Piekę ćwiartki kurczaka i podaję z wyjątkowym sosem. To tani i prosty obiad, a wszyscy proszą o dokładkę

Piekę ćwiartki kurczaka i podaję z wyjątkowym sosem. To tani i prosty obiad, a wszyscy proszą o dokładkę

Dodano: 
Ćwiartki kurczaka w sosie pomidorowym
Ćwiartki kurczaka w sosie pomidorowym Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Pieczone ćwiartki kurczaka to tanie, smaczne i bezproblemowe w przygotowaniu danie, które możesz podawać na co dzień i od święta. Sprawdź, jak zrobić rozpływające się w ustach pieczone ćwiartki kurczaka w sosie pomidorowym.

Ćwiartki kurczaka to mięso bardzo proste w przygotowaniu. Mogą stanowić bazę potraw serwowanych na obiad i kolację. Nadają się do smażenia, zapiekania i gotowania, więc można dopasować sposób obróbki termicznej do indywidualnych potrzeb i stosowanej diety. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom i dodatkom możesz zrobić zaskakujący bogatym smakiem i sycący posiłek, który przypadnie do gustu wszystkim domownikom.

Jak zrobić pieczone ćwiartki kurczaka w sosie pomidorowym?

Jeżeli mam czas, to marynuję mięso przed obsmażeniem i pieczeniem przez minimum 2 godziny lub obtaczam w oleju z przyprawami i wstawiam do lodówki na całą noc. Poniżej podaję przepis uwzględniający zamarynowanie i obsmażenie kurczaka, ale możesz pominąć te kroki i natrzeć ćwiartki olejem z przyprawami oraz wstawić do piekarnika.

Sos robię z passaty pomidorowej, czosnku i dużej ilości cebuli. Passatę możesz zastąpić 1 kg obranych ze skórki i pozbawionych gniazd nasiennych pomidorów, pomidorami w puszce lub przecierem pomidorowym w kartonie.

Wskazówka: Pomidory zawierają kwasy, które sprawiają, że inne produkty wolniej się gotują lub pieką. Sos dodaj do kurczaka, gdy mięso będzie miękkie. Nigdy nie zalewaj surowego mięsa sosem pomidorowym, bo możesz piec je bardzo długo, a i tak będzie surowe w środku.

Jeżeli nie wiesz, co zrobić z kurczaka z rosołu, to również możesz zapiec go z sosem z poniższego przepisu. Ugotowanego kurczaka podziel na porcje, posmaruj olejem z przyprawami, a następnie piecz przez 15 minut. Podpieczone mięso zalej gorącym sosem i podgrzewaj w piekarniku jeszcze przez 10 minut.

Przepis: Pieczone ćwiartki kurczaka w sosie pomidorowym

Przepis możesz modyfikować, dodając do sosu np. paprykę, seler naciowy, por lub marchewkę, a także ulubione zioła i przyprawy np. płatki chili, oregano, tymianek, rozmaryn lub mieszankę ziół prowansalskich.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
3 godz. 30 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 2 ćwiartki kurczaka
  • 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 łyżki oleju do smażenia lub oliwy z oliwek
  • sól

Na sos:

  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • cukier
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie i marynowanieĆwiartki kurczaka oczyść z resztek kręgosłupa oraz pozostałości wnętrzności, odcinając je ostrym nożem. Oczyszczone mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. W misce wymieszaj olej lub oliwę z papryką słodką, papryką wędzoną, pieprzem ziołowym oraz solą (dodaję 3/4 łyżeczki soli) i wymieszaj składniki marynaty. Powstałą mieszanką dokładnie natrzyj ćwiartki kurczaka, przełóż mięso do naczynia żaroodpornego z pokrywką lub innego naczynia do zapiekania, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
  2. SmażenieRozgrzej patelnię z grubym dnem i obsmaż na niej zamarynowane mięso. Nie musisz dodawać na patelnię oleju. Zrumienione mięso przełóż do naczynia, w którym się marynowało i przykryj pokrywką.
  3. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i wstaw do niego obsmażone mięso. Piecz przez 45 minut pod przykryciem, a następnie zdejmij pokrywę i sprawdź stopień upieczenia kurczaka, nakłuwając ćwiartki widelcem. Jeżeli z mięsa wypływa podbarwiony krwią sok, to wymaga dłuższego pieczenia pod przykryciem. Podpieczone mięso możesz dopiec bez pokrywki, żeby skórka stała się chrupiąca. Zwykle wystarczy 60 minut pieczenia pod przykryciem i 15 minut pieczenia bez przykrycia, żeby mięso było dobrze wypieczone. Czas pieczenia zależy m.in. od wielkości ćwiartek kurczaka.
  4. Przygotowanie sosuCebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. Na patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzej klarowane masło (opcjonalnie inny tłuszcz do smażenia). Na małym ogniu zeszklij cebulę, od czasu do czasu mieszając. Do zeszklonej cebuli dodaj czosnek i smaż jeszcze 1-2 minuty, cały czas mieszając. Na podsmażoną z czosnkiem cebulę dodaj passatę pomidorową. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw sos do smaku cukrem, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  5. Łączenie składnikówUpieczone udka zalej gorącym sosem i wstaw do piekarnika na 15 minut. Porada: wierzch potrawy możesz dodatkowo posypać startym żółtym serem.

Jak podawać pieczone ćwiartki kurczaka w sosie pomidorowym?

Potrawę podawaj udekorowaną posiekaną natką pietruszki. Pieczone ćwiartki kurczaka z sosem pomidorowym wyśmienicie smakują podawane z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Możesz również podawać tę potrawę z pieczywem.

Idealnym dopełnieniem sycącego obiadu jest bogata w witaminy sałatka lub surówka. Do potraw z sosem pomidorowym możesz podać np. zieloną sałatę ze śmietaną, sałatkę z buraków, marchewki i białej kapusty, mizerię lub kiszonki.

Czytaj też:
Piekę filety z kurczaka i nadziewam je prostym farszem. Są soczyste i pełne smaku
Czytaj też:
Kładę udka kurczaka na ziemniakach i cały obiad robi się sam. Rodzina za nim przepada