Jasiek Kuroń wziął zwykłą cukinię i zrobił danie jak z najlepszej restauracji. Ten przepis to złoto!

Jasiek Kuroń wziął zwykłą cukinię i zrobił danie jak z najlepszej restauracji. Ten przepis to złoto!

Dodano: 
Krojenie cukinii
Krojenie cukinii Źródło: Shutterstock / 135pixels
Ten chłodnik z cukinii w wykonaniu Jaśka Kuronia to mistrzostwo świata. Sekretem jest sposób przygotowania cukinii.

Jasiek Kuroń nie kryje, że nim powstał przepis na jego zdaniem chłodnik idealny, obejrzał wiele różnych przepisów. Wyciągnął z nich to, co najlepsze i stworzył swoją własną propozycję. Jak podkreślił, jego chłodnik to chłodnik gruziński, a inspiracją do niego był przepis, który podpatrzył u mieszkającej w Gruzji Marleny Karni, która swoim gotowaniem równie dzieli się w sieci. "Pozmieniałem, pokombinowałem i mam dla Was taki chłodnik, który sam będę robił nad wyraz często! Polecam go i Wam!" – napisał w mediach społecznościowych Jasiek Kuroń.

Jak zrobić chłodnik z cukinii?

To, co może wiele osób zaskoczyć, to fakt, że ten chłodnik nie jest zrobiony z samych surowych składników. Dodaje się do niego dużo cukinii, ale przesmażonej z cebulką na złoto. To sprawia, że po schłodzeniu danie zachwyca głębokim smakiem warzyw, a jednocześnie pozostaje świeże dzięki ogórkom i zieleninie. Jasiek Kuroń podpowiada, aby do chłodnika gruzińskiego dodać także cząber. Radzi jednak, aby nie przesadzić z ilością tej przyprawy o charakterystycznym smaku – jedna łyżeczka będzie w sam raz. Sam chłodnik przyrządza się bardzo szybko, jednak warto dać mu potem czas na odpowiednie schłodzenie i na to, aby wszystkie smaki idealnie się połączyły.

Przepis: Chłodnik Jaśka Kuronia

Aromatyczny chłodnik ze smażoną cukinią.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
746 w każdej porcji

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 większa cukinia
  • olej do smażenia
  • 2 ogórki szklarniowe (lub 4 gruntowe)
  • 1 pęczek koperku
  • 6 łyżek posiekanego szczypioru
  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 700 ml jogurtu
  • 400 ml zsiadłego mleka
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki oliwy
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

opcjonalnie:

  • 1 łyżeczka suszonego cząbru

do podania:

  • 1 jajko na twardo
  • 1 posiekana rzodkiewka
  • orzechy włoskie
  • dobrej jakości oliwa

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie cukinii i reszty warzywCukinię i cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na złoto na oleju. Posól i smaż na patelni, aż płyn odparuje z warzyw. Ogórki pokrój w kostkę, zieleninę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Robienie zupyWmieszaj nabiał ze smażoną cukinią, ogórkiem, czosnkiem, zieleniną i przyprawami. Odstaw do schłodzenia na 2-3 godziny. Podawaj z kawałkiem jajka, rzodkiewka, posiekanymi orzechami włoskimi i odrobiną oliwy.

Jasiek Kuroń pokazał krok po kroku, jak robi chłodnik z cukinii

Dla tych, którzy oprócz przepisu lubią zobaczyć, jak potrawa powstaje, Jasiek Kuroń nagrał krótką rolkę, na której widać wszystkie etapy przygotowywania zupy. Chłodnik z cukinii powstał błyskawicznie, a widok gotowej potrawy sprawi, że natychmiast pobiegniecie do kuchni sprawdzić, czy macie wszystkie produkty, aby zrobić tę potrawę. Jasiek Kuroń sam nieskromnie przyznaje, że to najlepszy chłodnik, jaki udało mu się kiedykolwiek zrobić.

Czytaj też:
Za ten przepis na mielone Jasiek Kuroń mógłby dostać medal. Chrupkie na zewnątrz, soczyste wewnątrz
Czytaj też:
Najlepszą zupę jarzynową zrobisz z cukinii i tanich warzyw. Jest idealna na letni obiad

Źródło: smaki.pl, Instagram/@jasiek_kuron_gotuje