Duszone mięso z mojego przepisu rozpływa się w ustach. Nietypowy składnik podbija jego smak

Duszone mięso z mojego przepisu rozpływa się w ustach. Nietypowy składnik podbija jego smak

Dodano: 
Duszona wieprzowina podana z ziemniakami
Duszona wieprzowina podana z ziemniakami Źródło: Shutterstock / Chudo2307
Tradycyjny gulasz wieprzowy można zrobić na wiele sposobów. Jeden z moich ulubionych przepisów uwzględnia dodanie ogórków kiszonych. Zachęcam do wypróbowania sprawdzonego przepisu na duszone mięso.

Duszona wieprzowina z kiszonym ogórkiem to zaskakująca wyrazistym smakiem propozycja na obiad lub kolację. Danie najlepiej smakuje, gdy wszystkie smaki się przegryzą, więc warto przygotować porcję na dwa dni.

Jak zrobić duszoną wieprzowinę z ogórkiem kiszonym?

Duszona wieprzowina z ogórkiem kiszonym to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Sekretem wyjątkowego smaku tej potrawy są ogórki kiszone naturalnym sposobem. Najlepiej użyć domowych ogórków kiszonych, ale jeżeli nie robisz przetworów na zimę, to dobrym wyborem będą również wysokiej jakości ogórki ze sklepu lub bazaru np. sprzedawane z beczki. Sprawdź jednak, czy w składzie ogórków kiszonych nie znajduje się ocet. Mięso przed smażeniem marynuję w wodzie z ogórków kiszonych, dzięki czemu wychodzi miękkie, kruche i bardzo soczyste. Możesz pominąć ten krok.

Przepis: Duszona wieprzowina z kiszonym ogórkiem

Mięso z tego przepisu rozpływa się w ustach, a dodatek kiszonego ogórka nadaje mu wyrazu.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
2 godz.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej
  • 400 ml bulionu warzywnego lub mięsno-warzywnego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia marchewka
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 duże liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka gęsiego smalcu
  • sól i pieprz

Na marynatę:

  • 250 ml wody z kiszonych ogórków
  • łyżeczka ziaren czarnego lub kolorowego pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie i marynowanie mięsaMięso oczyść z nadmiaru tłuszczu i błon. Umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę o boku około 2 cm. Kawałki przełóż o dużej miski, zalej wodą z kiszonych ogórków i dodaj pieprz. Przykryj i wstaw do lodówki na około 3 godziny.
  2. Przygotowanie warzywCebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w słupki. Ogórki pokrój w słupki, plasterki lub kostkę.
  3. SmażenieOdsącz mięso z marynaty na sitku lub durszlaku i usuń ziarna pieprzu. Osusz mięso papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzej smalec i obsmaż na nim wieprzowinę z każdej strony – mięso powinno lekko się przyrumienić. Zdejmij mięso z patelni za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż do miski. Na tłuszczu po smażeniu mięsa zeszklij cebulę, a następnie dodaj czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Dodaj na patelnię liście laurowe, ziele angielskie i tymianek. Smaż 10-15 sekund, cały czas mieszając. Ponownie dodaj na patelnię mięso. Posyp je słodką papryką (możesz również użyć papryki ostrej) i dodaj marchewkę. Smaż 1-2 minuty, cały czas mieszając.
  4. Dodanie bulionuZalej podsmażone składniki bulionem (opcjonalnie wodą) i duś pod przykryciem, na małym ogniu, około 90 minut.
  5. Dodanie ogórków kiszonychGdy mięso zmięknie, dodaj ogórki kiszone oraz koncentrat pomidorowy i duś na małym ogniu jeszcze przez 30 minut. Gotową potrawę dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Wskazówka: Pamiętaj, aby mięso na gulasz (i nie tylko) kroić w poprzek włókien. Jeżeli pokroisz je w nieodpowiedni sposób, to wyjdzie twarde oraz gumowate. Na patelnię nie powinno również trafić mięso prosto z lodówki. Zarówno mięso marynowane, jak i mięso niemarynowane powinno zostać ogrzane przed smażeniem do temperatury pokojowej.

Danie możesz przygotować na dużej patelni z grubym dnem lub w płytkim rondlu. Do smażenia używam gęsiego smalcu, ale możesz zastąpić ten tłuszcz olejem do smażenia, oliwą z oliwek, klarowanym masłem lub zwykłym smalcem.

Jak podawać duszoną wieprzowinę z kiszonym ogórkiem?

Duszoną wieprzowinę z kiszonym ogórkiem podawaj np. z ziemniaczanym purée, pieczonymi ziemniakami lub ulubioną kaszą. Potrawa wyśmienicie smakuje również ze świeżym pieczywem.

Czytaj też:
Z ziemniaków i mięsnych dodatków robię sycącą potrawkę. Jest idealna na chłodne dni i robi za dwudaniowy obiad
Czytaj też:
Ten prosty bigos robię nie tylko od święta. Babciny przepis zawiera składnik, który podkręca smak