Tak często wygląda mój prosty, letni obiad. To plastry warzyw smażone w cieście

Tak często wygląda mój prosty, letni obiad. To plastry warzyw smażone w cieście

Dodano: 
Warzywa smażone w cieście
Warzywa smażone w cieście Źródło: Shutterstock / Teresa Kasprzycka
Latem, planując obiad, częściej myślę o warzywach, niż o mięsie. Jest ich duży wybór, grzech więc nie wykorzystać okazji. Często robię chociażby plastry warzyw w cieście. Są pyszne i proste w przygotowaniu.

Letnie obiady są zupełnie inne od tych jesiennych i zimowych. U mnie bazują na świeżych warzywach i owocach. Są więc lekkie, pełne smaku i witamin. Na dodatek robię je o wiele szybciej niż mięsne dania, więc przy okazji nie tracę dużo czasu w kuchni. Jednym z takich prostych pomysłów na obiad w ciepłe dni są warzywa smażone w cieście. To tania i smaczna propozycja dla całej rodziny.

Jakie warzywa warto smażyć w cieście?

Do smażenia w cieście nadaje się wiele warzyw. Idealnie sprawdzą się bakłażan i cukinia, które są stosunkowo miękkie i łatwo można je pokroić w grubsze plastry. Smażyć można też: kwiaty cukinii, marchewkę, cebulę, brokuł, kalafior. Przed smażeniem warzywa trzeba jednak pokroić w dość cienkie kawałki, które w miarę szybko będą się smażyć. Bardziej soczyste warzywa, np. cukinię, bakłażan, przed zanurzeniem w cieście trzeba osuszyć papierowym ręcznikiem, by ciasto dobrze do nich przywarło.

Jak zrobić plastry warzyw smażone w cieście?

Gdy robię warzywa smażone w cieście, zwykle sięgam po bakłażan lub cukinię albo po jedno i drugie jednocześnie. Odpowiada mi smak i konsystencja tych warzyw, a także fakt, że da się je pokroić w duże talarki.

Przepis: Warzywa smażone w cieście

Plastry cukinii i bakłażana smażone w cieście naleśnikowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
240 w każdej porcji

Składniki

  • 1 młoda cukinia
  • 1 młody bakłażan
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki wody gazowanej lub mleka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie ciastaDo miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, trochę soli i pieprzu. Wbij jajko, wlej wodę i wymieszaj gładkie, gęste ciasto. Jeśli jest zbyt gęste, możesz do niego dodać nieco więcej wody, a gdy za rzadkie, nieco więcej mąki.
  2. Krojenie warzywCukinię i bakłażan umyj, wytrzyj, nie obieraj. Pokrój je w plastry o grubości ok. 3/4 cm. Jeśli pokryły się wodą, osusz je papierowym ręcznikiem przed zanurzeniem w cieście.
  3. Smażenie warzywNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Plastry warzyw zanurzaj w gęstym cieście i kładź od razu na patelnię z tłuszczem. Warzywa smaż po ok. 3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane i chrupiące. Usmażone warzywa zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Wskazówka: Jeśli chcesz, by ciasto było bardziej chrupiące, zamiast części mąki pszennej, dodaj do niego mąkę ziemniaczaną.

Z czym podać warzywa smażone w cieście?

Warzywa smażone w cieście można podać jako lekkie danie obiadowe lub na przekąskę. Doskonałym dopełnieniem tej potrawy będzie sos, w którym można będzie zanurzyć warzywne kąski. Doda on smaku, aromatu i przyjemnej soczystości smażonym warzywom. Tu doskonale sprawdzi się sos na bazie jogurtu naturalnego. Można go połączyć z odrobiną majonezu i dodać do niego np. przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku czy posiekane, świeże zioła.

Czytaj też:
Przepis na ten placek z cukinią dostałam od włoskiego szefa kuchni. Jest prosty, a danie pyszne i tanie
Czytaj też:
Mój patent na placki ziemniaczane z batatów. Posypałam danie pysznym dodatkiem, który zrobił robotę