Cukinia to moim zdaniem wciąż mało doceniane przez Polaków warzywo. Kuchnia śródziemnomorska ma na nią całe mnóstwo przepisów, a my co najwyżej robimy z niej placki. Warto więc poeksperymentować z tym smacznym warzywem, zwłaszcza że teraz można je kupić dosłownie za grosze. A włoska zapiekanka z cukinii doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację.
Jak wybrać smaczną cukinię?
Cukinia to warzywo o neutralnym smaku i przyjemnej, chrupiącej konsystencji. Zdarza się jednak, że jest gorzkawa w smaku, a wtedy jest w stanie zepsuć całą potrawę. Po czym poznać dobrą cukinię? Smaczna cukinia to ta młoda i jędrna, która ma cienką i gładką skórkę. Wszelkie plamy, zgrubienia i szorstkość skórki mogą wskazywać na to, że warzywo nie będzie smaczne. Gdy już kupisz cukinię, zawsze przed jej przyrządzeniem warto odkroić plasterek i sprawdzić, czy nie jest gorzki. Jeśli ma goryczkę, całe warzywo będzie miało taki smak i lepiej zrezygnować z jego przyrządzania.
Goryczka cukinii najczęściej wynika z nieodpowiednich warunków uprawy. Przyczynia się do niej np. brak odpowiednich składników odżywczych w glebie, zbyt niskie lub zbyt wysokie temperatury, a także niedobory wody. Warto też pamiętać o tym, że cukinia może zgorzknieć wskutek zbyt długiego przechowywania. Dlatego najlepiej zjeść ją wkrótce po zakupie.
Jak zrobić włoską zapiekankę z cukinii?
Ważnym elementem przygotowania zapiekanki z cukinii jest odwodnienie pokrojonego warzywa. W tym celu plasterki cukinii należy oprószyć solą i odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie warzywo trzeba odcedzić i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Przepis: Włoska zapiekanka z cukinii
Lekka zapiekanka z cukinii i sera parmezan
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 380 w każdej porcji
Składniki
- 3 średniej wielkości, młode cukinie
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 150 g sera ricotta
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 3/4 szklanki startego parmezanu
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 50 g startej mozzarelli
- 2 łyżki masła
- oregano
- bazylia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie cukiniiCukinie umyj, wytrzyj, pokrój w cienkie plasterki. Oprósz je solą i odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie odcedź zgromadzony płyn, a cukinie osusz papierowym ręcznikiem.
- Podsmażanie warzywCebulę obierz, pokrój w kostkę. Zeszklij ją i lekko zrumień na oliwie. Dodaj posiekany czosnek i smaż całość minutę, aż czosnek puści aromat.
- Przygotowanie sosuW misce wymieszaj ricottę, śmietankę, trochę oregano, bazylii, soli i pieprzu. Połącz z połową parmezanu oraz z podsmażoną cebulką i czosnkiem.
- Wykańczanie zapiekankiNaczynie do zapiekania natłuść oliwą. Ułóż w nim warstwę plasterków cukinii i posmaruj ją częścią sosu. Przykryj plasterkami cukinii, posmaruj sosem i tak na przemian, aż do zużycia wszystkich składników.
- Pieczenie zapiekankiPozostały parmezan wymieszaj z tartą bułką i startą mozzarellą. Mieszanką posyp wierzch zapiekanki. Posyp go wiórkami masła. Całość piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Zapiekanka z cukinii – wskazówki
Zapiekanka z cukinii to proste danie, które możesz podać na lekki obiad lub ciepłą kolację. Oto kilka wskazówek dotyczących jej przygotowania.
- Do zapiekanki z cukinii możesz też dodać inne warzywa, np. plastry bakłażana czy paski papryki. Warzywa te podniosą smak potrawy i dodadzą jej apetycznego wyglądu.
- Jeśli chcesz by zapiekanka z cukinii stała się jeszcze pożywniejszym daniem, warstwy warzywa możesz poprzekładać ugotowanym makaronem.
- Wierzchnią warstwę zapiekanki może stanowić sam parmezan wymieszany z bułką tartą. Jednak zapiekanka będzie bardziej soczysta, gdy dodatkowo posypiesz ją startą mozzarellą.
- Przed podaniem zapiekankę z cukinii możesz posypać posiekaną natką pietruszki.
Czytaj też:
Jasiek Kuroń wziął zwykłą cukinię i zrobił danie jak z najlepszej restauracji. Ten przepis to złoto!Czytaj też:
Zawiń cukinię i aromatyczny składnik w ciasto francuskie. Ekspresowa przekąska na zimno i na ciepło