Nadziewam paprykę tym farszem i zapiekam w pysznym sosie. To ulubiony, letni obiad mojej rodziny

Nadziewam paprykę tym farszem i zapiekam w pysznym sosie. To ulubiony, letni obiad mojej rodziny

Dodano: 
Pieczona papryka faszerowana
Pieczona papryka faszerowana Źródło: Shutterstock / melei5
Lato to czas, kiedy mamy ochotę na lżejsze dania. Dobrym pomysłem na obiad są faszerowane warzywa. Robi się je całkiem szybko, a smakują wyśmienicie i doskonale sycą. To ulubiony obiad mojej rodziny.

Faszerowane warzywa to oryginalna propozycja obiadowa. Stanowi odmianę od klasycznych kotletów i duszonych mięs, choć jak najbardziej do ich nadziania można użyć mięsa. Zwykle stosuje się mięso mielone, które łatwo łączy się z innymi składnikami i doskonale wypełnia wnętrze warzyw. Dziś zapraszam was na przepyszną paprykę faszerowaną mięsem i ryżem. Przygotujcie jej od razu więcej, bo danie to schodzi, jak świeże bułeczki.

Jak przygotować paprykę do faszerowania?

Paprykę przeznaczoną do faszerowania należy umyć, osuszyć i oczyścić z nasion oraz białych błon. By ją jednak oczyścić, trzeba dostać się do jej wnętrza, a więc przekroić ją lub naciąć. I można to zrobić na kilka sposobów. Ja zwykle przekrawam każdą paprykę wzdłuż na połowę i wtedy mam łatwy dostęp do jej wnętrza. Można jednak odkroić tylko jej część z ogonkiem, oczyścić, a potem „czapeczkę” użyć w charakterze przykrywki. Niektórzy zaś robią w papryce tylko nieduży otwór, który powstaje po wycięciu ogonka wraz z przyległymi nasionami i przez ten otwór oczyszczają i napełniają warzywo.

Jak zrobić paprykę faszerowaną mięsem i ryżem?

Przygotowanie faszerowanej papryki warto zacząć od ugotowania ryżu. Gdy ostygnie, wystarczy go połączyć z surowym mięsem i dodatkami. Po nadzianiu warzywa należy posypać je serem, podlać sosem i upiec.

Przepis: Papryka faszerowana mięsem i ryżem

Papryka nadziewana mięsem i ryżem zapiekana z serem i sosem pomidorowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
275 w każdej porcji

Składniki

  • 4 kolorowe papryki
  • 100 g startego sera

Na farsz:

  • 100 g ryżu
  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • pieprz ziołowy
  • sól, pieprz

Na sos:

  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 pomidorów
  • bazylia
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie farszuRyż opłucz, ugotuj na sypko w osolonej wodzie. Dobrze by pozostał lekko twardawy. Wystudź go. Cebulę na farsz obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, wystudź. Do mielonego mięsa dodaj ryż, cebulę i koncentrat pomidorowy. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Przygotowanie paprykiPapryki umyj, wytrzyj. Każdą przekrój wzdłuż na połowę. Nie usuwaj ogonków, a jedynie oczyść warzywo z nasion i białych błon.
  3. Przygotowanie sosuCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj posiekany czosnek, chwilę przesmaż. Dodaj pokrojone pomidory, przesmaż, oprósz solą, pieprzem i bazylią, duś, aż warzywa się rozgotują, a sos zgęstnieje. Dopraw go do smaku, możesz zblendować.
  4. Nadziewanie i pieczenie paprykiPołówki papryk napełnij przygotowanym farszem. Na dno naczynia wlej sos pomidorowy. Ułóż na nim nadziane papryki. Wierzch posyp startym serem. Naczynie przykryj, papryki piecz ok. 60-80 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Wskazówka: Przed posypaniem serem, każdą paprykę można też polać odrobiną sosu pomidorowego.

Najlepsze sosy do zapiekania warzyw

Choć warzywa można zapiekać bez sosu, a tylko podlane nieco wodą lub bulionem, to jednak sos znacznie podnosi ich smak. Do zapiekania warzyw doskonale nadaje sięsos beszamelowy. Warto polać nim wierzch warzyw, dzięki czemu nie wyschną, będą soczyste i pełne smaku. Dobrze też sprawdzi się sos pomidorowy, serowy czy śmietanowo-ziołowy.

Czytaj też:
Przepis na te bakłażany dostałam od koleżanki. Robi do nich bezmięsny, pożywny farsz
Czytaj też:
Wydrążam cukinie i nadziewam je pożywnym farszem. Uwielbiam ten obiad z piekarnika

Źródło: smaki.pl