Pieróg gryczany z Lubelszczyzny nie przypomina dobrze znanego Polakom przysmaku z farszem. Smakuje jednak tak dobrze, że warto się na niego skusić. Pochodząca z Gałęzowa, wioski położonej w gminie Bychawa, potrawa przygotowywana jest z kaszy gryczanej i twarogu. Składniki te zamyka się w cieście podobnym do naleśnikowego i zapieka w prostokątnych formach. Powstaje w ten sposób bardzo sycące danie, cenione przede wszystkim za pożywność i prostotę.
Pieróg gryczany gałęzowski – bo tak brzmi dokładna nazwa tego regionalnego specjału — został już ponad 5 lat temu doceniony poprzez wpisanie go na listę produktów tradycyjnych w kategorii Wyroby cukiernicze i piekarnicze w województwie lubelskim. U mnie w domu rodzina wykazała zachwyt poprzez prośby o dokładki. Jeszcze nie raz go w związku z tym przygotuję. Spróbuj i ty.
Jak zrobić pieróg gryczany gałęzowski?
Wykonanie regionalnego dania zajmuje trochę czasu, ale smak wart jest włożonego wysiłku. Od razu też przygotujesz więcej porcji tego smakołyku. Ugotuj więc kaszę gryczaną i połącz ją z dodatkami, a następnie włóż farsz pomiędzy dwie warstwy ciasta i upiecz. Olśnisz swoją rodzinę.
Przepis: Pieróg gryczany gałęzowski
Pyszne i sycące danie z Lubelszczyzny, które pokochała cała moja rodzina.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 2 godz.
- Liczba porcji
- 10
Składniki
Na farsz:
- 180 g kaszy gryczanej
- 500 ml mleka
- 300 g tłustego sera białego
- 100 g masła
- 4 jajka
- 125 ml śmietany 18%
- 1 płaska łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Na ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
- Uszykowanie kaszyKaszę gryczaną ugotuj w mleku. Gdy ziarno spęcznieje, a łyżka włożona do garnka z kaszą „stanie”, przenieś gotowany produkt ją do rozgrzanego do temperatury 150 stopni Celsjusza piekarnika na 30 minut. Jeśli to konieczne, przełóż do innego naczynia (ja mam garnek, który mogę wkładać do pieca). Gotową kaszę ostudź.
- Wyrabianie ciasta na pieróg gryczanyPrzesianą przez sito mąkę pszenną połącz z solą, cukrem, masłem i 1 jajkiem. Wyrób ciasto i podziel je na dwie części.
- Przyrządzanie farszuChłodną kaszę gryczaną wymieszaj z serem białym, jajkami, cukrem i solą.
- Składanie i pieczenie pieroga gryczanegoPrzygotowane ciasto rozwałkuj na dwa prostokąty wielkości twojej blachy. Jeden z nich umieść na spodzie natłuszczonej formy. Ułóż na nim cały farsz i wyrównaj powierzchnię. Przykryj drugą porcją masy. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 60 minut.
Jak podawać sycące danie z Lubelszczyzny?
Upieczony pieróg gryczany gałęzowski koniecznie wystudź. Sycące danie serwuje się na zimno, podobnie jak większość ciast i słodkich wypieków. Tradycyjne dodatki do pokrojonego w plastry lub kwadraty smakołyku to szklanka mleka, kakao, kawa lub herbata.
Wskazówki dotyczące pieroga gryczanego Gałęzowskiego
Do przyrządzenia dania z Lubelszczyzny wykorzystaj prażoną kaszę gryczaną. Opis potrawy dostępny na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wspomina o wyraźnym zapachu i smaku kaszy w potrawie. Ziarno niepoddane procesowi prażenia jest bardzo łagodne i niemal wcale nie pachnie.
Czytaj też:
Na weselu u znajomych podano nietypowy pieróg. Ich kucharz wyjawił mi przepis na to efektowne danieCzytaj też:
Domowy cebularz jak z lubelskiej piekarni. Jak zrobić tradycyjny przysmak?