Z wczorajszego rosołu robię treściwą zupę z pulpetami i ryżem. Cały obiad w jednej misce

Z wczorajszego rosołu robię treściwą zupę z pulpetami i ryżem. Cały obiad w jednej misce

Dodano: 
Zupa z pulpetami i ryżem
Zupa z pulpetami i ryżem Źródło: Shutterstock / FotosDo
W wielu domach rosół służy jako baza do zupy pomidorowej, ale ja znalazłem na niego inny pomysł. Podaję rosół z delikatnymi pulpetami i dodatkami, dzięki którym potrawa zyskuje wyjątkowy smak. Polecam przepis na bardzo smaczną zupę.

Często gotuję duży garnek rosołu, dzięki czemu na drugi dzień mam mniej pracy w kuchni i mogę na spokojnie szybciej przygotować obiad dla rodziny. Na rosole robię nie tylko różne zupy, ale także sosy i dania jednogarnkowe.

Dzisiaj dzielę się z wami moim pomysłem na zupę z pulpetami mięsnymi i ryżem. To idealny pomysł na tani, pyszny i pożywny obiad. Polubią go nawet osoby, które nie przepadają za rosołem z makaronem. Potrawa jest nie tylko bardzo sycąca, ale także lekkostrawna. Gdy moja żona była w pierwszym trymestrze ciąży, gotowałem zupę z pulpetami niemal codziennie, bo była to jedna z niewielu potraw, które jej organizm tolerował.

Jak zrobić zupę z pulpetami?

Zupa z pulpetami jest lekkostrawna i ma wysokie wartości odżywcze. Doskonale sprawdza się nie tylko jako posiłek na co dzień, ale także pomaga nabrać sił w okresie choroby i rekonwalescencji, np. po sezonowych infekcjach układu oddechowego oraz zakażeniach układu pokarmowego. Ja staram się przygotowywać pulpety od A do Z, czyli wykorzystując własnoręcznie zmielone mięso, ale możesz również użyć gotowego mięsa mielonego, co pozwoli zaoszczędzić nieco czasu. Biały ryż, który dodaję zarówno do rosołu, jak i mięsa mielonego, możesz zastąpić kaszą jęczmienną lub kaszą jaglaną.

Przepis: Zupa z pulpetami i ryżem

Danie jest tak sycące, że może robić za cały obiad.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4

Składniki

Na zupę:

  • 1 i 1/2 litra rosołu
  • 2 małe marchewki
  • pieprz

Na pulpety:

  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 mała cebula
  • 1 małe jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 200 g suchego ryżu

Do dekoracji:

  • natka pietruszki
  • cebulka dymka lub szczypiorek

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ryżuPrzepłucz suchy ryż na sitku i ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Miękki ryż odcedź, przepłucz zimną wodą i pozostaw na sitku do odcieknięcia.
  2. Przygotowanie masy mięsnejDo mielonego mięsa zetrzyj cebulę na tarce o małych oczkach, a czosnek przeciśnij przez praskę, a następnie wymieszaj. Do powstałej masy dodaj całe jajko, 1/4 ugotowanego ryżu, oregano, majeranek, pieprz ziołowy, sól i pieprz czarny (opcjonalnie pieprz kolorowy) do smaku. Wymieszaj składniki dłonią. Zanim przystąpisz do formowania mięsnych kulek, przygotuj miskę z zimną wodą, w której będziesz moczyć dłonie. Możesz również podczas formowania pulpetów natłuszczać dłonie odrobiną oleju.
  3. Gotowanie pulpetów i marchewkiZ masy mięsnej uformuj małe pulpety – im mniejsze mięsne kulki, tym szybciej będą gotowe. Pulpety o średnicy 3 cm gotuj na parze około 40 minut Obierz, umyj i pokrój marchewki w kostkę. Ugotuj je razem z pulpetami na parze, korzystając np. z garnka z gorącą wodą i sitka – wystarczy, że umieścisz pokrojone w kostkę warzywo między mięsnymi kulkami.
  4. Łączenie składnikówDoprowadź rosół do wrzenia, dodaj do garnka ugotowaną marchewkę i ryż. Wymieszaj składniki i gotuj 2-3 minuty. Dopraw zupę do smaku pieprzem i opcjonalnie innymi przyprawami. Przelej na talerze rosół z ryżem i marchewką. Dodaj gorące pulpety i udekoruj danie listkami pietruszki oraz posiekanym szczypiorkiem.

Zupa z pulpetami – cenne wskazówki do przepisu

Jeżeli nie masz rosołu, to możesz zrobić wywar z jarzyn i mięsa drobiowego np. piersi kurczaka z kością i skórą oraz skrzydeł lub golonek z indyka. Ugotowane mięso możesz wykorzystać na drugi dzień, robiąc z niego potrawkę, farsz do naleśników lub pierogów bądź drobiowo-warzywny pasztet.

Na pulpety polecam zmielić udziec z indyka bez kości i skóry, który ma bardziej wyrazisty smak i nieco różni się pod względem konsystencji od piersi indyka. Możesz również razem zmielić udziec i pierś. Jeżeli nie przepadasz za smakiem indyka, to zastąp go kurczakiem lub chudą wieprzowiną np. zmielonym schabem. Pulpety gotuję na parze. Jeżeli nie masz parowaru, to możesz umieścić na garnku z gotującą się wodą natłuszczone olejem metalowe sitko, durszlak lub specjalny koszyk/wkład do gotowania na parze. Alternatywnym rozwiązaniem jest ugotowanie mięsnych kulek w osobnym garnku z rosołem połączonym z wodą w proporcji 1:1. Pulpety nie powinny się gotować w rosole, który stanowi bazę zupy – rosół stałby się mętny i stracił apetyczny wygląd.

Delikatny smak zupy możesz wzbogacić pikantnymi przyprawami oraz ulubionymi ziołami. W moim domu każdy doprawia zupę z pulpetami po swojemu i jest to jedna z zalet tego dania – bez problemu można dopasować jego smak do indywidualnych preferencji oraz potrzeb m.in. osób w różnym wieku.

Czytaj też:
Do rosołu zamiast makaronu dodałam zdrowszy produkt. Zupa smakowała całej rodzinie
Czytaj też:
Poznałam sekret idealnego rosołu. Trzy składniki sprawiają, że jego smak jest głęboki jak nigdy