Z tanich warzyw i dodatków robię pyszną zapiekankę. To moje popisowe danie na szybki obiad

Z tanich warzyw i dodatków robię pyszną zapiekankę. To moje popisowe danie na szybki obiad

Dodano: 
Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana Źródło: Pixabay / Einladung_zum_Essen
Zbliża się czas obiadu, a wy nawet nie macie pomysłu co przygotować? Łapcie ten przepis, bo jest prosty, tani i szybki do przygotowania. Wystarczy, że w kuchennych zapasach macie ziemniaki, brokuł i wędlinę.

Gdy nie mam pomysłu na obiad, zwykle kończy się to przygotowaniem zapiekanki. Dlaczego? Bo jej wykonanie nie jest pracochłonne, a do tego można ją zrobić z tego, co się ma pod ręką. Dziś pokażę wam, jak w zasadzie z trzech składników przygotować pyszny obiad. Przygotujcie ziemniaki, brokuł, szynkę i kilka niewyszukanych dodatków.

Czy trzeba gotować ziemniaki do zapiekanki?

Podstawą mojej zapiekanki są ziemniaki. Stąd też wiele osób z pewnością będzie się zastanawiać, czy należy je wcześniej podgotować. I powiem wam, że choć nie jest to konieczne, to warto to zrobić. Dzięki temu skróci się znacznie czas pieczenia potrawy. A warto przy tym dodać, że ziemniaki w wodzie miękną o wiele szybciej, niż zapiekane w zawiesistym sosie.

Ziemniaki do gotowania najlepiej jest obrać i pokroić w plasterki. Dzięki temu wystarczy kilka minut gotowania, by zmiękły. Potem trzeba je tylko odcedzić i osączyć. W podobny sposób warto przygotować brokuł. Po podzieleniu na różyczki należy wrzucić go na osolony wrzątek i gotować do czasu, aż nieco zmięknie.

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z brokułem i szynką?

Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej należy zacząć od podgotowania ziemniaków i brokułu. Potem zapiekankę robi się szybko i sprawnie.

Przepis: Zapiekanka ziemniaczana z brokułem i szynką

Plasterki ziemniaków zapiekane z różyczkami brokułu i szynką w sosie śmietanowo-jajecznym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
440 w każdej porcji

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 duży brokuł
  • 200 g szynki w plasterkach
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 jajko
  • 50 g startego sera
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie warzywZiemniaki obierz, opłucz, pokrój w talarki. Wrzuć je na osolony wrzątek, gotuj, aż lekko zmiękną. Odcedź je, osącz. Brokuł opłucz, podziel na małe różyczki. Wrzuć je na osolony wrzątek, gotuj, aż zmiękną, odcedź.
  2. Wykańczanie zapiekankiNaczynie żaroodporne natłuść olejem. Wsyp do niego ziemniaki, brokuł i posyp je paskami szynki. Składniki lekko przemieszaj. Zalej masą z jajka i śmietanki doprawioną gałką, solą i pieprzem. Posyp serem. Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Jakim sosem zalać składniki do zapieczenia?

Choć niektórzy posypują tylko składniki wyłącznie startym serem, to jednak po zalaniu sosem i zapieczeniu całość smakuje o wiele lepiej. Zapiekanka wychodzi bowiem bardziej soczysta. Do zapiekanek ziemniaczanych i ogólnie warzywnych doskonale sprawdzi się sos beszamelowy, przygotowany na bazie białej zasmażki i mleka lub bulionu. Dobrze też sprawdzi się masa jajeczno-śmietanowa z dodatkiem żółtego sera. Sosy te są łagodne, a jednocześnie zawierają trochę tłuszczyku, który dodaje potrawie smaku.

Czytaj też:
Tę zapiekankę z cukinii pierwszy raz jadłam na Sycylii. Od razu zakochałam się w tej potrawie
Czytaj też:
Tę pyszną zapiekankę robię ekspresowo z 3 składników. Jest dobra na obiad i kolację