W krążki ciasta zawijam aromatyczne owoce. Na ten tani, słodki obiad czekam cały rok

W krążki ciasta zawijam aromatyczne owoce. Na ten tani, słodki obiad czekam cały rok

Dodano: 
Pierogi ze śliwkami
Pierogi ze śliwkami Źródło: Shutterstock / NoirChocolate
Lubicie obiady na słodko? Jeśli tak, ten przepis z pewnością przypadnie wam do gustu. Będą to pierogi z nadzieniem z sezonowych owoców. Robi się je całkiem prosto, a smaku całości dodaje niezwykłe wykończenie.

Jeśli mowa o pierogach na słodko, to najpopularniejsze są pierogi nadziewane: twarogiem z rodzynkami, truskawkami czy wiśniami. Jednak w roli farszu doskonale sprawdzą się również śliwki. A, że właśnie panuje na nie szczyt sezonu, aż grzech choć raz nie przygotować tego przysmaku. Gdy jednak go zrobicie, z pewnością będziecie do niego wracać. W tych pierogach zachwyca smakowite połączenie ciasta i śliwek, ale też doskonała, aromatyczna posypka.

Jakimi śliwkami można nadziać pierogi?

Do nadziewania pierogów można użyć różnych gatunków śliwek. Takimi najbardziej uniwersalnymi śliwkami są oczywiście węgierki. Są pełne smaku, mają też stosowną wielkość. Wystarczy je bowiem przekroić na pół i ułożyć na krążku ciasta. Można też jednak sięgnąć po nieco większe śliwki i każdą przekroić np. na cztery części. Dobrym pomysłem jest też pokrojenie śliwek w kostkę i wymieszanie ich z cukrem i cynamonem. Można też je zesmażyć i przygotować z nich dżem, którym nadziejemy pierogi. Całorocznym rozwiązaniem będzie zaś wykorzystanie w roli nadzienia powideł.

Jak zrobić pierogi ze śliwkami?

Przygotowanie pierogów zwykle kojarzy się z dużą ilością pracy. Jednak te ze śliwkami robi się stosunkowo prosto i szybko. To dlatego, że nie ma pracy przy przygotowaniu farszu, a ciasto nadziewa się nim ekspresowo.

Przepis: Pierogi ze śliwkami

Pierogi nadziewane śliwkami, posypane makiem i cynamonem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
580 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ok. 3/4 szklanki dobrze ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • sól

Na farsz:

  • 500 g świeżych śliwek (np. węgierek)
  • 3-4 łyżki cukru
  • mielony cynamon

Dodatki:

  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżeczki sypkiego maku
  • cynamon

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie owocówŚliwki umyj, osusz. Każdą przekrój na pół, usuń pestkę. Połówki śliwek obtocz w cukrze wymieszanym z cynamonem.
  2. Sporządzanie ciastaDo mąki dodaj jajko, olej i szczyptę soli. Wlej 2/3 dobrze ciepłej wody, wymieszaj. Znów dodaj wodę i wymieszaj składniki. Gdy już się wstępnie zaczną łączyć, zagnieć z nich gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na 30 minut.
  3. Formowanie pierogówCiasto podziel na 3-4 części. Każdą rozwałkuj na placek grubości 2-3 mm, szklanką wykrój z niego krążki. Na środku każdego połóż połówkę śliwki obtoczonej w cukrze z cynamonem. Ciasto złóż na pół, dokładnie zlep pierogi.
  4. Gotowanie i serwowanie pierogówW dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Włóż do niej pierogi, zamieszaj i gotuj na średnim ogniu 2 minuty, licząc od momentu, gdy woda się zagotuje. Pierogi wyjmij z wody łyżką cedzakową. Polej je stopionym masłem, posyp makiem i cynamonem.

Z czym podać pierogi ze śliwkami?

Pierogi ze śliwkami zwykle polewam stopionym masłem i posypuję makiem oraz cynamonem. Jednak można je też polać samym masłem i lekko posypać cukrem lub polać sosem śliwkowym. Smak tych pierogów doskonale też podkreśli kwaśna, gęsta śmietana. Ją również warto posypać nieco cukrem.

Czytaj też:
Ciocia Krysia zamyka ten farsz w pulchnym cieście. Przepis jest banalny, a smak budują dwa dodatki
Czytaj też:
Odkryj przepis mojej babci na pierogi z mięsem z rosołu. To smak polskiej tradycji bez marnotrawstwa

Źródło: smaki.pl