Polędwiczka to najdelikatniejsza część wieprzowiny. Można ją przyrządzić na wiele sposobów i zawsze wychodzi smaczna. Oczywiście pod warunkiem, że się ją odpowiednio przyprawi i nie przepiecze. Poddana zbyt długiej obróbce kulinarnej robi się bowiem sucha i twarda, a więc daleka od ideału. Dlatego jeśli chcecie przygotować to mięso, musicie się na nim skupić. Nie zajmie wam to wiele czasu, bo polędwiczka smaży czy piecze się dosyć szybko. By zwiększyć szansę na to, że to mięso wyjdzie soczyste i smaczne, nadziejcie je sprawdzonymi składnikami.
Te dodatki zwiększą soczystość polędwiczki
Polędwiczka wieprzowa to delikatne mięso, które szybko traci soczystość. By temu zapobiec, nie można jej zbyt długo piec. Warto ją też nadziać czy obłożyć składnikami, które chronią mięso przed wysuszeniem. Są to:
- Boczek, najlepiej wędzony, pokrojony w cienkie plasterki. Można nim obłożyć polędwiczkę przed pieczeniem lub wcisnąć go w nacięcia. Dodatkowo podniesie smak mięsa.
- Ser, np. żółty, pleśniowy. Zawiera sporo tłuszczu, który doskonale nawilży mięso i doda mu smaku.
- Owoce, np. jabłka, gruszki, śliwki, morele. Doskonale komponują się z tym mięsem. Podnoszą jego smak, aromat i zwiększają wilgotność.
- Tłuszcz, np. masło, oliwa z oliwek. Mięso przed pieczeniem warto zamarynować w oliwie z dodatkami lub posmarować nią wierzch polędwiczki. Przed wstawieniem mięsa do pieczenia, można je też posypać wiórkami masła.
Przepis na polędwiczkę wieprzową pieczoną z trzema dodatkami
Polędwiczka wieprzowa nadziana cebulą i boczkiem po upieczeniu wychodzi soczysta i pełna smaku. Doskonale pasują do niej słodkie jabłka, które warto serwować razem z mięsem lub zamienić w pyszny sos.
Przepis: Polędwiczka wieprzowa pieczona z trzema dodatkami
Polędwiczka nadziana boczkiem i cebulą, pieczona z kawałkami jabłek
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 660 w każdej porcji
Składniki
- ok. 800 g polędwiczki wieprzowej
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka ostrej musztardy
- tymianek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 8 plasterków boczku wędzonego
- 1 czerwona cebula
- 4 jabłka
- kieliszek białego wytrawnego wina
- 8 szpilek do szaszłyków
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania
- Marynowanie polędwiczkiPolędwiczkę wieprzową opłucz, osusz, podziel na 4 porcje. Każdy kawałek natnij do połowy w 3 miejscach. Mięso oprósz solą i pieprzem. Natrzyj marynatą z czosnku, musztardy, oliwy i tymianku. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
- Nadziewanie polędwiczekKażdy plasterek boczku podziel na 2 części i złóż na połowę. Cebulę obierz, przekrój na pół, pokrój w półplasterki. W każde nacięcie w mięsie włóż po kawałku boczku i plasterku cebuli. Powstałe porcje mięsa zepnij z dwóch stron szpilkami do szaszłyków, by farsz nie wypadał.
- Obsmażanie i pieczenie mięsaJabłka umyj, pokrój w cząstki, oczyść z gniazd nasiennych. Na patelni rozpuść masło, obsmaż na nim polędwiczki. Przełóż je do naczynia żaroodpornego. Obłóż kawałkami jabłek, skrop winem. Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Jak zrobić pyszny sos do pieczonej polędwiczki?
Sos do pieczonej polędwiczki najlepiej jest przygotować na bazie sosu spod pieczeni. W ten sposób smaki mięsa i sosu będą ze sobą harmonizowały, a sos wyjdzie pyszny. W przypadku polędwiczki pieczonej z jabłkami, do przygotowania sosu można wykorzystać sam płyn spod pieczeni lub też dodać do niego jabłka. W tym drugim przypadku, po zblendowaniu płynu i upieczonych jabłek w zasadzie powstanie gotowy sos. Wystarczy go tylko trochę podgotować, by zrobił się gęsty lub zagęścić odrobiną mąki rozmieszanej w zimnej wodzie. Gęsty sos warto doprawić np. świeżymi ziołami i sokiem z cytryny.
Czytaj też:
Owijam kawałki polędwiczki i kładę na ruszt. To danie wygląda i smakuje, jak z najlepszej restauracjiCzytaj też:
Moje grillowane polędwiczki z kurczaka nigdy nie wychodzą suche. Ten trik podpatrzyłam na pikniku