Lasagne to jedno z tych dań, które jest zawsze na liście obiadowych życzeń moich dzieci. I wiem, że jak je przyrządzę, to szybko zostaną zjedzone, choćbym zrobiła je z podwójnej porcji. Dlatego też lubię przygotowywać to dość proste i sycące danie. Oto mój sprawdzony przepis.
Jakim farszem można przełożyć lasagne?
Lasagne to potrawa kuchni włoskiej. Robi się je z płatów makaronu, przekładanych farszem. U mnie największym wzięciem cieszy się farsz z mielonego mięsa, zwykle wieprzowo-wołowego. Jednak płaty ciasta lasagne można też przełożyć nadzieniem szpinakowo-serowym, szpinakowo-kurczakowym, grzybowym czy smażonymi warzywami.
Jak zrobić lasagne z mięsem?
Klasyczne lasagne bolognese, czyli z mięsem, robi się z mielonej wołowiny. Ja jednak wolę łączyć to chude, aromatyczne mięso z nieco tłuściejszą wieprzowiną. Dzięki temu farsz jest soczysty i ma przyjemniejszą konsystencję.
Przepis: Lasagne z mięsem
Płaty ciasta makaronowego przekładane farszem z mielonego mięsa i pomidorów
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 10 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 350 w każdej porcji
Składniki
- 16 płatów ciasta lasagne
Na farsz:
- 750 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1,5 szklanki bulionu wołowego
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżeczki bazylii
- sól, pieprz
Na sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1/2 l mleka
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- 1 jajko
- 150 g sera mozzarella
Sposób przygotowania
- Podsmażanie mięsaCebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, zeszklij na oliwie z oliwek. Dodaj posiekany czosnek, chwilę przesmaż. Dodaj mielone mięso, zrumień je, co jakiś czas mieszając.
- Przygotowanie farszuMięso podlej winem, smaż na średnim ogniu, aż odparuje. Teraz dodaj pomidory z puszki, koncentrat i bulion oraz oregano, bazylię, trochę pieprzu i soli. Mięso duś na niedużym ogniu ok. 30 minut, dopraw do smaku.
- Obgotowywanie makaronuPłaty makaronu wrzucaj po kilka na osolony wrzątek i gotuj je na małym ogniu, aż zrobią się elastyczne. Wtedy wyjmij je i przełóż do miski z zimną wodą.
- Przygotowanie sosuW rondelku rozpuść masło. Wsyp mąkę i smaż ją minutę, często mieszając, by się nie zrumieniła. Całość rozprowadź zimnym mlekiem. Mieszając podgrzewaj, do czasu, aż sos zgęstnieje. Dopraw go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj jajko, szybko wymieszaj.
- Układanie warstw potrawyNaczynie do zapiekania natłuść oliwą. Na dnie ułóż warstwę 4 płatów ciasta. Wyłóż na nią 1/3 mięsnej masy. Polej ją esami-floresami z sosu, oprósz startym serem. Przykryj 4 płatami ciasta i połową pozostałego farszu. Polej odrobiną sosu, posyp trochę serem, przykryj 4 płatami ciasta. Teraz wyłóż pozostały farsz, skrop go sosem, oprósz serem, przykryj resztą płatów ciasta. Polej pozostałym sosem, posyp startym serem.
- Pieczenie lasagneLasagne wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz ok. 30 minut, aż wierzch potrawy ładnie się zrumieni. Jeśli pozostaje blady, możesz podnieść temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piec w niej jeszcze 5 minut.
Przygotowanie lasagne – wskazówki
Jeśli chcesz, by lasagne smakowały niczym z włoskiej restauracji, weź pod uwagę kilka wskazówek.
- Płaty ciasta lasagne można kupić w wersji niewymagającej obgotowywania i takie, które trzeba podgotować. To jednak, czy odpowiednio zmiękną w czasie pieczenia, zależy od soczystości farszu. Dla pewności, lepiej je więc obgotować.
- Płaty ciasta do lasagne możesz zrobić domowym sposobem, korzystając z przepisu na domowy makaron. Po rozwałkowaniu ciasta, pokrój je tylko na kawałki pożądanej wielkości.
- Zamiast klasycznego ciasta makaronowego, lasagne możesz też zrobić z naleśników czy tortilli.
- Wierzch lasagne dobrze jest polać sosem beszamelowym i posypać startym serem. Można też jednak użyć wyłącznie sosu lub sera.
- Lasagne doskonale nadają się do odgrzewania. Można je podgrzać następnego dnia w piekarniku o temperaturze 160 stopni Celsjusza. Będą potrzebować ok. 15-20 minut podgrzewania. By w tym czasie danie nie wyschło, warto je przykryć kawałkiem folii aluminiowej.
Czytaj też:
Podduszam mięso i dodaję suchy makaron. Lasagne z patelni to pomysł na pyszny, szybki obiadCzytaj też:
Przekładam liście młodej kapusty farszem i piekę. To najpyszniejsze lasagne, jakie jadłam