Gdy nie mam pomysłu na obiad, zwykle kończy się to przygotowaniem zapiekanki. Dlaczego? Bo jej wykonanie nie jest pracochłonne, a do tego można ją zrobić z tego, co się ma pod ręką. Dziś pokażę wam, jak w zasadzie z trzech składników przygotować pyszny obiad. Przygotujcie ziemniaki, brokuł, szynkę i kilka niewyszukanych dodatków.
Czy trzeba gotować ziemniaki do zapiekanki?
Podstawą mojej zapiekanki są ziemniaki. Stąd też wiele osób z pewnością będzie się zastanawiać, czy należy je wcześniej podgotować. I powiem wam, że choć nie jest to konieczne, to warto to zrobić. Dzięki temu skróci się znacznie czas pieczenia potrawy. A warto przy tym dodać, że ziemniaki w wodzie miękną o wiele szybciej, niż zapiekane w zawiesistym sosie.
Ziemniaki do gotowania najlepiej jest obrać i pokroić w plasterki. Dzięki temu wystarczy kilka minut gotowania, by zmiękły. Potem trzeba je tylko odcedzić i osączyć. W podobny sposób warto przygotować brokuł. Po podzieleniu na różyczki należy wrzucić go na osolony wrzątek i gotować do czasu, aż nieco zmięknie.
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z brokułem i szynką?
Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej należy zacząć od podgotowania ziemniaków i brokułu. Potem zapiekankę robi się szybko i sprawnie.
Przepis: Zapiekanka ziemniaczana z brokułem i szynką
Plasterki ziemniaków zapiekane z różyczkami brokułu i szynką w sosie śmietanowo-jajecznym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 440 w każdej porcji
Składniki
- 4 duże ziemniaki
- 1 duży brokuł
- 200 g szynki w plasterkach
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 jajko
- 50 g startego sera
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania
- Gotowanie warzywZiemniaki obierz, opłucz, pokrój w talarki. Wrzuć je na osolony wrzątek, gotuj, aż lekko zmiękną. Odcedź je, osącz. Brokuł opłucz, podziel na małe różyczki. Wrzuć je na osolony wrzątek, gotuj, aż zmiękną, odcedź.
- Wykańczanie zapiekankiNaczynie żaroodporne natłuść olejem. Wsyp do niego ziemniaki, brokuł i posyp je paskami szynki. Składniki lekko przemieszaj. Zalej masą z jajka i śmietanki doprawioną gałką, solą i pieprzem. Posyp serem. Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Jakim sosem zalać składniki do zapieczenia?
Choć niektórzy posypują tylko składniki wyłącznie startym serem, to jednak po zalaniu sosem i zapieczeniu całość smakuje o wiele lepiej. Zapiekanka wychodzi bowiem bardziej soczysta. Do zapiekanek ziemniaczanych i ogólnie warzywnych doskonale sprawdzi się sos beszamelowy, przygotowany na bazie białej zasmażki i mleka lub bulionu. Dobrze też sprawdzi się masa jajeczno-śmietanowa z dodatkiem żółtego sera. Sosy te są łagodne, a jednocześnie zawierają trochę tłuszczyku, który dodaje potrawie smaku.
Czytaj też:
Tę zapiekankę z cukinii pierwszy raz jadłam na Sycylii. Od razu zakochałam się w tej potrawieCzytaj też:
Tę pyszną zapiekankę robię ekspresowo z 3 składników. Jest dobra na obiad i kolację