Uwielbiam dania, które robi się w jednym naczyniu. Do takich należą potrawy jednogarnkowe, ale też zestawy obiadowe z piekarnika. Jedną z najprostszych potraw pieczonych przyrządzam z zaledwie trzech składników, a całość smakuje doskonale. Co ważne, przy tym daniu obiadowym nie ma dużo pracy, bo największą część roboty robi piekarnik.
Jak prosto przyprawić pałki z kurczaka do pieczenia?
Pałki z kurczaka, podobnie, jak i inne elementy tego mięsa, można przyprawić na wiele sposobów. Mięso to ma bowiem dość łagodny smak, dzięki czemu doskonale komponuje się z wieloma dodatkami. Można je więc przyprawić na ostro i łagodnie, ziołami i przyprawami korzennymi, składnikami kwaśnymi i słodkimi. Od jakiegoś czasu przyprawiam jednak kurczaka bardzo prostym zestawem. Składa się on z soli, pieprzu, czosnku, papryki słodkiej i ostrej oraz z majonezu. Ten ostatni składnik daje o wiele lepsze efekty smakowe, niż olej. A poza tym mięso wychodzi niezwykle soczyste.
Jak przyrządzić pałki z kurczaka z ziemniakami i serem?
Przyrządzenie tego dania obiadowego rozpoczynam od przyprawienia pałek z kurczaka. W marynacie powinny postać przynajmniej 2 godziny. W czasie, gdy mięso się marynuje, zajmuję się ziemniakami, tzn. obieram je i rozdrabniam. Stopień rozdrobnienia ziemniaków warto dopasować do wielkości porcji kurczaka. Ponieważ pałki z kurczaka są nieduże, nie będą piekły się zbyt długo. Zwykle wystarczy im 50-60 minut spędzone w gorącym piekarniku. By w tym samym czasie zdążyły się upiec ziemniaki, trzeba je pokroić w grubsze plastry lub w cząstki. Wtedy ich czas pieczenia będzie zbliżony do czasu pieczenia mięsa i całe danie wyjmiemy jednocześnie z piekarnika.
Przepis: Pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i serem
Pałki z kurczaka pieczone z plastrami ziemniaków pod pierzynką z żółtego sera
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 625 w każdej porcji
Składniki
- 8 pałek z kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- papryka mielona słodka i ostra
- sól, pieprz
- 4 łyżki majonezu
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- 200 g żółtego sera
Sposób przygotowania
- Przyprawianie mięsaPałki z kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Natrzyj je solą, pieprzem, papryką i zmiażdżonym czosnkiem. Dodaj majonez, wymieszaj, odstaw na co najmniej 2 godziny w chłodne miejsce.
- Rozdrabnianie dodatkówZiemniaki obierz, opłucz, osusz. Pokrój je w grubsze plasterki. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Pieczenie daniaBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej pałki z kurczaka, przykryj je talarkami ziemniaków. Całość posyp startym serem. Danie piecz ok. godzinę w 180 stopniach Celsjusza.
Co jeszcze można dodać do prostego dania z piekarnika?
Jeśli chcecie jeszcze bardziej urozmaicić to danie obiadowe, możecie do niego dołożyć także inne warzywa. Tu dobrze sprawdzą się marchewki pokrojone w talarki lub w słupki, cebule pokrojone w cząstki czy plastry cukinii.
Czytaj też:
Na spotkania rodzinne piekę kurczaka. Proste dodatki sprawiają, że smakuje lepiej niż kaczkaCzytaj też:
Wystarczy zalać pałki z kurczaka aromatycznym płynem. Ten genialny obiad robi się sam