Przekładam liście młodej kapusty farszem i piekę. To najpyszniejsze lasagne, jakie jadłam
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Przekładam liście młodej kapusty farszem i piekę. To najpyszniejsze lasagne, jakie jadłam

Dodano: 
Lasagne z liści kapusty
Lasagne z liści kapusty Źródło:Shutterstock / Galiyah Assan
Tradycyjne, włoskie lasagne ma wielu zwolenników. Moje kapuściane, jak do tej pory też zachwyciło wszystkich, którzy je jedli. A robi się je prosto i szybko. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

Lasagne to włoska zapiekanka, której ważnym składnikiem są płaty ciasta makaronowego. Przekłada się je warstwami farszu, zalewa np. beszamelem i piecze. Potrawa jest dość łatwa do przygotowania, a smakuje naprawdę doskonale. Można ją podać na obiad lub kolację, świetnie też nadaje się do odgrzewania. Ja ostatnio też zrobiłam lasagne, tylko zamiast płatów ciasta użyłam liści młodej kapusty. Danie wyszło lekkie i pyszne, w smaku zbliżone nieco do gołąbków.

Czy trzeba sparzać liście kapusty na lasagne?

Liście młodej kapusty są delikatne i soczyste. Po ok. 30 minutach zapiekania są miękkie i dosłownie rozpływają się w ustach. Nie wymagają więc sparzania. Można to jednak zrobić, po to, by łatwiej było je rozkładać w naczyniu. Zwykle są bowiem dość mocno pofałdowane. Najłatwiej liście młodej kapusty sparzyć, wkładając porozdzielane liście na kilka minut do gorącej wody lub na 30-60 sekund do kuchenki mikrofalowej. Przed ułożeniem liści w naczyniu do zapiekania, warto ściąć zgrubiały nerw, podobnie jak się to robi do gołąbków. Dzięki temu w zapiekance nie pojawią się grube kawałki kapusty.

Jak zrobić lasagne z liści młodej kapusty?

Najpierw ugotuj ryż do farszu. Gdy będzie stygł, przygotujesz pozostałe składniki zapiekanki.

Przepis: Lasagne z młodej kapusty

Lasagne z liści młodej kapusty, pieczarek i ryżu

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
440 w każdej porcji

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 łyżka oleju

Na farsz:

  • 200 g ryżu długoziarnistego
  • 500 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Na sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 50 g żółtego sera

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ryżu, sparzanie kapustyRyż opłucz, ugotuj na sypko w osolonym wrzątku, przemieszaj widelcem, przestudź. Kapustę oczyść, rozdziel na pojedyncze liście. Bardziej zwarty środek pozostaw. Liście kapusty włóż do sporej ilości gorącej wody i trzymaj 2-4 minuty, aż stracą jędrność.
  2. Przygotowanie farszuCebule obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj posiekane pieczarki, przesmaż. Dodaj posiekaną, środkową część kapusty. Całość oprósz solą i pieprzem, duś, aż odparuje większość płynu. Dodaj ryż, wymieszaj, dopraw do smaku.
  3. Przygotowanie sosu beszamelowegoMasło rozpuść w rondelku. Wsyp mąkę i całość dokładnie wymieszaj. Smaż chwilę, bez rumienienia. Mieszając, wlewaj do mąki zimne mleko. Całość podgrzewaj, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw go gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  4. Przygotowanie i pieczenie lasagneNaczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Dno wyłóż liśćmi kapusty. Wyłóż na nią 1/2 farszu, polej częścią sosu, przykryj liśćmi. Wyłóż resztę farszu, polej go częścią sosu, przykryj go liśćmi. Zapiekankę polej resztą sosu beszamelowego i posyp startym serem. Zapiekaj ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Czym można poprzekładać liście kapusty?

Zamiast farszu z ryżu, pieczarek i kapusty do przełożenia liści kapusty można też użyć innego farszu. Może to być farsz z mielonego mięsa i pomidorów albo z mięsa i pieczarek czy z mielonego mięsa i ryżu. Zamiast ryżu można też wykorzystać kaszę gryczaną – paloną lub naturalną. Dobrze będzie ona harmonizowała ze smakiem pieczarek i marchewki. Zawsze do farszu warto dorzucić podsmażoną cebulkę, który doskonale wzbogaca smak.

Czytaj też:
Tę serową zapiekankę robię często po powrocie z pracy. Znika w 5 minut
Czytaj też:
Tę ekspresową zapiekankę makaronową robię często na obiad. Jest prosta i pyszna