Najpopularniejsze są dwa sposoby przyrządzania karkówki. Jeden to grillowanie cienkich plastrów na ruszcie, drugi to upieczenie mięsa w większym kawałku w piekarniku. Ja natomiast łączę obie metody i dzięki temu przez cały rok mogę serwować mojej rodzinie pyszny obiad. W zasadzie robi się sam, ja tylko wcześnie marynuję mięso, by smakowało, tak, jak lubimy.
Najlepsze marynaty do karkówki
Karkówkę przed pieczeniem warto zamarynować. Dzięki temu mięso nabierze doskonałego smaku i aromatu, a także wybornej kruchości i soczystości. Dobrymi zestawami do marynowania karkówki są np.: czosnek i zioła, miód i musztarda, sos sojowy i imbir, jogurt naturalny i zioła. Do marynaty zawsze warto też dodać trochę oleju, soli i pieprzu. Można też dorzucić pikantny składnik, jak np. sproszkowaną czy posiekaną papryczkę chili. Mięso w marynacie powinno poleżeć przynajmniej 2 godziny. Jednak, gdy poleży dobę, będzie jeszcze smaczniejsze.
Jak przyrządzić plastry karkówki w piekarniku?
By szybko przygotować karkówkę z piekarnika, wystarczy pokroić ją w grubsze plastry. Można je rozbić lub nie. Pierwsza wersja będzie bardziej krucha, druga bardziej soczysta. Potem mięso należy kilka godzin marynować i upiec. Wszystkie czynności poza pieczeniem zajmą wam nie więcej niż 15 minut.
Przepis: Plastry karkówki z piekarnika
Marynowana karkówka w plastrach pieczona w piekarniku
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 340 w każdej porcji
Składniki
- 4 plastry karkówki wieprzowej
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oleju
- ostra papryka
- sól, pieprz
- 1/2 cebuli
Sposób przygotowania
- Marynowanie mięsaPlastry karkówki opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz je solą i pieprzem. Czosnek obierz, rozgnieć, wymieszaj z sokiem z cytryny, olejem i ostrą papryką. Marynatą posmaruj mięso, włóż je na kilka godzin do lodówki.
- Pieczenie karkówkiPlastry mięsa ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obłóż je pokrojoną cebulą. Piecz ok. 30-35 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni Celsjusza. Na ostatnie 5-7 minut pieczenia, możesz podnieść temperaturę do 200 stopni Celsjusza, by mięso ładnie się przyrumieniło.
Z czym podać pieczoną karkówkę?
Pieczona karkówka lubi tradycyjne dodatki, a więc ziemniaki. Moja rodzina uwielbia ją z pieczonymi ziemniakami. Kroję je w plasterki, mieszam z ziołami i olejem i wkładam do piekarnika na oddzielnej blasze od razu z mięsem. Jednak ziemniaki do pieczonej karkówki można też podać w formie frytek lub klasyczne, gotowane. Dopełnieniem tego dania będą wyraziste surówki, np. surówka z kiszonej kapusty czy surówka z pora.
Czytaj też:
Do karkówki dodaj jeden tani składnik. O przepis na te kotlety będzie prosił każdyCzytaj też:
Takie soczyste mięso z patelni robi moja sąsiadka. Gdy spróbowałam, wpadłam w zachwyt