To danie jednogarnkowe to hit sezonu. Zrobisz je z prostych składników

To danie jednogarnkowe to hit sezonu. Zrobisz je z prostych składników

Dodano: 
Danie jednogarnkowe z kurczakiem
Danie jednogarnkowe z kurczakiem Źródło: Shutterstock / Jacek Chabraszewski
Obiad jednogarnkowy to doskonałe rozwiązanie dla przyrządzających. Robi się go szybko, prosto i w jednym naczyniu. Jedzący też są usatysfakcjonowani, bo takie dania są pełne składników i smaku.

Jeśli chcesz zaoszczędzić czas, przygotuj na obiad danie jednogarnkowe. Robi się je łatwo, dodając do jednego naczynia, kolejno różne składniki. Gotowanie całości zwykle nie zajmuje dużo czasu, a taki obiad doskonale nadaje się do odgrzewania. Dziś proponujemy wam danie składające się z kurczaka, ryżu i warzyw. Pochodzi z kuchni amerykańskiej, ale smakuje wszystkim.

Jambalaya – jednogarnkowe danie z kurczakiem

Proponowane przez nas jednogarnkowe danie z kurczakiem, znane jest w Stanach Zjednoczonych pod nazwą jambalaya. To aromatyczna i sycąca potrawa pochodząca z kuchni kreolskiej i cajun, która jest popularna w Luizjanie. Amerykańskie danie jednogarnkowe robi się z ryżu, warzyw, mięs i owoców morza. Jeśli chodzi o mięso, to używa się do niego kurczaka oraz kiełbasy andouille, którą można zastąpić chorizo lub inną pikantną kiełbasą. Danie występuje w wersji z pomidorami (Creole Jambalaya) i bez (Cajun Jambalaya). Całość ma bogaty smak, który zawdzięcza wielu składnikom i przyprawom.

Jak zrobić jednogarnkowe danie z kurczakiem?

Przygotowanie jambalaya należy zacząć od podsmażenia warzyw i mięsa. Gdy uwolnią smak, dodaje się ryż, pomidory, przyprawy i bulion. Wszystko gotuje się do momentu, aż ryż będzie miękki, ale sprężysty.

Przepis: Jambalaya – danie jednogarnkowe z kurczakiem

Kurczak duszony z ryżem i warzywami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
425 w każdej porcji

Składniki

  • 1 duża cebula
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g pikantnej kiełbasy, np. chorizo
  • 800 g filetów z piersi kurczaka
  • 2 szklanki długoziarnistego ryżu
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 l bulionu
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • sól, pieprz
  • 1 cytryna
  • 2 cebulki dymki

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie warzywCebulę obierz, pokrój w kostkę. Papryki umyj, oczyść, pokrój w paski. Łodygi selera umyj, pokrój na małe kawałki. Czosnek obierz, posiekaj. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, wsyp cebulę, paprykę i seler, smaż je 5 minut, aż zmiękną.
  2. Dodawanie mięsaKiełbasę pokrój w plasterki, a filet z kurczaka w paski lub w kostkę. Na patelnię dorzuć posiekany czosnek, smaż 30 sekund. Dodaj kiełbasę, lekko ją zrumień. Dodaj kurczaka, smaż aż się zrumieni z każdej strony.
  3. Dodawanie ryżu i przyprawNa patelnię dodaj ryż i całość wymieszaj, by ryż pokrył się płynem. Dodaj pomidory z puszki, bulion i przyprawy. Całość zagotuj, zmniejsz ogień, patelnię przykryj. Danie gotuj na niedużym ogniu ok. 30 minut. Co jakiś czas całość zamieszaj.
  4. Serwowanie daniaPatelnię zdejmij z ognia. Z potrawy wyjmij liście laurowe. Całość skrop sokiem z cytryny, posyp posiekaną dymką. Podawaj z pieczywem.

Jednogarnkowe danie z kurczakiem – wskazówki

Oto kilka wskazówek, dzięki którym twoje danie będzie smakować, jak należy.

  • Do potrawy kuchni amerykańskiej używa się ryżu długoziarnistego, który dobrze wchłania smaki, ale nie robi się kleisty.
  • Do jambalaya dodaje się zawsze trzy warzywa: cebulę, paprykę i seler naciowy. Można też sięgnąć po inne warzywa, np. pomidory, czosnek.
  • Jeśli lubisz krewetki, możesz nimi wzbogacić danie. Dodaje się je pod koniec gotowania i gotuje kilka minut, by były ugotowane, ale soczyste.
  • Do przyprawiania jambalaya stosuje się: liście laurowe, tymianek, oregano, paprykę słodką i ostrą, pieprz cayenne, sól, pieprz, natkę pietruszki. Można też sięgnąć po sos Worcestershire lub sos tabasco.
  • Danie przed podaniem warto posypać posiekaną natką pietruszki lub cebulką dymką.
  • Jambalaya podaje się z chlebem lub bagietką. Można też zaserwować do niej sałatkę ze świeżych warzyw.

Czytaj też:
Pyszne danie jednogarnkowe z kurczakiem. To mój prosty przepis na obiad dla całej rodziny
Czytaj też:
Przepyszny przepis na obiad jednogarnkowy. Moja rodzina ciągle prosi mnie o to danie