Na Podlasiu wkłada się do gołąbków zupełnie inny farsz. Jest tani i prosty, a zachwyca smakiem

Na Podlasiu wkłada się do gołąbków zupełnie inny farsz. Jest tani i prosty, a zachwyca smakiem

Dodano: 
Gołąbki z kapusty w sosie
Gołąbki z kapusty w sosie Źródło: Shutterstock / BearFotos
Kuchnia Podlasia bazuje na prostych składnikach, a potrawy smakują doskonale. Jedną z moich ulubionych są gołąbki z kapusty, które zamiast ryżu i mięsa mają o wiele tańszy farsz. A tak trudno im się oprzeć.

Gołąbki z kapusty to pyszna potrawa, którą każdy lubi jeść, ale nie każdy lubi robić. To dlatego, że są dość pracochłonne. Ja jednak zauważyłam, że jak się już za nie wezmę, to ich przygotowanie wcale nie zajmuje mi dużo czasu. Zwłaszcza gdy podzielę je na etapy. A jednymi z moich ulubionych gołąbków są te pochodzące z Podlasia. Mają bardzo prosty i tani farsz z ziemniaków, który mnie i moją rodzinę zachwyca smakiem.

Jak przygotować kapustę na gołąbki?

By kapusta na gołąbki dała się ładnie formować, trzeba uelastycznić jej liście. Można to zrobić na dwa sposoby. Pierwszy, klasyczny polega na obgotowaniu główki kapusty w gorącej wodzie. Wcześniej trzeba tylko wykroić głąb, dzięki czemu woda szybciej dotrze do wnętrza główki. Takie gotowanie zazwyczaj przeprowadza się w 2-3 powtórzeniach. To znaczy najpierw gotuje się kapustę kilka minut, wyciąga z wody i zdejmuje elastyczne liście. Czynność trzeba powtórzyć, by sparzyć kolejne liście, znajdujące się wewnątrz główki.

Łatwiejszym sposobem sparzania kapusty, jest włożenie jej do kuchenki mikrofalowej. Wcześniej należy wykroić głąb, do środka główki wlać 1/2-1 szklankę wody lub mleka, całość zawinąć w folię spożywczą i wstawić do kuchenki. Po 12-20 minutach podgrzewania na dużej mocy, liście kapusty będą miękkie, aż do samego wnętrza. Teraz kapustę należy pozostawić do wystygnięcia, a dopiero potem zdjąć z niej liście.

Oczywiście młodą kapustę sparza się krócej, niż jesienną. Trzeba ją bacznie obserwować, bo jej młode liście bardzo szybko robią się miękkie.

Jak zrobić gołąbki z ziemniaczanym farszem?

Przygotowanie gołąbków zwykle rozkładam na dwa dni. Pierwszego, np. wieczorem, sparzam kapustę. Drugiego robię farsz, formuję i gotuję gołąbki. Dzięki temu przyrządzenie gołąbków nie wydaje mi się czasochłonne.

Przepis: Gołąbki z ziemniaczanym farszem

Gołąbki z kapusty nadziewane farszem z ziemniaków, cebuli i boczku to pyszne danie dla całej rodziny.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
45 min.
Czas gotowania
2 godz.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g boczku wędzonego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 duże cebule
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 100 g gęstej, kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania

  1. Sparzanie kapustyKapustę oczyść z wierzchnich liści, ale ich nie wyrzucaj. Ostro zakończonym nożem wykrój z kapusty głąb. Do środka główki wlej 1/2 szklanki wody. Kapustę szczelnie zawiń w folię spożywczą i wstaw na ok. 8 minut do kuchenki mikrofalowej nastawionej na maksymalną moc. Po tym czasie liście powinny być miękkie. Kapustę zostaw do wystygnięcia.
  2. Przygotowanie farszuZiemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Odciśnij je z nadmiaru płynu. Boczek pokrój w kostkę, wsyp na zimną patelnię. Podgrzewaj, aż wytopi się z niego tłuszcz i lekko się zrumieni. Cebule obierz, pokrój w kostkę, dodaj do boczku. Cebulę i boczek lekko zrumień, dodaj do ziemniaków. Farsz wymieszaj z jajkiem, dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
  3. Formowanie i pieczenie gołąbkówZ kapusty oddzielaj kolejno liście i skrawaj z nich zgrubiałe kawałki. Na każdy liść połóż porcję farszu, zwiń gołąbki. Naczynie żaroodporne wyłóż wierzchnimi, odłożonymi liśćmi kapusty. Ułóż na nich gołąbki, zalej je bulionem wymieszanym ze śmietaną. Przykryj, piecz ok. godzinę w 180 stopniach Celsjusza. Gołąbki podawaj z sosem z pieczenia.

Gołąbki z ziemniaczanym farszem – wskazówki

Gołąbki z ziemniaczanym farszem przyrządza się nie tylko na Podlasiu, ale też w na Lubelszczyźnie. Znane są też na Litwie i Białorusi. Oto kilka podpowiedzi, które przydadzą się przy ich przyrządzaniu.

  • Ziemniaki na farsz najlepiej zetrzeć na tarce o średnich lub małych oczkach. Dzięki temu łatwiej będzie je osączyć z nadmiaru płynu.
  • Do farszu ziemniaczanego należy dodać sporo podsmażonej cebulki, bo to ona daje charakterystyczny smak. Można też dodać podsmażony, wędzony boczek, jednak nie jest to konieczne.
  • Przed włożeniem gołąbków do naczynia, jego dno należy wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty. Zapobiegną one przypaleniu się potrawy.
  • Gołąbki można gotować lub zapiekać. Druga opcja jest bezpieczniejsza dla ich wyglądu, bo ułożone w pojedynczej warstwie gołąbki łatwo się wyciąga z naczynia do zapiekania.
  • Gołąbki z farszem z ziemniaków można zapiekać lub gotować w: bulionie, sosie pomidorowym, grzybowym czy śmietanowym. Każde można podać z łyżką gęstej, kwaśnej śmietany.

Czytaj też:
Te gołąbki z młodej kapusty są wyjątkowo smaczne i zdrowe. To zasługa jednego składnika
Czytaj też:
Moja teściowa robi doskonałe gołąbki. Długo prosiłem, aby zdradziła mi swój przepis

Źródło: smaki.pl