Obiad przygotowywany w tygodniu też może być smaczny, zdrowy i apetyczny. Wystarczy tylko mieć dobry pomysł. Dziś proponuję wam przygotowanie prostego i taniego dania, które wygląda niczym z restauracji. Robi się je w kilka chwil, a potem pozostaje już tylko czekać, aż danie się upiecze. Z piekarnika wyciągamy praktycznie cały obiad, bo moja potrawa zawiera mięso, ziemniaki i inne warzywa.
Jakie mięso można upiec z warzywami?
Do pieczenia z warzywami najlepiej nadaje się wieprzowina. To dlatego, że mięso to jest dość tłuste i doskonale nawilża warzywa. Z drugiej zaś strony nie jest tak delikatne, jak kurczak, więc trzeba je piec nieco dłużej. Mniej więcej tyle czasu, ile potrzebują na upieczenie surowe warzywa. Dzięki temu z piekarnika możemy wyjąć od razu gotowe danie obiadowe.
Na warzywach można więc upiec karkówkę, szynkę czy łopatkę wieprzową. Ja lubię to ostatnie mięso, bo dzięki błonom i przerostom, po upieczeniu ma ciekawy smak i konsystencję. A przede wszystkim mięso to nie wychodzi suche.
Jak przygotować łopatkę pieczoną na warzywach?
Przygotowanie łopatki wieprzowej pieczonej na warzywach nie zajmie wam wiele czasu. Najbardziej pracochłonne będzie tu obranie i rozdrobnienie warzyw. Jeśli zaś chodzi o mięso, wystarczy pokroić je w grube plastry, przyprawić i posmarować niewyszukaną marynatą. Potem blachę z warzywami i mięsem wystarczy wstawić do piekarnika i czekać, aż składniki będą miękkie.
Przepis: Łopatka wieprzowa pieczona na warzywach
Plastry łopatki wieprzowej polane marynatą, pieczone na kolorowych warzywach
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 490 w każdej porcji
Składniki
- 4 plastry łopatki wieprzowej
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- papryka ostra
- 4 łyżki oleju
- 4 ziemniaki
- 1/2 czerwonej papryki
- ok. 200 g miąższu dyni
- 1 duża marchewka
- 1 mały brokuł
- 1/2 cukinii
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówMięso opłucz, osusz, oprósz solą i pieprzem. Warzywa umyj, obierz, pokrój na nieduże kawałki, np. w większą kostkę lub w półplasterki. Oprósz je ziołami prowansalskimi, wymieszaj z 2 łyżkami oleju.
- Przygotowanie do pieczeniaBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp na nią warzywa i równomiernie je rozprowadź. Na wierzchu ułóż plastry mięsa i posmaruj je marynatą sporządzoną z majonezu, musztardy, soku z cytryny, 2 łyżek oleju i odrobiny ostrej papryki.
- Pieczenie daniaBlachę z warzywami i mięsem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Potrawę przykryj folią aluminiową i piecz ok. 30 minut. Po tym czasie zdejmij folię, temperaturę podnieś do 200 stopni Celsjusza i piecz całość jeszcze 10-15 minut, aż mięso i warzywa lekko się przyrumienią.
Jakie warzywa można zapiec z wieprzowiną?
Do zapiekania z wieprzowiną nadają się różne warzywa. Ja sięgam zwykle po: ziemniaki, marchewkę, dynię, cukinię, paprykę i brokuł. Można też jednak wykorzystać np.: cebulę, por, bakłażan, kalafior. Dobrze, by warzywa nie były zbyt delikatne, bo wtedy upieką się równocześnie z mięsem, zachowując przy tym atrakcyjny wygląd.
Czytaj też:
Do pałek z kurczaka dorzuć dwa popularne owoce. Mięso będzie idealnie miękkie i soczysteCzytaj też:
Tak zamarynowaną polędwiczkę wstawiam do piekarnika. Wychodzi soczysta i mięciutka