Ten sos ma bardzo prosty skład, robi się go błyskawicznie, a smakuje doskonale. Moim zdaniem to sos wprost stworzony do obiadu z kaszą gryczaną. Sekretnym składnikiem, który sprawia, że smakuje wyjątkowo, są ogórki kiszone.
Jak zrobić sos z ogórkami kiszonymi?
Moja propozycja to sos oparty na trzech zdrowych i pysznych składnikach: brokułach, passacie pomidorowej oraz ogórkach kiszonych. Ja użyłam gotowej passaty z dodatkiem ziół (można kupić taką bez problemu w większości marketów). Jeśli masz zwykłą passatę, dodaj do sosu oregano, tymianek oraz bazylię (suszone). Można też dodać ząbek czosnku. Do sosu dodałam ogórki kiszone, które zwykle podaje się do obiadów z kaszą zamiast surówki. Tu są podane w nietypowej formie, bo na ciepło w sosie, ale to połączenie sprawia, że całe danie jest wyraziste i doskonale komponuje się z kaszą. Koniecznie dopraw sos dużą ilością czarnego pieprzu.
Kolejna zaleta? Taki sos robi się błyskawicznie. Nim ugotujesz kaszę gryczaną, sos będzie gotowy.
Przepis: Sos z ogórkami kiszonymi
Bezmięsny sos idealny do kaszy gryczanej.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 161 w każdej porcji
Składniki
- 1 brokuł
- 700 ml passaty pomidorowej z ziołami
- 5 ogórków kiszonych
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki posiekanego koperku (świeżego lub suszonego)
- 4 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówBrokuł podziel na możliwie najmniejsze różyczki. Ogórki kiszone pokrój w kostkę.
- Robienie sosuNa patelni rozgrzej oliwę i wrzuć brokułowe różyczki. Smaż chwilę i dodaj passatę. Po ok. 10 minutach dorzuć ogórki, dopraw solą i dużą ilością pieprzu. Na koniec dodaj koperek.
Ja polecam podać ten sos z kaszą gryczaną, ale nie jest to jedyna opcja. Dobrze się sprawdzi także do innych kasz (np. jęczmiennej albo jaglanej). Sos można podać również jako dodatek do obiadu z mięsem – np. kaszy lub ziemniaków z kotletem mielonym lub pieczonym udkiem z kurczaka. Sos z ogórkami kiszonymi pasuje także do makaronu oraz kopytek.
Do jakich sosów dodawać ogórki kiszone?
Przepis na sos z ogórków kiszonych możesz potraktować jako inspirację. Ogórki kiszone można bowiem dodać także do sosów mięsnych. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w kostkę ogórki np. do sosu z karkówki wieprzowej albo sosu z mięsa wołowego. Ogórki rewelacyjnie przełamią też smak sosu pomidorowego z mięsem mielonym.
Czytaj też:
Jak zrobić sos z mięsem do obiadu? Przepis na sos z karkówki idealny do kaszy i ziemniakówCzytaj też:
Kluski śląskie to tradycyjne polskie kluski z dziurką. Mój przepis jest prosty i zawsze wychodzi