Tę zapiekankę z cukinii pierwszy raz jadłam na Sycylii. Od razu zakochałam się w tej potrawie

Tę zapiekankę z cukinii pierwszy raz jadłam na Sycylii. Od razu zakochałam się w tej potrawie

Dodano: 
Zapiekanka z cukinii
Zapiekanka z cukinii Źródło: Shutterstock / Micaela Fiorellini
Lubię zapiekanki, a tę z cukinii pokochałam od pierwszego kęsa. Pierwszy raz jadłam ją podczas wakacji na Sycylii i urzekła mnie prostotą i smakiem. Odkąd zdobyłam na nią przepis, często serwuję ją na obiad lub kolację.

Cukinia to moim zdaniem wciąż mało doceniane przez Polaków warzywo. Kuchnia śródziemnomorska ma na nią całe mnóstwo przepisów, a my co najwyżej robimy z niej placki. Warto więc poeksperymentować z tym smacznym warzywem, zwłaszcza że teraz można je kupić dosłownie za grosze. A włoska zapiekanka z cukinii doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację.

Jak wybrać smaczną cukinię?

Cukinia to warzywo o neutralnym smaku i przyjemnej, chrupiącej konsystencji. Zdarza się jednak, że jest gorzkawa w smaku, a wtedy jest w stanie zepsuć całą potrawę. Po czym poznać dobrą cukinię? Smaczna cukinia to ta młoda i jędrna, która ma cienką i gładką skórkę. Wszelkie plamy, zgrubienia i szorstkość skórki mogą wskazywać na to, że warzywo nie będzie smaczne. Gdy już kupisz cukinię, zawsze przed jej przyrządzeniem warto odkroić plasterek i sprawdzić, czy nie jest gorzki. Jeśli ma goryczkę, całe warzywo będzie miało taki smak i lepiej zrezygnować z jego przyrządzania.

Goryczka cukinii najczęściej wynika z nieodpowiednich warunków uprawy. Przyczynia się do niej np. brak odpowiednich składników odżywczych w glebie, zbyt niskie lub zbyt wysokie temperatury, a także niedobory wody. Warto też pamiętać o tym, że cukinia może zgorzknieć wskutek zbyt długiego przechowywania. Dlatego najlepiej zjeść ją wkrótce po zakupie.

Jak zrobić włoską zapiekankę z cukinii?

Ważnym elementem przygotowania zapiekanki z cukinii jest odwodnienie pokrojonego warzywa. W tym celu plasterki cukinii należy oprószyć solą i odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie warzywo trzeba odcedzić i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Przepis: Włoska zapiekanka z cukinii

Lekka zapiekanka z cukinii i sera parmezan

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
380 w każdej porcji

Składniki

  • 3 średniej wielkości, młode cukinie
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g sera ricotta
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 3/4 szklanki startego parmezanu
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 50 g startej mozzarelli
  • 2 łyżki masła
  • oregano
  • bazylia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie cukiniiCukinie umyj, wytrzyj, pokrój w cienkie plasterki. Oprósz je solą i odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie odcedź zgromadzony płyn, a cukinie osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Podsmażanie warzywCebulę obierz, pokrój w kostkę. Zeszklij ją i lekko zrumień na oliwie. Dodaj posiekany czosnek i smaż całość minutę, aż czosnek puści aromat.
  3. Przygotowanie sosuW misce wymieszaj ricottę, śmietankę, trochę oregano, bazylii, soli i pieprzu. Połącz z połową parmezanu oraz z podsmażoną cebulką i czosnkiem.
  4. Wykańczanie zapiekankiNaczynie do zapiekania natłuść oliwą. Ułóż w nim warstwę plasterków cukinii i posmaruj ją częścią sosu. Przykryj plasterkami cukinii, posmaruj sosem i tak na przemian, aż do zużycia wszystkich składników.
  5. Pieczenie zapiekankiPozostały parmezan wymieszaj z tartą bułką i startą mozzarellą. Mieszanką posyp wierzch zapiekanki. Posyp go wiórkami masła. Całość piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Zapiekanka z cukinii – wskazówki

Zapiekanka z cukinii to proste danie, które możesz podać na lekki obiad lub ciepłą kolację. Oto kilka wskazówek dotyczących jej przygotowania.

  • Do zapiekanki z cukinii możesz też dodać inne warzywa, np. plastry bakłażana czy paski papryki. Warzywa te podniosą smak potrawy i dodadzą jej apetycznego wyglądu.
  • Jeśli chcesz by zapiekanka z cukinii stała się jeszcze pożywniejszym daniem, warstwy warzywa możesz poprzekładać ugotowanym makaronem.
  • Wierzchnią warstwę zapiekanki może stanowić sam parmezan wymieszany z bułką tartą. Jednak zapiekanka będzie bardziej soczysta, gdy dodatkowo posypiesz ją startą mozzarellą.
  • Przed podaniem zapiekankę z cukinii możesz posypać posiekaną natką pietruszki.

Czytaj też:
Jasiek Kuroń wziął zwykłą cukinię i zrobił danie jak z najlepszej restauracji. Ten przepis to złoto!
Czytaj też:
Zawiń cukinię i aromatyczny składnik w ciasto francuskie. Ekspresowa przekąska na zimno i na ciepło