Dziś nie piekę kiełbasy na grillu. To tanie danie zrobię na patelni lub w piekarniku z jednym pysznym dodatkiem

Dziś nie piekę kiełbasy na grillu. To tanie danie zrobię na patelni lub w piekarniku z jednym pysznym dodatkiem

Dodano: 
Kiełbasa z cebulą
Kiełbasa z cebulą Źródło:Shutterstock / Cristina.A
Nie zawsze można zrobić kiełbasę z grilla. Gdy pierwszy raz jadłem podsmażoną na patelni, a następnie duszoną z dodatkiem cebuli, okazało się, że smakuje obłędnie. Sprawdź, jak zrobić to tanie i szybkie danie.

Po raz pierwszy spróbowałem wyśmienitej kiełbasy z cebulą u szwagra, który zaprosił moją rodzinę na grilla. Niestety, pogoda nie dopisała i trzeba było poszukać alternatywnego rozwiązania. Padła propozycja, że zjemy kiełbasę z patelni.

Nie jest to potrawa niskokaloryczna i lekkostrawna, ale od czasu do czasu można pozwolić sobie na odrobinę przyjemności. Sekretem smaku tej potrawy jest wysoka jakość kiełbasy, która nie powinna być zbytnio rozdrobniona i naszpikowana zbędnymi dodatkami. Zobacz, jak robię tę smaczną i przy okazji tanią potrawę.

Jaką kiełbasę można zrobić na ciepło?

Kiełbasa do smażenia na patelni, ognisku lub grillu powinna zawierać dużo mięsa (im więcej, tym lepiej), być średnio rozdrobnionaniezbyt chuda, bo tłuszcz nie tylko wpływa na smak, ale także konsystencję gotowej kiełbasy. Do pieczenia i smażenia najlepiej wybierać kiełbasy w naturalnym jelicie, które jest cienkie i nadaje się do spożycia. Kiełbasy w sztucznych osłonkach często podczas smażenia i pieczenia robią się bardzo twarde z zewnątrz i są niedopieczone w środku. Idealna do smażenia, pieczenia oraz grillowania jest np. wysokiej jakości kiełbasa śląska, kiełbasa podwawelska i kiełbasa jałowcowa.

W sklepach dostępne są również tradycyjne oraz białe kiełbasy i kiełbaski grillowe, wśród których można znaleźć produkty z dobrym składem. Chude kiełbasy drobiowe oraz kiełbasy wiejskie podczas pieczenia robią się suche i mogą się rozpadać.

Ważne: jeżeli w składzie kiełbasy znajduje się saletra (z łacińskiego sól skalna), to najlepiej odłożyć ją na sklepową półkę, bo nie nadaje się do obróbki termicznej. Saletra pod wpływem wysokiej temperatury staje się toksyczna. Niezbyt dobrym wyborem jest także kiełbasa, w której składzie znajdują się m.in. woda, białko sojowe i sztuczne aromaty (np. aromat dymu wędzarniczego).

Jak zrobić kiełbasę z cebulą?

Przepis na to pyszne danie jest bardzo prosty i zawiera jedynie 3 składniki, czyli dobrej jakości kiełbasę, klarowane masło lub olej do smażenia i dużo, dużo cebuli. Do przygotowania potrawy możesz użyć zarówno wyrazistej w smaku cebuli żółtej, jak i np. cebuli białej lub czerwonej. Opcjonalne dodatki to ulubione zioła i przyprawy np. przyprawa na grilla, którą można obsypać kiełbasę podczas smażenia.

Przepis: Kiełbasa z cebulą

Kiełbasa z cebulą to danie, które pokocha każdy smakosz tradycyjnych wędlin.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Niemiecka
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 4 kawałki kiełbasy
  • 4 duże cebule
  • 1/2 łyżki oleju do smażenia
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • cukier
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówKiełbasę natnij w kilku miejscach np. na krzyż. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  2. SmażenieDużą patelnię delikatnie natłuść olejem – możesz użyć silikonowego pędzelka lub spryskiwacza do tłuszczu. Podsmaż kiełbasę z obu stron na mocno rozgrzanej patelni – kiełbasa powinna się przyrumienić. Zdejmij podsmażoną kiełbasę z patelni. Porada: kiełbasę możesz również podsmażyć na grillu elektrycznym lub w opiekaczu z funkcją grillowania. Na patelnię po smażeniu kiełbasy (o ile tłuszcz się nie przypalił) dodaj 2 łyżki klarowanego masła oraz cebulę. Jeżeli z kiełbasy wytopiło się dużo tłuszczu, to możesz zmniejszyć ilość klarowanego masła lub całkiem pominąć ten składnik. Na rozgrzany tłuszcz dodaj pokrojoną w piórka cebulę, szczyptę cukru oraz szczyptę soli i wymieszaj. Zeszklij cebulę na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  3. DuszenieGdy cebula zacznie się rumienić, dodaj kiełbasę, ustaw minimalną moc palnika i przykryj patelnię pokrywką. Duś kiełbasę z cebulą około 15 minut od czasu do czasu mieszając.

Jak podawać kiełbasę z cebulą?

Kiełbasę z cebulą podawaj na ciepło z pieczywem oraz np. z ogórkami kiszonymi lub konserwowymi. Możesz również podawać tę potrawę z pieczonymi ziemniakami oraz innymi pieczonymi lub świeżymi warzywami.

Jakie dodatki pasują jeszcze do kiełbasy z cebulą?

Do zeszklonej cebuli możesz dodać 1 szklankę jasnego lub ciemnego piwa bądź białego wina półwytrawnego/wytrawnego. Zanim dodasz kiełbasę, odparuj nadmiar płynu na średnim ogniu, często mieszając.

Zioła i przyprawy, które nadadzą potrawie wyjątkowy smak to np. czerwona papryka słodka i ostra, majeranek, tymianek, oregano oraz pieprz ziołowy.

Jak zrobić kiełbasę z cebulą w piekarniku?

Jeżeli chcesz przygotować kiełbasę z cebulą w piekarniku, to podsmaż kiełbasę i zeszklij cebulę zgodnie z powyższymi wskazówkami. Na dno naczynia do zapiekania wyłóż cebulę i ułóż na niej kiełbasę, a następnie przykryj naczynie pokrywką i piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 15 minut. Po upływie czasu pieczenia zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze około 10 minut. Możesz dopiec kiełbasę, korzystając z funkcji opiekania/grillowania lub funkcji termoobiegu.

Czytaj też:
Podduszam kiszoną kapustę i dodaję makaron. Moja rodzina uwielbia ten jednogarnkowy obiad
Czytaj też:
To danie jednogarnkowe to hit sezonu. Zrobisz je z prostych składników