Moje grillowane polędwiczki z kurczaka nigdy nie wychodzą suche. Ten trik podpatrzyłam na pikniku

Moje grillowane polędwiczki z kurczaka nigdy nie wychodzą suche. Ten trik podpatrzyłam na pikniku

Dodano: 
Grillowane polędwiczki z kurczaka
Grillowane polędwiczki z kurczaka Źródło: Shutterstock / zi3000
Wiele osób obawia się grillowania fileta z kurczaka, bo może zbytnio wyschnąć. Ja jednak podpatrzyłam na pikniku prosty trik, dzięki któremu moje grillowane polędwiczki z kurczaka zawsze są soczyste.

Filet z piersi kurczaka to mięso, które doskonale sprawdza się w różnych potrawach. Można go smażyć, piec i grillować. Jedną z części fileta z piersi kurczaka jest polędwiczka. Można ją oddzielić od piersi lub kupić jako osobny rodzaj mięsa. Polędwiczka z kurczaka jest niedużym, bardzo delikatnym kawałkiem mięsa. Aż prosi się, by upiec ją na grillu, bo ma tak apetyczny kształt. By jednak nie wyschła, warto zastosować prosty trik.

W czym zamarynować polędwiczki z kurczaka?

Polędwiczki z kurczaka to mięso, które wyjdzie soczyste i delikatne, pod warunkiem, że go nie przepieczesz. Jeśli jednak chcesz im nadać wyrazistego smaku, wcześniej możesz zamarynować mięso. Tu doskonale sprawdzi się np. wyrazista w smaku marynata BBQ, przygotowana z sosu BBQ, ketchupu, musztardy, miodu i czosnku. Bardzo dobre efekty smakowe da też zamarynowanie tego delikatnego mięsa w jogurcie naturalnym wymieszanym z czosnkiem. Jeśli jednak wolicie ostrzejsze smaki, postawcie na marynatę z oliwy, chilli i czosnku. Mięso powinno postać w marynacie przynajmniej godzinę. By zachowało swoją delikatność i soczystość, lepiej nie przesadzać z solą.

Jak przygotować polędwiczki z kurczaka grillowane w boczku?

Polędwiczki z kurczaka grillowane w boczku, to bardzo prosta i smaczna potrawa. Tak naprawdę wystarczy tylko owinąć mięso boczkiem i położyć na ruszcie grilla. Wcześniej jednak warto je zamarynować, by miało bardziej wyrazisty smak.

Przepis: Grillowane polędwiczki kurczaka

Polędwiczki kurczaka grillowane w plastrach wędzonego boczku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
325 w każdej porcji

Składniki

  • 8 polędwiczek z kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • kawałek papryczki chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 8 plastrów wędzonego boczku

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie mięsaPolędwiczki kurczaka opłucz, osusz, oprósz solą i pieprzem. Ząbki czosnku przeciśnij do oleju, dodaj posiekaną papryczkę chilli, wymieszaj. Polędwiczki kurczaka włóż do marynaty, wymieszaj, wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
  2. Owijanie i pieczenie mięsaKażdą polędwiczkę lekko osącz z marynaty, a potem owiń plastrem wędzonego boczku. Możesz go spiąć wykałaczką, by dobrze trzymał się mięsa. Polędwiczki kładź na ruszcie grilla i piecz 8-10 minut, co jakiś czas je obracając, by równomiernie się upiekły.

Czym jeszcze można owinąć polędwiczki z kurczaka?

Polędwiczki kurczaka pieczone w plastrach wędzonego boczku są smaczne i soczyste. Jeśli jednak nie przepadasz za boczkiem, możesz go zastąpić np. plastrami cukinii lub liśćmi pora. Tymi warzywami z powodzeniem owiniesz mały kawałek mięsa, a doskonale uchronią je przed wysuszeniem.

Czytaj też:
Doprawiam mielone mięso i robię z niego wyjątkowo pyszne i soczyste danie na grillu
Czytaj też:
Ta przekąska z grilla to hit. Przepis przywiozła z urlopu moja przyjaciółka