Tę pyszną zapiekankę robię ekspresowo z 3 składników. Jest dobra na obiad i kolację

Tę pyszną zapiekankę robię ekspresowo z 3 składników. Jest dobra na obiad i kolację

Dodano: 
Zapiekanka z brokułu
Zapiekanka z brokułu Źródło: Shutterstock / Irina Rostokina
Mam doskonałą propozycję na szybkie, smaczne danie. Do jego zrobienia potrzebne są w zasadzie trzy składniki. Ta zapiekanka jest całkiem pożywna i doskonale sprawdzi się, jako danie obiadowe lub ciepła kolacja.

Lubię robić zapiekanki, bo tak naprawdę mało przy nich pracy. Zwykle wystarczy tylko pokroić składniki, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika. Resztę robi już za mnie urządzenie. Ja w tym czasie mogę robić np. sos do zapiekanki lub po prostu odpoczywać. Jeśli też jesteście zwolennikami takich prostych rozwiązań, zapiekanka z brokułu jest stworzona wprost dla was. Doskonale syci i smakuje, a jest tania i prosta.

Jak przygotować brokuł do zapiekanki?

Brokuł do zapiekanki należy oczyścić i podzielić na małe różyczki. Warto je obgotować, bo dużo szybciej warzywo zmięknie w wodzie, niż w zawiesistym sosie. W ten sposób skróci się czas pieczenia potrawy. Różyczki brokułu należy więc wrzucić na osolony wrzątek i gotować 4-5 minut. Po tym czasie brokuł trzeba odcedzić i dokładnie osączyć.

Jak zrobić zapiekankę z brokułu?

Tę prostą zapiekankę robi się z trzech podstawowych składników: brokułu, jajek i śmietany. Oczywiście niezbędne są też dodatki smakowe, takie jak: czosnek, gałka muszkatołowa, sól i pieprz. Można też dodać starty, żółty ser, ale nie jest to konieczne.

Przepis: Zapiekanka z brokułu

Różyczki brokułu zapiekane w masie jajeczno-śmietanowej

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
350 w każdej porcji

Składniki

  • 1 duży brokuł
  • 4 jajka
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1 ząbek czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie brokułuBrokuł oczyść, podziel na różyczki. Obgotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, dokładnie osusz. Umieść go w niedużym, natłuszczonym olejem naczyniu do zapiekania.
  2. Zalewanie masą i zapiekanieJajka wybij do miseczki, dodaj śmietankę, rozkłóć rózgą lub widelce. Dodaj zmiażdżony czosnek, trochę gałki, soli i pieprzu, wymieszaj. Masą zalej brokuł. Całość piecz ok. 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Czym można wzbogacić zapiekankę z brokułu?

Dużą zaletą mojej zapiekanki z brokułu jest fakt, że jest prosta, szybka i tania. Jeśli jednak chcecie, możecie ją urozmaicić różnymi dodatkami. Do brokułu możecie dołożyć np. paski szynki czy migdały w płatkach. Dobrze też sprawdzi się pokruszony ser twarogowy. Wierzch potrawy przed wstawieniem do piekarnika możecie posypać startym, żółtym serem. Danie zyska na wartości odżywczej.

Czytaj też:
Robię rewelacyjną zapiekankę z ziemniaków. Jej sekretem jest ten nietypowy składnik
Czytaj też:
Z cukinii i serka wiejskiego robię genialną zapiekankę. Mogę ją jeść przez cały dzień