Wszyscy wiemy, że dania typu fast food, które są spożywane w nadmiarze, nie służą naszemu zdrowiu, ale cóż poradzić, gdy pojawi się nagła ochota na wysokokaloryczną potrawę. Mniejszym złem jest przygotowanie ulubionego, szybkiego dania w domu. Robiąc domowy kapsalon, możesz zyskać pełną kontrolę nad składem potrawy, zmniejszając m.in. ilość soli i tłuszczu. Zapewniam, że domowa wersja holenderskiej potrawy zaskoczy nawet wielbicieli dań sprzedawanych w barach i budkach.
Jak zrobić domowy kapsalon?
Zrobienie domowego kapsalonu nie jest trudne, choć trzeba nieco wysiłku. Jednak gwarantuję, że smak potrawy w pełni wynagradza czas spędzony w kuchni. Ja robię tę potrawę w piekarniku, dzięki czemu zyskuję nieco czasu, nie muszę pilnować smażących się w głębokim tłuszczu frytek i przewracać mięsa na patelni. Mięso i frytki z piekarnika są gotowe w podobnym czasie, co dodatkowo ułatwia serwowanie potrawy.
Polecam zamarynować mięso przed pieczeniem, przyprawiając je ulubioną przyprawą do kebabu lub dobierając przyprawy zgodnie z indywidualnymi preferencjami smakowymi. Robię kapsalon z polędwiczkami z kurczaka, bo mięso to szybko się piecze, ale możesz również użyć wieprzowiny, filetu z kurczaka, filetu lub polędwiczek z indyka oraz udźca kurczaka bez kości i skóry.
Do potrawy robię frytki, które przed pieczeniem doprawiam słodką i ostrą papryką oraz przyprawą do frytek belgijskich. Możesz zrezygnować z przypraw i zrobić tradycyjne frytki, które przed podaniem posypiesz odrobiną soli.
Tradycyjny kapsalon podawany jest z warzywną sałatką i sosem czosnkowym. Możesz do przygotowania sałatki wykorzystać resztki warzyw z lodówki, dodając do tradycyjnego przepisu coś od siebie. W składzie mojej sałatki są chrupiąca mieszanka sałat, pomidory i ogórki. Opcjonalne dodatki to np. kukurydza, papryka, cebula, seler naciowy.
Porada: nie musisz zapiekać pojedynczych porcji potrawy w foremkach aluminiowych, w których najczęściej serwowany jest kapsalon. Możesz również przełożyć składniki do tradycyjnego naczynia do zapiekania i przed podaniem podzielić na porcje. Ten sposób pozwala dopasować wielkość porcji do potrzeb dzieci i osób dorosłych.
Przepis: Kapsalon
Kapsalon to szybkie danie kuchni holenderskiej. Zrobisz je w domu. Idealnie zastąpi sycący obiad lub obiadokolację.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Holenderska
- Czas przygotowania
- 35 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 875 w każdej porcji
Składniki
- 800 g polędwiczek z kurczaka
- 200 g sera gouda
Na marynatę:
- 3 łyżeczki mieszanki przypraw do kebabu
- 2 łyżki oleju do smażenia
- sól i pieprz
Na frytki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka przyprawy do frytek belgijskich
Na sałatkę:
- 4 małe pomidory
- 2 średnie ogórki
- 250 g mieszanki sałat
Na sos:
- 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- cytryna
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 1 duża cebula
- 4 grube patyczki do szaszłyków
Sposób przygotowania
- Przygotowanie i marynowanie mięsaPolędwiczki z kurczaka oczyść z błon, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. W misce wymieszaj olej z przyprawą do kebabu oraz dodaj sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. Obtocz mięso w marynacie, przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny. Możesz marynować mięso dłużej lub pominąć ten krok i od razu przygotować mięso z dodatkiem oleju i przypraw do pieczenia.
- Uszykowanie ziemniakówZiemniaki obierz, umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w słupki. Pokrojone ziemniaki zanurz na 1-2 minuty we wrzątku, a następnie przełóż do miski z zimną wodą lub wodą z dodatkiem lodu. Odsącz ziemniaki z nadmiaru wody na sitku, a następnie osusz na papierowym ręczniku lub czystej ściereczce.
- Przygotowanie mięsa do pieczeniaDużą cebulę przekrój na pół. Włóż jedną połówkę cebuli (cięciem do dołu) do żaroodpornej miseczki lub kokilki (opcjonalnie innego, małego naczynia do zapiekania) i ustaw na środku wyłożonej papierem do pieczenia blaszki z wyposażenia piekarnika. Wbij w cebulę 4 patyczki do szaszłyków. Na patyczki nadziewaj polędwiczki z kurczaka, mocno dociskając kawałki mięsa. Stos powinny tworzyć kawałki mięsa nabijane naprzemiennie na dwa patyczki jednocześnie. Przykryj mięso wbitą na wszystkie patyczki połówką cebuli i dociśnij.
- Przygotowanie ziemniaków do pieczeniaOsuszone kawałki ziemniaków przełóż do miski. Dodaj olej do smażenia, ostrą i słodką paprykę oraz przyprawę do frytek belgijskich i dokładnie wymieszaj – olej z przyprawami powinien pokryć wszystkie frytki.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw blaszkę z mięsem do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut, a następnie przełóż ziemniaki na blachę z wyposażenia piekarnika, równomiernie rozkładając je wokół podpieczonego mięsa. Frytki nie powinny leżeć jedna na drugiej. Wstaw blachę do piekarnika i piecz do miękkości składników – około 35 minut. W czasie pieczenia mieszaj frytki, żeby równomiernie zrumieniły się z każdej strony. Jeżeli mięso zacznie mocno się przypiekać, to możesz przykryć je folią aluminiową. Sprawdzaj stopień wypieczenia mięsa – może być gotowe szybciej niż frytki i wówczas trzeba wyjąć je z piekarnika i dopiec ziemniaki do miękkości. Gdy ziemniaki zmiękną, możesz włączyć na kilka minut funkcję grilla lub termoobieg, ale uważaj, żeby nie spalić frytek. W międzyczasie zetrzyj ser gouda na tarce o dużych oczkach.
- Uszykowanie warzywPomidory i ogórki umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w grubsze plastry. Sałatę umyj, odsącz na sitku z nadmiaru wody i osusz na papierowym ręczniku, czystej ściereczce lub w wirówce do sałaty.
- Wymieszanie sosuW miseczce połącz jogurt naturalny z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw sos do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Możesz też dodać ulubione zioła np. oregano lub rozmaryn. Gotowy sos przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
- WykonanieUpieczone mięso przełóż na deskę i pokrój na mniejsze kawałki. Przygotuj foremki aluminiowe lub formę do zapiekania. Na dno foremek/formy wyłóż frytki. Przykryj je warstwą mięsa oraz startego na tarce sera. Wstaw foremki/formę z kapsalonem do nagrzanego piekarnika i zapiekaj do momentu, aż ser się roztopi.
Gotową potrawę wyjmij z piekarnika.
Jak podawać domowy kapsalon?
Kapsalon podawaj od razu po przygotowaniu. Udekoruj wierzch potrawy świeżymi warzywami i polej domowym sosem czosnkowym.
Czytaj też:
Robię to danie w kilkanaście minut. Poznaj mój przepis na zdrowszą alternatywę dla fast foodówCzytaj też:
Szybka zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym. Prosty przepis na obiad dla zabieganych