Taki obiad z kaszą mogę jeść codziennie. Sos z ogórkami kiszonymi smakuje obłędnie

Taki obiad z kaszą mogę jeść codziennie. Sos z ogórkami kiszonymi smakuje obłędnie

Dodano: 
Sos do kaszy
Sos do kaszy Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Jeśli nie wiesz, co podać do kaszy gryczanej, to łap mój pomysł na szybki obiad z kaszą. Sekretem jest zdrowy i obłędnie smaczny sos z ogórkami kiszonymi. Całość zrobisz w 20 minut.

Ten sos ma bardzo prosty skład, robi się go błyskawicznie, a smakuje doskonale. Moim zdaniem to sos wprost stworzony do obiadu z kaszą gryczaną. Sekretnym składnikiem, który sprawia, że smakuje wyjątkowo, są ogórki kiszone.

Jak zrobić sos z ogórkami kiszonymi?

Moja propozycja to sos oparty na trzech zdrowych i pysznych składnikach: brokułach, passacie pomidorowej oraz ogórkach kiszonych. Ja użyłam gotowej passaty z dodatkiem ziół (można kupić taką bez problemu w większości marketów). Jeśli masz zwykłą passatę, dodaj do sosu oregano, tymianek oraz bazylię (suszone). Można też dodać ząbek czosnku. Do sosu dodałam ogórki kiszone, które zwykle podaje się do obiadów z kaszą zamiast surówki. Tu są podane w nietypowej formie, bo na ciepło w sosie, ale to połączenie sprawia, że całe danie jest wyraziste i doskonale komponuje się z kaszą. Koniecznie dopraw sos dużą ilością czarnego pieprzu.

Kolejna zaleta? Taki sos robi się błyskawicznie. Nim ugotujesz kaszę gryczaną, sos będzie gotowy.

Przepis: Sos z ogórkami kiszonymi

Bezmięsny sos idealny do kaszy gryczanej.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
161 w każdej porcji

Składniki

  • 1 brokuł
  • 700 ml passaty pomidorowej z ziołami
  • 5 ogórków kiszonych
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku (świeżego lub suszonego)
  • 4 łyżki oliwy

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówBrokuł podziel na możliwie najmniejsze różyczki. Ogórki kiszone pokrój w kostkę.
  2. Robienie sosuNa patelni rozgrzej oliwę i wrzuć brokułowe różyczki. Smaż chwilę i dodaj passatę. Po ok. 10 minutach dorzuć ogórki, dopraw solą i dużą ilością pieprzu. Na koniec dodaj koperek.

Ja polecam podać ten sos z kaszą gryczaną, ale nie jest to jedyna opcja. Dobrze się sprawdzi także do innych kasz (np. jęczmiennej albo jaglanej). Sos można podać również jako dodatek do obiadu z mięsem – np. kaszy lub ziemniaków z kotletem mielonym lub pieczonym udkiem z kurczaka. Sos z ogórkami kiszonymi pasuje także do makaronu oraz kopytek.

Do jakich sosów dodawać ogórki kiszone?

Przepis na sos z ogórków kiszonych możesz potraktować jako inspirację. Ogórki kiszone można bowiem dodać także do sosów mięsnych. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w kostkę ogórki np. do sosu z karkówki wieprzowej albo sosu z mięsa wołowego. Ogórki rewelacyjnie przełamią też smak sosu pomidorowego z mięsem mielonym.

Czytaj też:
Jak zrobić sos z mięsem do obiadu? Przepis na sos z karkówki idealny do kaszy i ziemniaków
Czytaj też:
Kluski śląskie to tradycyjne polskie kluski z dziurką. Mój przepis jest prosty i zawsze wychodzi