Zamiast gołąbków robię tę prostą zapiekankę. Jest szybciej i nie ma obawy, że danie się rozpadnie

Zamiast gołąbków robię tę prostą zapiekankę. Jest szybciej i nie ma obawy, że danie się rozpadnie

Dodano: 
Zapiekanka niczym gołąbki
Zapiekanka niczym gołąbki Źródło: Shutterstock / Patrycja St
Gołąbki to pyszne, acz pracochłonne danie. Z tego powodu przyrządzamy je dosyć rzadko. Mam jednak dla was pomysł, który pozwoli wam raczyć się smakiem gołąbków i to bez uprzedniego wysiłku.

Gołąbki składają się z liści kapusty i smacznego farszu. Zazwyczaj jest to farsz z ryżu i mielonego mięsa, który zawija się w liście kapusty. Najwięcej pracy przy gołąbkach jest właśnie z kapustą – jej sparzaniem, a potem formowaniem w gołąbki. Całość często się rozpada, więc potrawa nie wygląda tak apetycznie, jak powinna. Z tych samych składników można jednak przygotować zapiekankę, którą robi się szybko i bezproblemowo. Oto prosty przepis.

Jak przygotować kapustę do zapiekanki?

Kapustę do zapiekanki warto wcześniej sparzyć. Dzięki temu po upieczeniu będzie miękka i soczysta. Wystarczy zdjąć z główki kilka liści, nie dbając zbytnio o to, czy uda się to zrobić bez uszkodzeń. W zapiekance i tak nie będzie widać, czy liście są całe czy nie. Pojedyncze liście wrzucamy na wrzątek i gotujemy 2-3 minuty, aż staną się elastyczne. Teraz wystarczy je osączyć i przełożyć nimi warstwy farszu.

Jak zrobić zapiekankę à la gołąbki?

Gdy już mamy sparzoną kapustę, trzeba jeszcze ugotować ryż i podsmażyć cebulkę. Potem pozostaną do wykonania tak proste czynności, jak: mieszanie, doprawianie i przekładanie składników warstwami. Resztę roboty robi już piekarnik.

Przepis: Zapiekanka a la gołąbki

Zapiekanka z liści kapusty przekładanych farszem mięsno-ryżowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz. 20 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
375 w każdej porcji

Składniki

  • 1 mała główka kapusty lub 1/2 dużej
  • 600 g mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 200 g suchego ryżu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • słodka mielona papryka
  • majeranek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Sparzanie kapustyKapustę opłucz, podziel na pojedyncze liście. Wrzuć je na wrzątek, gotuj 2-3 minuty, aż stracą elastyczność. Osącz je, wystudź, zetnij z nich zgrubiałe unerwienie.
  2. Gotowanie ryżuRyż opłucz, zalej podwójną ilością wody, zagotuj na średnim ogniu. Dodaj trochę soli, gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 13 minut. Zestaw z ognia, pozostaw pod przykryciem jeszcze na 10 minut. Ryż przemieszaj widelcem.
  3. Przygotowanie farszuCebulę obierz, pokrój w kostkę, lekko zrumień na oleju. Dodaj ją do mielonego mięsa razem z ryżem i przyprawami. Masę wymieszaj.
  4. Układanie warstwNaczynie do zapiekania natłuść. Dno wyłóż 2-3 warstwami liści kapusty. Nałóż na nią połowę farszu, wyrównaj. Przykryj 2-3 warstwami liści kapusty, pozostałym farszem i znów liśćmi kapusty.
  5. Przygotowanie sosu i pieczeniePrzecier pomidorowy dopraw zmiażdżonymi ząbkami czosnku, solą, pieprzem i papryką. Sosem polej składniki w naczyniu. Całość przykryj, wstaw do piekarnika i piecz ok. godzinę w 180 stopniach Celsjusza.

Zapiekanka à la gołąbki – kilka wskazówek

Oto kilka wskazówek, które przydadzą się przy przyrządzaniu tej smacznej zapiekanki.

  • Do zapiekanki à la gołąbki można użyć kapusty białej lub włoskiej. Tę drugą zdecydowanie łatwiej dzieli się na pojedyncze liście.
  • Ryż dodawany do farszu można zastąpić kaszą jęczmienną lub gryczaną. Potrawa stanie się jeszcze pożywniejsza i wartościowsza.
  • By zapiekanka miała wyrazisty smak, mięso i ryż można wymieszać z 1-2 łyżkami koncentratu pomidorowego. Wtedy zamiast polewać zapiekankę sosem pomidorowym, można ją zapiec pod beszamelem.

Czytaj też:
Farszem jak do gołąbków nadziewam to warzywo. Ta potrawa z prostych składników robi u mnie furorę
Czytaj też:
Na Podlasiu wkłada się do gołąbków zupełnie inny farsz. Jest tani i prosty, a zachwyca smakiem