Moja babcia tylko tak przyrządzała żeberka. Doskonale smakowały z wieloma dodatkami

Moja babcia tylko tak przyrządzała żeberka. Doskonale smakowały z wieloma dodatkami

Dodano: 
Duszone żeberka wieprzowe
Duszone żeberka wieprzowe Źródło: Shutterstock / Kritchai7752
Są potrawy, które doskonale smakują o każdej porze roku. Tak mam chociażby z duszonymi żeberkami, które zawsze przyrządzam według przepisu mojej babci. Był dość prosty, ale mięso wychodziło pyszne.

Wieprzowina to jedno z najpopularniejszych mięs w polskiej kuchni. Wystarczy wspomnieć schabowe czy kotlety mielone, które robi się zwykle z tego mięsa. Jednak wieprzowina doskonale też nadaje się do duszenia. Ja najbardziej lubię w ten sposób przyrządzone żeberka. To dlatego, że zawierają sporo tłuszczu i błony, które w czasie duszenia rozgotowują się, tworząc pyszny sos. Tak przygotowane żeberka doskonale smakują podane z wieloma dodatkami.

Jak przygotować żeberka, by były smaczne i miękkie?

Moja babcia przyrządzanie duszonych żeberek dzieliła na dwa etapy. Pierwszy polegał na obsmażeniu kawałków mięsa. Wcześniej oprószała je solą i pieprzem, często też mąką. Dzięki obsmażeniu mięso zyskiwało apetyczny kolor i przyjemny smak. Koloru nabierał też sos z duszenia. Drugi etap to duszenie żeberek do czasu, aż będą miękkie. Co prawda trwało to blisko godzinę, ale żeberka były mięciutkie. Babcia mówiła, że idealne są wtedy, gdy kości same zaczynają wychodzić z porcji mięsa. Co więcej, do duszącego się mięsa babcia dodawała podsmażoną cebulę, kilka suszonych grzybów i łyżeczkę cukru. Dwa pierwsze dodatki dodawały smaku, ostatni przyspieszał mięknięcie mięsa. Dorzucała też do sosu trochę pokrojonego, wiejskiego chleba. Zagęszczał on sos o wiele lepiej niż mąka, a przy tym dodawał mu smaku.

Jak zrobić duszone żeberka z przepisu mojej babci?

Jeśli chcecie szybko uzyskać gęsty sos do żeberek, przed obsmażeniem obtoczcie je w mące. Dzięki temu mięso będzie soczyste, a sos aksamitny.

Przepis: Duszone żeberka

Żeberka wieprzowe duszone z cebulą i suszonymi grzybami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz. 15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
510 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • 2 duże cebule
  • 2 kromki chleba na zakwasie
  • 4-5 suszonych grzybów
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Obsmażanie żeberek i cebuliŻeberka opłucz, osusz, podziel na kawałki z 1-2 kostkami. Oprósz je solą i pieprzem, oprósz mąką. Na patelni rozgrzej olej, kładź żeberka i smaż je po kilka minut z każdej strony, by się przyrumieniły. Przełóż je do rondla. Na patelnię wrzuć teraz pokrojoną cebulę i też lekko ją zrumień, dodaj do mięsa.
  2. Duszenie żeberekŻeberka zalej gorącą wodą. Dodaj do nich namoczone grzybki, pokrojony chleb i przyprawy. Całość zagotuj, a potem zmniejsz ogień i duś żeberka do czasu, aż będą miękkie. Dopraw je do smaku.

Z czym warto podać żeberka duszone?

Duszone żeberka mają pyszny, gęsty sos, dzięki czemu doskonale komponują się z wieloma dodatkami. Można je podać z ziemniakami gotowanymi, z kopytkami, kluskami śląskimi, a także z kaszami. Ich najlepszym dopełnieniem są buraczki na ciepło, marchewka z groszkiem lub surówka z kiszoną kapustą.

Czytaj też:
Tego nigdy nie rób przy smażeniu mięsa. Większość osób popełnia prosty błąd
Czytaj też:
Rozcinam schab i roluję go z 2 składnikami. To mięso obiadowe wychodzi miękkie i soczyste

Źródło: smaki.pl