Do przepisu na kurczaka curry wracam zawsze, gdy mam ochotę na nieco bardziej wyraziste danie. Potrawa może kojarzyć się z egzotycznymi składnikami i koniecznością zastosowania zaawansowanych technik kulinarnych, lecz jest wręcz przeciwnie. Danie zrobisz się sprawnie i bez większego wysiłku.
Kurczak w tej odsłonie nie tylko pięknie pachnie, ale też jest nad wyraz soczysty. Ma w sobie również mnóstwo smaku. Wszystko za sprawą bogatej marynaty z jogurtu naturalnego i aromatycznych przypraw. Może ci się wydać, że danie będzie przytłaczające, ale polecam spróbować. W moim domu mięso z przepisu znajomego kucharza przekonało do siebie nawet najbardziej zagorzałych zwolenników tradycyjnej kuchni polskiej.
Jak zrobić kurczaka curry?
Wyjątkowo aromatyczne mięso w sosie uzyskasz, gdy najpierw starannie je zamarynujesz. W przepisie od znajomego kucharza kawałki kurczaka lądują w mieszance jogurtu naturalnego i wyrazistych przypraw. Potrzymaj je w niej przez minimum pół godziny, a najlepiej przez kilka godzin. Czas sprawi, że mięso bardzo dobrze przyjmie smaki. Po wyjęciu trzeba będzie je jedynie obsmażyć i dość krótko gotować w sporządzonym w międzyczasie sosie. Nic trudnego, a efekty z pewnością cię zachwycą.
Przepis: Kurczak curry
Aromatyczne mięso w sosie na bazie jogurtu naturalnego, które przygotoujesz bez więskzego wysiłku.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Indyjska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 370 w każdej porcji
Składniki
Na danie:
- 400 g filetu z kurczaka
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- ¾ łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki garam masala
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki olej rzepakowego
- sól
Na marynatę:
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 cm korzenia imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- ¾ łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mieszanki garam masala
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie kurczakaKurczaka pokrój w kostkę o boku 2 cm, oprósz solą i pieprzem. Imbir obierz i zetrzyj na tarce do jarzyn. Wymieszaj go z pozostałymi składnikami marynaty w nieco większej misce. Mieszanką dokładnie nasmaruj mięso. Odstaw na co najmniej 30 minut. Po tym czasie usuń pachnący miks i obsmaż kurczaka na średnim ogniu przez mniej więcej minutę z każdej strony.
- Wykonanie sosuW garnku rozgrzej olej rzepakowy. Przesmaż na nim krótko przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsyp przyprawy i praż przez minutę. Wlej przecier pomidorowy i ocet winny. Dodaj też szczyptę soli, cukier i świeżo zmielony pieprz w ilości wedle uznania. Przykryj naczynie i gotuj sos na minimalnym ogniu przez 10 minut.
- Gotowanie kurczaka curryZrumienione wcześniej mięso wrzuć do sosu. Kontynuuj gotowanie potrawy, aż kurczak zmięknie, ale wciąż będzie soczysty (10-15 minut).
Jak podać kurczaka curry?
Najsmaczniejszą wersją aromatycznego mięsa w sosie jest ta, w której na talerzu gości delikatny, ugotowany na sypko ryż i kleksy gęstej śmietany. Nabiał ten czasami zastępuję jogurtem naturalnym lub greckim.
Zdarzyło mi się też zjeść kurczaka curry z indyjskim chlebkiem naan. Niestety dostępne w sklepach produkty nie są tak smaczne, jak świeżo przygotowane w restauracji pieczywo. Jeśli więc chcecie mieć pewność, że smak was zachwyci, nie eksperymentujcie z gotowcami.
Znajomy kucharz do aromatycznego mięsa w sosie lubi też dosypać solidną porcję kolendry. Jest to jednak dodatek, który nie każdemu się spodoba. Niektórzy bowiem odbierają jego smak jako nieprzyjemny. Jeśli chcesz sprawdzić, jak jest u ciebie, porwij kilka sztuk zieleniny i udekoruj nią ułożonego na talerzu kurczaka curry.
Czytaj też:
Piekę ćwiartki kurczaka i podaję z wyjątkowym sosem. To tani i prosty obiad, a wszyscy proszą o dokładkęCzytaj też:
Obsmażam porcje kurczaka i duszę w pysznym sosie. Moja rodzina wciąż pyta o ten obiad