje zaledwie 30 minut. Sos robię na bazie masła i parmezanu. Jeżeli masz w lodówce smażonego lub pieczonego kurczaka z wczorajszego obiadu, to możesz dodać go do potrawy, oszczędzając czas niezbędny do usmażenia mięsa. Do przygotowania tej potrawy używam makaronu fettuccine (długie, niezbyt grube wstążki), który możesz zastąpić makaronem spaghetti lub tagliatelle.

Porada: możesz pominąć dodanie mięsa i przygotować makaron z sosem a’la Alfredo jedynie z dodatkiem brokułów lub innych warzyw np. szparagów bądź brukselki. Jeżeli nie jesz produktów pochodzenia zwierzęcego, to możesz je zastąpić wegańskimi odpowiednikami.

Przepis: Makaron z kurczakiem i brokułem

To proste danie smakuje i wygląda bardzo wykwintnie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 200 g suchego makaronu
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 mały brokuł
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Na sos:

  • 1/2 kostki masła
  • 100 g parmezanu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówPierś z kurczaka pokrój w niewielką kostkę. Brokuł umyj, osusz i podziel na różyczki. Parmezan zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  2. Smażenie mięsaNa patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek (lub olej). Dodaj pokrojony filet z kurczaka i posyp kawałki mięsa solą i pieprzem. Smaż kurczaka na średnim ogniu, aż się przyrumieni. Podsmażonego kurczaka posyp granulowanym czosnkiem i smaż jeszcze kilka minut, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie miękkie. Usmażone mięso zdejmij z patelni i przełóż do miski.
  3. Blanszowanie brokułuRóżyczki brokułu obgotuj w lekko osolonym wrzątku, a następnie wyjmij łyżką cedzakową i przełóż do wypełnionej zimną wodą miski. Po 2-3 minutach odcedź schłodzone różyczki brokułu i pozostaw na sitku lub durszlaku, żeby odciekły z wody.
  4. Gotowanie makaronuZagotuj 2 litry wody i lekko ją posól. Ugotuj makaron al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy makaron będzie gotowy, odlej 100 ml wody, w której się gotował, a następnie przełóż makaron na sitko lub durszlak i przelej zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania.
  5. Robienie sosuNa patelnię po smażeniu kurczaka dodaj wodę po gotowaniu makaronu oraz masło i podgrzewaj, aż się rozpuści. Woda po gotowaniu makaronu dość szybko odparuje, więc uważaj, żeby nie przypalić masła. Dodaj na patelnię parmezan i cały czas mieszając, rozpuść ser.
  6. Połączenie składnikówDo sosu maślano-serowego dodaj makaron i wymieszaj. Następnie dodaj podsmażonego kurczaka oraz brokuły i podgrzewaj 2-3 minuty na małym ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu potrząsając patelnią.

Makaron z kurczakiem i brokułem podawaj gorący. Przed podaniem możesz posypać potrawę natką pietruszki, oregano lub bazylią.

Wskazówka: Przepis podstawowy możesz na wiele sposobów modyfikować, dodając różne przyprawy, zioła oraz dodatkowe składniki, dzięki czemu przygotujesz danie idealnie dopasowane do twoich preferencji smakowych i stosowanej diety. Ze smakiem składników potrawy z mojego przepisu doskonale komponują się ostra papryka, płatki chili, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, zioła sycylijskie.

Makaron z kurczakiem i brokułem w sosie śmietanowym

Makaron z kurczakiem i brokułem doskonale smakuje również z sosem na bazie śmietanki kremówki. W tej wersji na pewno przypadnie do gustu osobom, które nie przepadają za charakterystycznym aromatem parmezanu.

Jeżeli chcesz przygotować potrawę bez sosu na bazie masła i parmezanu, to podsmaż oprószonego solą i pieprzem kurczaka na oliwie, oleju lub klarowanym maśle, a następnie dodaj małą, posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smaż 2-3 minuty, często mieszając, dodaj na patelnię 1/2 szklanki wody i gotuj na małym gazie, aż woda odparuje. Miękkie mięso zalej 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36% i gotuj, aż sos zgęstnieje. Dodaj na patelnię ugotowany makaron oraz zblanszowane brokuły i wymieszaj.

Czytaj też:
Kroję filet z kurczaka i duszę z kilkoma dodatkami. Nie tylko Węgrzy zajadają się tym daniem
Czytaj też:
Mieszam makaron z 2 składnikami i wstawiam do piekarnika. Ten tani obiad naprawdę smakuje