Do kotlecików z kurczaka dodaję jeden nietypowy składnik. Wprost rozpływają się w ustach

Do kotlecików z kurczaka dodaję jeden nietypowy składnik. Wprost rozpływają się w ustach

Dodano: 
Kotlety z kurczaka
Kotlety z kurczaka Źródło: Unsplash / Alex Bayev
Kotlety z kurczaka są lekkie i delikatne. A gdy dodasz do siekanego mięsa jeden nietypowy składnik, będą też soczyste, jak nigdy. Skorzystaj z naszego przepisu, a zaskoczysz rodzinę doskonałym obiadem.

Filet z piersi kurczaka doskonale nadaje się na obiad. Można z niego przygotować kotlety przypominające schabowe, tylko o wiele delikatniejsze. Mięso to można też jednak posiekać, wymieszać z kilkoma składnikami i zamienić w lekkie i niezwykle soczyste kotleciki.

Co dodać do kotlecików z kurczaka, by były soczyste?

Jeśli chcesz przygotować kotlety siekane z piersi kurczaka, masz doskonałą okazję, by uczynić je nadzwyczaj soczystymi. Wystarczy połączyć mięso np. ze startą albo posiekaną mozzarellą lub innym serem. Dzięki temu kotleciki nie wyschną w czasie smażenia i będą miały doskonały smak. Zamiast sera można też dodać np. startą na dużych oczkach cukinię. Warzywo to ma delikatny smak, a po usmażeniu będzie w sumie niezauważalne. Doda tylko kotletom przyjemnej soczystości. Oczywiście kotlecików z kurczaka nie należy też zbyt długo smażyć. Mięsu temu wystarcza dość krótka obróbka termiczna, a długa mu nie służy.

Jak zrobić soczyste kotleciki z kurczaka?

Do przygotowania tych soczystych kotlecików z kurczaka potrzebujesz dwóch podstawowych składników: filetów z piersi kurczaka i trochę sera mozzarella. Przydadzą się też dodatki, które dodadzą kotlecikom smaku i odpowiedniej konsystencji.

Przepis: Soczyste kotleciki z kurczaka

Kotleciki z siekanej piersi kurczaka i mozzarelli

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
340 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g fileta z piersi kurczaka
  • 125 g sera mozzarella (1 kulka)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówFilety z piersi kurczaka opłucz, osusz, pokrój w niedużą kostkę. Mozzarellę osącz z zalewy, drobno posiekaj.
  2. Przygotowanie masy na kotletyDo pokrojonego mięsa dodaj pokrojony ser oraz jajko, tartą bułkę, bazylię, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, trochę soli i pieprzu. Wymieszaj.
  3. Smażenie kotletówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź na nią porcje mięsnej masy. Lekko je spłaszcz. Smaż, aż kotleciki będą z obu stron rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Z czym podać kotleciki z kurczaka?

Kotleciki z kurczaka najlepiej będą smakować podane z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem. Dobrze też będą się komponować z ugotowanym na sypko ryżem. Warto do nich podać lekki sos, np. jogurtowo-czosnkowy. Dopełnieniem tego dania obiadowego będzie też np. lekka sałata z dodatkami lub soczysta surówka z ogórków małosolnych.

Czytaj też:
Kotlety schabowe z przepisu mojej teściowej smakują wszystkim. Są proste, lecz efektowne
Czytaj też:
Te kotlety są soczyste w środku i otoczone chrupiącą skórką. Przepis na nie przywiozłam z wypadu do Czech