Ta pieczona sztuka mięsa jest tania, a doskonale smakuje. Jej sekretem jest kompozycja przypraw

Ta pieczona sztuka mięsa jest tania, a doskonale smakuje. Jej sekretem jest kompozycja przypraw

Dodano: 
Karkówka pieczona w całości
Karkówka pieczona w całości Źródło: Shutterstock / teleginatania
Pieczona sztuka mięsa to doskonała propozycja na weekendowy obiad. Mało przy niej pracy, a efekt wprost powala. Mięso wychodzi bowiem miękkie, soczyste i pełne smaku. Idealnie pasuje do gotowanych ziemniaków i surówki.

Mięso pieczone w kawałku ma wiele zalet. Zazwyczaj nie ma przy nim dużo pracy, a jest smaczne i doskonale prezentuje się na stole. Można je więc podać nie tylko na weekendowy, ale też na uroczysty obiad. Ja najbardziej lubię piec karkówkę, bo to tanie mięso zawsze wychodzi soczyste. A smaku nadaję mu odpowiednią kompozycją przypraw.

W czym zamarynować karkówkę?

Karkówka wieprzowa to dość tłuste mięso, które należy dobrze doprawić. Warto w tym celu użyć dodatków, które nie tylko dosmaczą i skruszą mięso, ale też poprawią jego strawność. Warto więc sięgnąć po zioła, które zawierają olejki eteryczne, pobudzające wydzielanie soków trawiennych. Może to być majeranek, tymianek czy rozmaryn. Zioła te wyjątkowo dobrze komponują się z czosnkiem, podobnie zresztą, jak i tłuste mięso. Do przygotowania marynaty warto też użyć kwaśnego składnika, który skruszy mięso. Do wyboru macie: wino, ocet, sok z cytryny, jogurt naturalny. Powyższe składniki dobrze jest połączyć z olejem, a także solą i pieprzem.

Jak upiec karkówkę w całości?

Podstawą smacznej, soczystej karkówki jest marynata oraz odpowiednie pieczenie mięsa. Mięso w marynacie powinno poleżeć przynajmniej 6-8 godzin. Gdy jednak będzie marynowane dłużej, wyjdzie mu to na dobre. Jeśli zaś chodzi o pieczenie, karkówkę dobrze jest piec pod przykryciem i odkryć dopiero wtedy, gdy mięso będzie już miękkie. Wtedy szybko się zrumieni, zapewniając pieczeni apetyczny wygląd i doskonały smak.

Przepis: Karkówka pieczona w całości

Karkówka wieprzowa pieczona w marynacie z czosnku i ziół

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
390 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 1,5 kg karkówki wieprzowej
  • 2 główki czosnku
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie mięsaKarkówkę opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj ją solą i pieprzem. Z 3-4 ząbków czosnku, majeranku, tymianku, octu i oliwy przygotuj marynatę. Natrzyj nią mięso, wstaw je na kilka godzin do lodówki.
  2. Pieczenie karkówkiMięso wyjmij z lodówki na pół godziny przed pieczeniem, by nieco się ogrzało. Ułóż je w brytfannie, obłóż ząbkami czosnku. Mięso przykryj kawałkiem folii aluminiowej i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz je ok. 75 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz mięso jeszcze ok. 15 minut w 200 stopniach Celsjusza, by apetycznie się przyrumieniło.

Sos idealny nie tylko do karkówki

Do upieczonej karkówki, a także do innych pieczonych mięs często podaję sos chmichurri. To zielony sos przygotowywany ze świeżych ziół, czosnku i kilku dodatków. Jest pikantny i pełen smaku, a robi się go bardzo prosto. W misce trzeba umieścić posiekany pęczek natki pietruszki i 2-3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dodać też trochę chili, oregano, oliwy, octu winnego i soli. Składniki trzeba wymieszać i ostawić do lodówki na kilka godzin, by się przegryzły.

Czytaj też:
Choć minął sezon grillowy, moja rodzina raczy się pyszną karkówką. Ten obiad robi się sam
Czytaj też:
Tanie mięso kładę na warzywach i polewam nietypową marynatą. Ten obiad z piekarnika robi się sam

Źródło: smaki.pl