Kroję te warzywa i łączę z lekkim sosem. Ten prosty przepis to sezonowy rarytas w moim domu

Kroję te warzywa i łączę z lekkim sosem. Ten prosty przepis to sezonowy rarytas w moim domu

Dodano: 
Sezonowe warzywa
Sezonowe warzywa Źródło: Shutterstock / Svetlana Monyakova
W kuchni maksymalnie wykorzystuję potencjał sezonowych warzyw. Zachęcam do wypróbowania lekkiej i sycącej surówki, którą możesz podawać nie tylko do obiadu, ale także jako samodzielne danie z różnymi dodatkami.

Kolorowe warzywa to idealna baza do zaskakujących smakiem surówek i sałatek. Łącząc świeże, chrupiące składniki, masz pewność, że potrawa szybko zaspokoi mały głód i będzie doskonałą alternatywą dla niezdrowych przekąsek. Moja surówka uwzględnia jedynie 5 popularnych warzyw i kilka przypraw, które z pewnością masz w swojej kuchni. Sos robię na bazie delikatnej oliwy z oliwek, miodu i odrobiny czosnku, dzięki któremu potrawa nabiera wyrazistego aromatu.

Poniższy przepis możesz dowolnie modyfikować, dodając dodatkowe składniki np. paprykę, kukurydzę, pora, szpinak, jarmuż, zblanszowane brokuły, cukinię, a także świeże zioła np. bazylię i oregano.

Jak przygotować warzywa na lekką surówkę?

Sałatka z poniższego przepisu zachwyca nie tylko smakiem. Podaję ją w nietypowy sposób, dzięki czemu pięknie prezentuje się na stole. Nie mieszam warzyw, żeby moi bliscy sami dobrali proporcje składników sałatki i nie dodaję do miski sosu, który może spowodować, że warzywa szybko stracą jędrność i puszczą sok.

Rada: Warzywa na sałatkę, które nie są obierane ze skórki bardzo starannie myję. Robię to nie tylko pod bieżącą wodą, ale także moczę je w roztworze wody i sody oczyszczonej (1 łyżeczka sody na 1 litr zimnej wody), dzięki czemu zyskuję pewność, że na skórce nie pozostaną szkodliwe substancje chemiczne i zanieczyszczenia organiczne.

Przepis: Surówka z sezonowych warzyw

Najbardziej smakują mi sałatki z większymi kawałkami świeżych warzyw, ale możesz pokroić składniki w ulubiony sposób np. w cienkie słupki lub niewielką kostkę.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 średnia główka sałaty strzępiastej
  • 2 średnie ogórki szklarniowe lub 3 średnie ogórki gruntowe
  • 1 duży pęczek rzodkiewki
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 średni pęczek cebulki dymki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego

Na sos:

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • cytryna
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówSałatę umyj, osusz papierowym ręcznikiem lub w wirówce do sałaty i porwij na mniejsze kawałki. Rzodkiewkę pozbaw liści i korzonków, umyj, osusz i pokrój w plasterki lub półplasterki. Ogórki umyj, osusz i pokrój w plasterki. Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i przekrój na pół lub na ćwiartki. Cebulkę dymkę umyj, osusz i posiekaj.
  2. Przygotowanie sosuCzosnek obierz i przeciśnij przez praskę. W niewielkiej miseczce wymieszaj oliwę z miodem i czosnkiem. Dopraw sos do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny.
  3. WykonaniePrzygotuj dużą miskę. Przełóż do niej pokrojone warzywa, posyp je słodką i ostrą papryką oraz pieprzem cytrynowym. Sos podaj w osobnym naczyniu.

Jakie przyprawy i zioła do surówki z sezonowych warzyw?

Smak warzyw sezonowych doskonale uzupełniają nie tylko podstawowe przyprawy, czyli sól i świeżo zmielony pieprz czarny, ale także m.in. słodka i ostra papryka oraz pieprz cytrynowy. Smak sałatki możesz modyfikować, dodając łagodne w smaku przyprawy i zioła np. koperek i natkę pietruszki, a także mieloną lub młotkowaną kolendrę, gałkę muszkatołową, rozmaryn, lubczyk i tymianek.

Jak podawać sałatkę z sezonowych warzyw?

Pokrojone sezonowe warzywa z lekkim sosem podawaj niedługo po przygotowaniu, żeby świeże składniki nie zwiędły. Obok naczynia z warzywami podaj przelany do małego dzbanuszka sos.

Surówka z powyższego przepisu wyśmienicie smakuje z daniami obiadowymi oraz świeżym pieczywem lub tostami. Możesz ją również podawać jako dodatek do domowych fast foodów np. tortilli oraz wypełnionych mięsem chlebków pita.

Czytaj też:
Zawiń cukinię i aromatyczny składnik w ciasto francuskie. Ekspresowa przekąska na zimno i na ciepło
Czytaj też:
Ekspresowa surówka z marchewki i cukinii. Wygląda obłędnie, a jeszcze lepiej smakuje