Jeśli mowa o pierogach na słodko, to najpopularniejsze są pierogi nadziewane: twarogiem z rodzynkami, truskawkami czy wiśniami. Jednak w roli farszu doskonale sprawdzą się również śliwki. A, że właśnie panuje na nie szczyt sezonu, aż grzech choć raz nie przygotować tego przysmaku. Gdy jednak go zrobicie, z pewnością będziecie do niego wracać. W tych pierogach zachwyca smakowite połączenie ciasta i śliwek, ale też doskonała, aromatyczna posypka.
Jakimi śliwkami można nadziać pierogi?
Do nadziewania pierogów można użyć różnych gatunków śliwek. Takimi najbardziej uniwersalnymi śliwkami są oczywiście węgierki. Są pełne smaku, mają też stosowną wielkość. Wystarczy je bowiem przekroić na pół i ułożyć na krążku ciasta. Można też jednak sięgnąć po nieco większe śliwki i każdą przekroić np. na cztery części. Dobrym pomysłem jest też pokrojenie śliwek w kostkę i wymieszanie ich z cukrem i cynamonem. Można też je zesmażyć i przygotować z nich dżem, którym nadziejemy pierogi. Całorocznym rozwiązaniem będzie zaś wykorzystanie w roli nadzienia powideł.
Jak zrobić pierogi ze śliwkami?
Przygotowanie pierogów zwykle kojarzy się z dużą ilością pracy. Jednak te ze śliwkami robi się stosunkowo prosto i szybko. To dlatego, że nie ma pracy przy przygotowaniu farszu, a ciasto nadziewa się nim ekspresowo.
Przepis: Pierogi ze śliwkami
Pierogi nadziewane śliwkami, posypane makiem i cynamonem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 580 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 1 jajko
- ok. 3/4 szklanki dobrze ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- sól
Na farsz:
- 500 g świeżych śliwek (np. węgierek)
- 3-4 łyżki cukru
- mielony cynamon
Dodatki:
- 4 łyżki masła
- 2 łyżeczki sypkiego maku
- cynamon
Sposób przygotowania
- Przygotowanie owocówŚliwki umyj, osusz. Każdą przekrój na pół, usuń pestkę. Połówki śliwek obtocz w cukrze wymieszanym z cynamonem.
- Sporządzanie ciastaDo mąki dodaj jajko, olej i szczyptę soli. Wlej 2/3 dobrze ciepłej wody, wymieszaj. Znów dodaj wodę i wymieszaj składniki. Gdy już się wstępnie zaczną łączyć, zagnieć z nich gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na 30 minut.
- Formowanie pierogówCiasto podziel na 3-4 części. Każdą rozwałkuj na placek grubości 2-3 mm, szklanką wykrój z niego krążki. Na środku każdego połóż połówkę śliwki obtoczonej w cukrze z cynamonem. Ciasto złóż na pół, dokładnie zlep pierogi.
- Gotowanie i serwowanie pierogówW dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Włóż do niej pierogi, zamieszaj i gotuj na średnim ogniu 2 minuty, licząc od momentu, gdy woda się zagotuje. Pierogi wyjmij z wody łyżką cedzakową. Polej je stopionym masłem, posyp makiem i cynamonem.
Z czym podać pierogi ze śliwkami?
Pierogi ze śliwkami zwykle polewam stopionym masłem i posypuję makiem oraz cynamonem. Jednak można je też polać samym masłem i lekko posypać cukrem lub polać sosem śliwkowym. Smak tych pierogów doskonale też podkreśli kwaśna, gęsta śmietana. Ją również warto posypać nieco cukrem.
Czytaj też:
Ciocia Krysia zamyka ten farsz w pulchnym cieście. Przepis jest banalny, a smak budują dwa dodatkiCzytaj też:
Odkryj przepis mojej babci na pierogi z mięsem z rosołu. To smak polskiej tradycji bez marnotrawstwa