To pyszne danie typu fast food zrobisz łatwo w domu. Poznaj mój sprytny patent na kapsalon

To pyszne danie typu fast food zrobisz łatwo w domu. Poznaj mój sprytny patent na kapsalon

Dodano: 
Kapsalon
Kapsalon Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Masz ochotę na danie typu fast food? Polecam domowy kapsalon, który nie jest trudny w przygotowaniu. Robię go, stosując sprytny trik na mięso à la kebab. Wypróbuj sprawdzony przepis na kapsalon. Smakuje o wiele lepiej niż fast food z budki.

Wszyscy wiemy, że dania typu fast food, które są spożywane w nadmiarze, nie służą naszemu zdrowiu, ale cóż poradzić, gdy pojawi się nagła ochota na wysokokaloryczną potrawę. Mniejszym złem jest przygotowanie ulubionego, szybkiego dania w domu. Robiąc domowy kapsalon, możesz zyskać pełną kontrolę nad składem potrawy, zmniejszając m.in. ilość soli i tłuszczu. Zapewniam, że domowa wersja holenderskiej potrawy zaskoczy nawet wielbicieli dań sprzedawanych w barach i budkach.

Jak zrobić domowy kapsalon?

Zrobienie domowego kapsalonu nie jest trudne, choć trzeba nieco wysiłku. Jednak gwarantuję, że smak potrawy w pełni wynagradza czas spędzony w kuchni. Ja robię tę potrawę w piekarniku, dzięki czemu zyskuję nieco czasu, nie muszę pilnować smażących się w głębokim tłuszczu frytek i przewracać mięsa na patelni. Mięso i frytki z piekarnika są gotowe w podobnym czasie, co dodatkowo ułatwia serwowanie potrawy.

Polecam zamarynować mięso przed pieczeniem, przyprawiając je ulubioną przyprawą do kebabu lub dobierając przyprawy zgodnie z indywidualnymi preferencjami smakowymi. Robię kapsalon z polędwiczkami z kurczaka, bo mięso to szybko się piecze, ale możesz również użyć wieprzowiny, filetu z kurczaka, filetu lub polędwiczek z indyka oraz udźca kurczaka bez kości i skóry.

Do potrawy robię frytki, które przed pieczeniem doprawiam słodką i ostrą papryką oraz przyprawą do frytek belgijskich. Możesz zrezygnować z przypraw i zrobić tradycyjne frytki, które przed podaniem posypiesz odrobiną soli.

Tradycyjny kapsalon podawany jest z warzywną sałatką i sosem czosnkowym. Możesz do przygotowania sałatki wykorzystać resztki warzyw z lodówki, dodając do tradycyjnego przepisu coś od siebie. W składzie mojej sałatki są chrupiąca mieszanka sałat, pomidory i ogórki. Opcjonalne dodatki to np. kukurydza, papryka, cebula, seler naciowy.

Porada: nie musisz zapiekać pojedynczych porcji potrawy w foremkach aluminiowych, w których najczęściej serwowany jest kapsalon. Możesz również przełożyć składniki do tradycyjnego naczynia do zapiekania i przed podaniem podzielić na porcje. Ten sposób pozwala dopasować wielkość porcji do potrzeb dzieci i osób dorosłych.

Przepis: Kapsalon

Kapsalon to szybkie danie kuchni holenderskiej. Zrobisz je w domu. Idealnie zastąpi sycący obiad lub obiadokolację.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Holenderska
Czas przygotowania
35 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
875 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g polędwiczek z kurczaka
  • 200 g sera gouda

Na marynatę:

  • 3 łyżeczki mieszanki przypraw do kebabu
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól i pieprz

Na frytki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy do frytek belgijskich

Na sałatkę:

  • 4 małe pomidory
  • 2 średnie ogórki
  • 250 g mieszanki sałat

Na sos:

  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • cytryna
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 1 duża cebula
  • 4 grube patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie i marynowanie mięsaPolędwiczki z kurczaka oczyść z błon, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. W misce wymieszaj olej z przyprawą do kebabu oraz dodaj sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. Obtocz mięso w marynacie, przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny. Możesz marynować mięso dłużej lub pominąć ten krok i od razu przygotować mięso z dodatkiem oleju i przypraw do pieczenia.
  2. Uszykowanie ziemniakówZiemniaki obierz, umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w słupki. Pokrojone ziemniaki zanurz na 1-2 minuty we wrzątku, a następnie przełóż do miski z zimną wodą lub wodą z dodatkiem lodu. Odsącz ziemniaki z nadmiaru wody na sitku, a następnie osusz na papierowym ręczniku lub czystej ściereczce.
  3. Przygotowanie mięsa do pieczeniaDużą cebulę przekrój na pół. Włóż jedną połówkę cebuli (cięciem do dołu) do żaroodpornej miseczki lub kokilki (opcjonalnie innego, małego naczynia do zapiekania) i ustaw na środku wyłożonej papierem do pieczenia blaszki z wyposażenia piekarnika. Wbij w cebulę 4 patyczki do szaszłyków. Na patyczki nadziewaj polędwiczki z kurczaka, mocno dociskając kawałki mięsa. Stos powinny tworzyć kawałki mięsa nabijane naprzemiennie na dwa patyczki jednocześnie. Przykryj mięso wbitą na wszystkie patyczki połówką cebuli i dociśnij.
  4. Przygotowanie ziemniaków do pieczeniaOsuszone kawałki ziemniaków przełóż do miski. Dodaj olej do smażenia, ostrą i słodką paprykę oraz przyprawę do frytek belgijskich i dokładnie wymieszaj – olej z przyprawami powinien pokryć wszystkie frytki.
  5. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw blaszkę z mięsem do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut, a następnie przełóż ziemniaki na blachę z wyposażenia piekarnika, równomiernie rozkładając je wokół podpieczonego mięsa. Frytki nie powinny leżeć jedna na drugiej. Wstaw blachę do piekarnika i piecz do miękkości składników – około 35 minut. W czasie pieczenia mieszaj frytki, żeby równomiernie zrumieniły się z każdej strony. Jeżeli mięso zacznie mocno się przypiekać, to możesz przykryć je folią aluminiową. Sprawdzaj stopień wypieczenia mięsa – może być gotowe szybciej niż frytki i wówczas trzeba wyjąć je z piekarnika i dopiec ziemniaki do miękkości. Gdy ziemniaki zmiękną, możesz włączyć na kilka minut funkcję grilla lub termoobieg, ale uważaj, żeby nie spalić frytek. W międzyczasie zetrzyj ser gouda na tarce o dużych oczkach.
  6. Uszykowanie warzywPomidory i ogórki umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w grubsze plastry. Sałatę umyj, odsącz na sitku z nadmiaru wody i osusz na papierowym ręczniku, czystej ściereczce lub w wirówce do sałaty.
  7. Wymieszanie sosuW miseczce połącz jogurt naturalny z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw sos do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Możesz też dodać ulubione zioła np. oregano lub rozmaryn. Gotowy sos przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
  8. WykonanieUpieczone mięso przełóż na deskę i pokrój na mniejsze kawałki. Przygotuj foremki aluminiowe lub formę do zapiekania. Na dno foremek/formy wyłóż frytki. Przykryj je warstwą mięsa oraz startego na tarce sera. Wstaw foremki/formę z kapsalonem do nagrzanego piekarnika i zapiekaj do momentu, aż ser się roztopi.

Gotową potrawę wyjmij z piekarnika.

Jak podawać domowy kapsalon?

Kapsalon podawaj od razu po przygotowaniu. Udekoruj wierzch potrawy świeżymi warzywami i polej domowym sosem czosnkowym.

Czytaj też:
Robię to danie w kilkanaście minut. Poznaj mój przepis na zdrowszą alternatywę dla fast foodów
Czytaj też:
Szybka zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym. Prosty przepis na obiad dla zabieganych