Nadziewam kurczaka prostym farszem. Mam pyszny niedzielny obiad bez wysiłku

Nadziewam kurczaka prostym farszem. Mam pyszny niedzielny obiad bez wysiłku

Dodano: 
Kurczak pieczony z jabłkami
Kurczak pieczony z jabłkami Źródło: Shutterstock / Vitaliy Kyrychuk
Jeśli chcesz zaskoczyć rodzinę pysznym obiadem i zrobić, go bez większego wysiłku, upiecz kurczaka. Wcześniej nadziej go prostym farszem, a zyska soczystość i przyjemny, owocowy smak. Wszyscy będą się zajadać.

Kurczak pieczony w całości smakuje jakoś inaczej niż pieczone uda czy pałki. To z pewnością zasługa tego, że zwykle do jego środka wkładamy farsz. Nadzienie to ma nie tylko za zadanie wzbogacić smak mięsa, ale też zwiększyć jego soczystość i poprawić aromat. I trzeba przyznać, że danie to wygląda zawsze niezwykle apetycznie i odświętnie. Jest więc idealne na niedzielny obiad.

Czym można nadziać kurczaka?

Mięso kurczaka jest delikatne w smaku, dlatego dobrze komponuje się z wieloma składnikami. Najprostszym nadzieniem do kurczaka będzie farsz owocowy. Możesz sięgnąć np. po jabłka lub wymieszać je np. ze śliwkami, gruszkami, morelami czy suszonymi owocami. W roli farszu doskonale też sprawdzi się ryż połączony z suszonymi owocami albo warzywami typu marchewka, groszek. Możesz też zdecydować się na farsz z wątróbki drobiowej, bułki i suszonych owoców albo natki pietruszki. Smaczny farsz do kurczaka zrobisz też z podduszonych pieczarek, wymieszanych z tartą bułką.

Jak zrobić kurczaka faszerowanego jabłkami?

Przygotowanie tej potrawy jest bardzo proste. Kurczaka wystarczy tylko przyprawić, napełnić kawałkami jabłek i zlecić pracę piekarnikowi. Co do jabłek – można je obrać, ale nie jest to konieczne. Skórka doda bowiem farszowi wyraźniejszego aromatu.

Przepis: Kurczak pieczony z jabłkami

Pieczony kurczak wypełniony jabłkowym farszem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
370 w każdej porcji

Składniki

  • 1 tuszka kurczaka ok. 1,3 kg
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • 3 łyżki oleju
  • majeranek
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • 4-5 jabłek

Sposób przygotowania

  1. Przyprawianie kurczakaKurczaka oczyść, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj go w środku i na zewnątrz solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Z czosnku, soku z cytryny, miodu i oleju przygotuj marynatę. Posmaruj nią mięso, wstaw na kilka godzin do lodówki.
  2. Nadziewanie kurczakaKurczaka wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Jabłka umyj, pokrój na cząstki, usuń gniazda nasienne. Jabłkami nadziej kurczaka, skórę zepnij wykałaczkami.
  3. Pieczenie kurczakaKurczaka piecz ok. 70 minut pod przykryciem w piekarniku o temperaturze 180-190 stopni Celsjusza. Potem zdejmij pokrywę i piecz go jeszcze 10-15 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż skórka ładnie się przyrumieni.

Wskazówka: Do jabłek można też dodać pokrojone gruszki, śliwki, pomarańcze albo rodzynki.

Pieczenie kurczaka w całości – cenne wskazówki

Oto kilka wskazówek, dzięki którym pieczony kurczak wyjdzie smaczny i soczysty.

  • Pod skórę kurczaka warto wsunąć listki ziół, np. bazylii, szałwii. Tuszka będzie się ładniej prezentować i nabierze ciekawego aromatu.
  • Kurczaka można piec w przykrytym naczyniu żaroodpornym lub przykryć naczynie folią aluminiową. Dzięki temu mięso mniej się wysuszy. 15 minut przed końcem pieczenia pokrywę czy folię należy zdjąć, by skórka apetycznie się przyrumieniła.
  • Skórka kurczaka ładnie się przyrumieni, gdy pod koniec pieczenia tuszkę posmarujemy wodą z cukrem lub piwem.
  • Gdy skórka zacznie się rumienić, warto wtedy polewać kurczaka sosem spod pieczeni. Dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste, a skórka się nie przypali.

Czytaj też:
Marynuję udka kurczaka w tym pysznym sosie i wkładam do piekarnika. Mięso rozpływa się w ustach
Czytaj też:
Mój mąż zalewa nią kawałki kurczaka i podaje z ryżem. Cała rodzina zajada się tym szybkim daniem

Źródło: smaki.pl