Wydrążam cukinie i nadziewam je pożywnym farszem. Uwielbiam ten obiad z piekarnika

Wydrążam cukinie i nadziewam je pożywnym farszem. Uwielbiam ten obiad z piekarnika

Dodano: 
Faszerowana cukinia
Faszerowana cukinia Źródło:Shutterstock / OlgaBombologna
Jeśli znudziły ci się już kotlety i drób, przygotuj oryginalne danie z cukinią w roli głównej. Nadziejemy ją mięsem mielonym i warzywami, dzięki czemu powstanie pożywna, ale lekka potrawa idealna na ciepłe dni.

Cukinia to warzywo, które ostatnio jest dostępne w naszych sklepach przez cały rok. Nieduże, młode i jędrne cukinie aż proszą się, by je kupić i zamienić w pyszne danie. Dlatego tak naprawdę proponowaną przez nas potrawę możesz przyrządzać kiedy tylko masz na to ochotę. Jednak najlepiej pasuje na ciepłe dni, bo warzywo to jest delikatne i nawet po nadzianiu mięsem nie zamienia się w ciężkie danie.

Jak przygotować cukinię do nadziania?

Do faszerowania należy wybrać młode, nieco grubsze cukinie. Dzięki temu zmieści się w nie więcej farszu. Warzyw nie należy obierać, bo mają cienką skórkę, która dodaje smaku, pięknie wygląda i zawiera wiele cennych składników. Po umyciu cukinie trzeba wytrzeć i przekroić wzdłuż na połowę. Potem przy pomocy łyżeczki należy wydrążyć ze środka warzywa miąższ z nasionkami. Teraz cukinię warto oprószyć solą i ewentualnie pieprzem i odstawić na pół godziny.

Niektórzy podpiekają cukinię przed nadzianiem. Jednak nie jest to konieczne, zwłaszcza jeśli sięgamy po młode warzywo. Upiecze się w tym samym czasie co farsz. Warto jednak zadbać o to, by nadzienie było soczyste lub polać całość sosem i dopiero zapiec. Można też podlać nadziane warzywa odrobiną bulionu lub wody. Parujący płyn przyspieszy mięknięcie cukinii i sprawi, że potrawa nie będzie sucha.

Przepis na cukinię faszerowaną mięsem

Cukinia nadziewana mięsnym farszem jest sycąca i bardzo smaczna. Ja jednak lubię połączyć mielone mięso z ugotowanym ryżem, dzięki czemu farsz i całe danie zyskuje lekkość i delikatność. Zwykle dodaję też do niego trochę koncentratu pomidorowego, który doskonale zaostrza smak dania. Wtedy nie muszę już przygotowywać sosu pomidorowego. Wystarcza już sam beszamel.

Przepis: Cukinia faszerowana

Cukinie nadziewane farszem z mielonego mięsa, ryżu i warzyw zapiekane z serem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
340 w każdej porcji

Składniki

  • 3 większe, młode cukinie
  • 100 g ryżu białego
  • 400 g mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml bulionu
  • oregano
  • sól, pieprz
  • 100 g sera mozzarella

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie cukiniiCukinie umyj, wytrzyj, przekrój wzdłuż na połowę. Z każdej wydrąż miąższ z nasionkami, nie wyrzucaj go. Wydrążone cukinie oprósz solą i pieprzem, odstaw.
  2. Gotowanie ryżu i smażenie warzywRyż opłucz, ugotuj na sypko w lekko osolonym wrzątku. Przemieszaj go widelcem, wystudź. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj posiekany miąższ z cukinii, pokrojoną paprykę i posiekany czosnek. Składniki oprósz solą i pieprzem, przesmaż i podduś, przestudź.
  3. Przygotowanie farszuMięso mielone wymieszaj z ugotowanym ryżem i podduszonymi warzywami. Dodaj koncentrat pomidorowy, trochę oregano, soli i pieprzu, wymieszaj.
  4. Nadziewanie i pieczenie cukiniiCukinie napełnij przygotowanym farszem. Ułóż je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, farsz polej bulionem. Cukinie posyp startym serem, podlej 1/2 szklanki wody. Przykryj, piecz ok. godzinę w 180 stopniach Celsjusza.

Inne pomysły na farsz do cukinii

Cukinia dobrze smakuje też z innymi farszami. Można ją nadziać np. kuskusem i warzywami, grzybami i ryżem, twarogiem i szpinakiem, serem feta i podduszoną cukinią czy też mozzarellą i pomidorami. Wszystko zależy od tego, jakie smaki lubicie i jakie składniki macie właśnie w swoim zasięgu. Pamiętajcie jednak o tym, by farsz był soczysty lub zapiekajcie danie w otulinie sosu beszamelowego lub pod pierzynką z żółtego sera.

Czytaj też:
Cukinia pieczona w serze idealna na przekąskę. Zrobisz ją łatwo, a smakuje obłędnie
Czytaj też:
Z grillowanych plastrów cukinii robię pyszną przekąskę. Potrzebuję tylko 3 dodatków

Źródło: smaki.pl