Obsmażam pałki z kurczaka i duszę je z kilkoma prostymi dodatkami. Moja rodzina uwielbia ten tani obiad

Obsmażam pałki z kurczaka i duszę je z kilkoma prostymi dodatkami. Moja rodzina uwielbia ten tani obiad

Dodano: 
Udka z warzywami
Udka z warzywami Źródło: Shutterstock / Dementieva Iryna
Pałki z kurczaka wyglądają bardzo apetycznie i doskonale smakują. A można je przygotować na wiele sposobów. W moim domu największym powodzeniem cieszą się pałki kurczaka duszone z warzywami. Warto ich spróbować.

Pałki to jedna z moich ulubionych części kurczaka. Są smaczne i wygodne do jedzenia, niezależnie od tego, w jaki sposób się je przygotuje. Ja zwykle je piekę lub duszę. Ta druga wersja jest bardzo lubiana przez moje dzieci i męża, bo mięso wychodzi mięciutkie i soczyste. A mnie cieszy fakt, że danie jest smaczne i doskonale nadaje się do odgrzewania.

Zalety pałek z kurczaka

Pałki kurczaka to dość tłuste i smakowite mięso, które da się przyrządzić na wiele sposobów. Można je piec, grillować, smażyć, dusić, a także gotować. Mięso to nigdy nie wychodzi suche i nie szkodzi mu zbyt długie duszenie lub odgrzewanie. Staje się wtedy tylko nieco bardziej miękkie, jednak dalej pozostaje smaczne i soczyste. Pałki kurczaka są stosunkowo nieduże, dlatego przyrządza się je stosunkowo szybko, co również jest ich dużą zaletą.

Jak zrobić pałki z kurczaka duszone z warzywami?

Pałki z kurczaka przed duszeniem warto obsmażyć. Dzięki temu potrawa będzie miała wyraźniejszy smak. Na smakowitość tego dania wpływa też dobór warzyw oraz użyte przyprawy. I tymi ostatnimi można nadać duszonym pałkom kurczaka pożądanego charakteru.

Przepis: Pałki z kurczaka duszone z warzywami

Pałki z kurczaka duszone z ziemniakami, marchewką, papryką i groszkiem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
540 w każdej porcji

Składniki

  • 8 pałek kurczaka
  • papryka mielona słodka i ostra
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 3/4 szklanki świeżego lub mrożonego groszku
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania

  1. Krojenie warzywCebulę obierz, pokrój w sporą kostkę. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Marchewki obierz, opłucz, przekrój wzdłuż na 4 części, a potem pokrój je na nieduże kawałki. Paprykę umyj, oczyść z nasion i białych błon, pokrój w sporą kostkę.
  2. Obsmażanie mięsaPałki kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Oprósz je solą, pieprzem, czosnkiem i papryką, odstaw na pół godziny. Po tym czasie pałki obsmaż na oleju, zdejmij je z patelni.
  3. Podsmażanie warzywNa patelni z olejem zeszklij cebulę. Dodaj do niej ziemniaki i marchewki, przesmaż, co jakiś czas mieszając. Dodaj paprykę, chwilę ją podsmaż. Wlej gorący bulion i koncentrat, wymieszaj, całość zagotuj.
  4. Duszenie potrawyDo warzyw dodaj obsmażone pałki kurczaka i trochę ziół prowansalskich, całość zagotuj. Duś na małym ogniu ok. 20 minut. Potem dodaj groszek i duś całość jeszcze ok. 7 minut. Potrawę dopraw do smaku.

Wskazówka: Pałki duszone z warzywami najlepiej będą smakować podane z ryżem lub kuskusem.

Jakie inne warzywa nadają się do duszenia z kurczakiem?

Do duszenia z kurczakiem najlepiej nadają się twarde, zwarte warzywa. Oprócz ziemniaków, papryki, marchewki i groszku, można też sięgnąć po: bataty, brokuł, kalafior, fasolkę szparagową czy seler. Atrakcyjnego wyglądu doda potrawie także kukurydza czy ciecierzyca z puszki. Przy okazji podniosą one wartość odżywczą dania.

Czytaj też:
Piekę ćwiartki kurczaka i podaję z wyjątkowym sosem. To tani i prosty obiad, a wszyscy proszą o dokładkę
Czytaj też:
Nadziewam kurczaka prostym farszem. Mam pyszny niedzielny obiad bez wysiłku

Źródło: smaki.pl