Udka z kurczaka można piec, smażyć, dusić i gotować, co pozwala dopasować sposób obróbki termicznej mięsa do indywidualnych preferencji i stosowanej diety. W sezonie letnim często podaję udka z kurczaka z gęstym sosem na bazie słodkich pomidorów, które świetnie komponują się z różnymi dodatkami.
Jak zrobić udka z kurczaka w sosie?
Przygotowanie udek z kurczaka w sosie pomidorowym nie wymaga wiele wysiłku. Polecam duże nogi z kurczaka podzielić na mniejsze porcje, czyli na udźce i podudzia. Żeby szybko pokroić mięso, wystarczy zrobić ostrym nożem nacięcie pomiędzy udźcem i podudziem, w miejscu łączenia się kości. Jeżeli kupisz ćwiartki z kurczaka, to przed przystąpieniem do przygotowywania potrawy, musisz usunąć niejadalne części, czyli pozostałość kręgosłupa. Mięso możesz również obrać ze skóry.
Oczyszczone i podzielone porcje nogi z kurczaka trzeba usmażyć (opcjonalnie upiec), a następnie zalać przygotowanym sosem i poddusić, żeby smaki się przegryzły. Jeżeli nie masz pod ręką świeżych pomidorów, to możesz zastąpić je pomidorami w puszce, passatą pomidorową lub przecierem w kartonie. Smak sosu możesz wzbogacić innymi warzywami, które masz pod ręką np. marchewką, korzeniem pietruszki, selerem naciowym i papryką.
Jeżeli lubisz pikantne potrawy, to polecam przyprawić kurczaka ostrą papryką lub dodać do sosu świeżą papryczkę chili. Gotowy sos możesz zabielić śmietanką kremówką, która sprawi, że zyska on bardziej kremową konsystencję. Wyśmienicie smakuje również sos pomidorowy zabielony serkiem mascarpone lub gęstym jogurtem.
Porada: w sosie z poniższego przepisu możesz również podać mięso z rosołu. Ugotowanego kurczaka podsmaż na oleju lub klarowanym maśle, zalej sosem i duś 10-15 minut.
Przepis: Udka z kurczaka w sosie z pomidorów
To danie jest smaczne i tanie. Idealne na obiad lub kolację.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 4 ćwiartki kurczaka
- 1 i 1/2 łyżki oleju do smażenia
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kolorowego czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól
Na sos:
- 6 dużych pomidorów
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/3 łyżeczki bazylii
- 2 łyżki oleju do smażenia, oliwy z oliwek lub klarowanego masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykowanie mięsaNogi z kurczaka umyj, osusz i podziel na udźce i podudzia. W małej miseczce wymieszaj olej, pieprz ziołowy, słodką paprykę oraz kolorowy czosnek, który możesz zastąpić zwykłym czosnkiem suszonym. Powstałą mieszanką oleju i przypraw natrzyj z obu stron każdy kawałek mięsa. Natarte olejem z przyprawami kawałki kurczaka oprósz solą. Mięso możesz od razu podsmażyć lub przełożyć do miski i wstawić do lodówki na 2-12 godzin.
- Przygotowanie sosuPomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w dużą kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę lub też drobno posiekaj. Na patelni lub w rondlu z grubym dnem rozgrzej tłuszcz. Zeszklij cebulę, a następnie dodaj czosnek i smaż na małym ogniu przez 1-2 minuty, cały czas mieszając. Wskazówka: jeżeli chcesz dodać do sosu inne warzywa, to podsmaż je razem z cebulą i czosnkiem, podlej niewielką ilością wody (opcjonalnie bulionu) i duś składniki pod przykryciem, aż zmiękną. Dodaj na patelnię pomidory i smaż 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Gdy kawałki pomidorów zaczną się rozpadać, zwiększ gaz i odparuj nadmiar płynu. Gdy sos zgęstnieje, zmniejsz moc palnika, dodaj oregano, rozmaryn i bazylię oraz dopraw pomidory do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jeżeli sos jest bardzo kwaśny, to możesz dodać do niego cukier. Duś sos 15-20 minut pod przykryciem.
- Smażenie mięsaRozgrzej dużą patelnię z grubym dnem. Na gorącą patelnię przełóż obtoczone w oleju i przyprawach mięso. Smaż kurczaka z obu stron do momentu, aż się przyrumieni. Gdy mięso będzie złociste, podlej je niewielką ilością wody (wodę możesz zastąpić bulionem) i przykryj patelnię pokrywką. Duś nogi z kurczaka przez 30 minut na małym ogniu, przewracając je od czasu do czasu na drugą stronę.
- Dodanie sosuSprawdź, czy mięso zmiękło. Jeżeli po nakłuciu mięsa nie wypływa podbarwiony krwią sok, to zalej je sosem i duś jeszcze przez około 25 minut.
Jak podawać udka z kurczaka w sosie?
Udka z kurczaka w sosie z pomidorów podawaj na gorąco. Przed podaniem udekoruj potrawę posiekaną natką pietruszki lub świeżą kolendrą. Możesz również posypać danie szczypiorkiem, cebulką dymką bądź koperkiem. Do udek tych pasują różne dodatki: ziemniaki, kasza, ryż, kluski lub świeże pieczywo, a także surówki. W sezonie polecam przepis na letnią surówkę z lekkim sosem, a poza nim świetnie sprawdzi się surówka z marchewki z dodatkiem świeżych ziół.
Czytaj też:
Pieczone kawałki kurczaka podaj z takimi ziemniakami, a zachwycisz wszystkich. To prosty i pyszny obiadCzytaj też:
Pałki z kurczaka przyprawiam, wkładam do rękawa i piekę. Mam tani obiad, który smakuje całej rodzinie