Dobrych pierogów z mięsem mało kto sobie odmówi. U cioci Krysi zawsze mogłam liczyć na solidną porcję zlepieńców o niebagatelnym smaku. Ciasto było bardzo puszyste — bo robione na drożdżach — a wewnątrz skrywało soczysty, mięsny farsz. Niedawno dowiedziałam się, co sprawiało, że był tak aromatyczny. Od razu przygotowałam sobie te pierogi w domu.
Jak zrobić pierogi drożdżowe z mięsem?
Pierogi drożdżowe można zrobić na trzy sposoby – w wodzie, w piekarniku i na parze. Ciocia Krysia zawsze wybierała ten ostatni, wzorując się na przepisie o korzeniach tureckich. Ciasto więc zawsze wychodziło bardzo przyjemne. Mięso jednak wybierała lokalne. Najczęściej była to po prostu łopatka wieprzowa, ale dzięki dodatkom i sprytnym trikom zyskiwała niesamowitego smaku.
Ciocia przyprawiała ją pieprzem ziołowym, a więc aromatyczną mieszanką zawierającą m.in. majeranek, kolendrę, gorczycę i ostrą paprykę. Oprócz tego wsypywała szczypiorek, który także dodawał farszowi charakteru. Przede wszystkim jednak nie smażyła mięsa przed umieszczeniem go w cieście. Uważała, że to zbędna czynność, która nie tylko zajmuje czas, ale też sprawia, że nadzienie jest zbyt mało wilgotne i nieprzyjemnie się kruszy.
Przypuszczam, że właśnie dlatego przyzwyczaiła się do gotowania pierogów drożdżowych na parze – w czasie przyrządzania mięso było w stanie się dobrze ugotować, ale też nie wysychało. Danie smakowało więc tak obłędnie, że aż żal było nie skosztować.
Przepis: Pierogi drożdżowe z mięsem
Puszyste pierogi z soczystym mięsnym farszem o przyjemnym aromacie skuszą każdego smakosza.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 2 godz. 30 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 560 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 500 g mąki
- 15 g świeżych drożdży
- 300 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 30 g masła
- ½ łyżeczki soli
Na farsz:
- 600 g mielonej łopatki wieprzowej
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki szczypiorku
- ¾ łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie ciasta na pierogi drożdżoweStop masło. W głębokiej misce umieść ciepłe mleko. Rozprowadź w nim cukier, a następnie wkrusz drożdże i zamieszaj. Dodaj przesianą przez sito mąkę, sól oraz letnie masło. Zagnieć ciasto. Miskę z masą przykryj ściereczką i odstaw na 90 minut.
- Robienie mięsnego farszuMięso mielone umieść w większej misce. Cebulę obierz, posiekaj ją starannie. Wrzuć do mięsa wraz ze szczypiorkiem. Masę dopraw pieprzem ziołowym i odrobiną soli.
- Lepienie pierogów i gotowanieWyrośnięte ciasto drożdżowe podziel na 2 części. Każdą z nich cienko rozwałkuj. Szklanką wytnij okręgi. Nakładaj po 1-2 łyżki farszu mięsnego i zlepiaj brzegi. Uformowane pierogi ułóż na blasze pokrytej pergaminem i przykryć ściereczką. Zostaw do wyrośnięcia na 30 minut. W międzyczasie przygotuj parowar. Dno naczynia posmaruj olejem lub przykryj je specjalnym pergaminem. Ułóż pierogi i gotuj przez 15-17 minut bez otwierania pokrywki.
Jak podawać pierogi z mięsem z przepisu cioci Krysi?
Pierogi drożdżowe przyrządzone na parze najlepiej smakuję od razu po przygotowaniu, podane z prostymi i lekkimi dodatkami takimi jak jogurt naturalny czy kwaśna śmietana. Ja bardzo lubię też maczać je w sosie sojowym.
Zapomnij o podsmażaniu i polewaniu pierogów z mięsem dużą ilością tłuszczu czy boczku z cebulką – to nie jest to danie. Tak serwując pierogi drożdżowe z mięsem, zmarnujesz efekty pracy włożonej w ugotowanie ich na parze. Danie ma być lekkie, a pierwsze skrzypce ma grać farsz, a nie rumiana skórka i dodatki.
Czytaj też:
Zawsze tak robię pierogi ruskie. Każdy, kto ich spróbuje, pyta, co dodaję do farszuCzytaj też:
Przepis na te pierogi dostałam od przyjaciela. Jednym można się naprawdę najeść