Ten patent na soczyste roladki dostałam od szefa kuchni. Mało przy nich pracy, a są oryginalne

Ten patent na soczyste roladki dostałam od szefa kuchni. Mało przy nich pracy, a są oryginalne

Dodano: 
Roladki z cukinii z mielonym mięsem
Roladki z cukinii z mielonym mięsem Źródło: Shutterstock / Hrynevich Yury
Roladki kojarzą się z niezwykłym, eleganckim daniem. Takie też są roladki z cukinii i mielonego mięsa, na które przepis dostałam od znajomego szefa kuchni. Robi się je prosto, a wyglądają i smakują doskonale.

Z czego można zrobić wytrawne roladki? Praktycznie ze wszystkiego, co da się ładnie zwinąć z farszem. Mogą to więc być płaty mięsa, które po nadzianiu obsmaża się i piecze albo plastry warzyw zawinięte z farszem, które również doskonale nadają się do zapiekania. Oczywiście roladki można też podać na przekąskę i wtedy zwykle są to roladki serwowane na „surowo” i zimno. Tu doskonale sprawdzą się plastry szynki, żółtego sera czy świeżego ogórka. Dziś jednak zapraszam was na roladki, które z powodzeniem można podać na obiad lub na ciepłą kolację. Zrobię je z popularnego warzywa i ulubionego mięsa.

Czym pokroić cukinię w cienkie plastry?

W tym daniu ważne jest, by pokroić cukinię w dość cienkie plasterki. Powinny być na tyle cienkie, by ładnie dały się zwijać, ale na tyle grube, by nie rozpadały się przy rolowaniu. Dobrze, jeśli ich grubość będzie zbliżona, bo wtedy równomiernie się upieką.

Przed pokrojeniem cukinii należy ją umyć i wytrzeć. Potem należy odkroić oba końce warzywa, tak by całe plastry były podobnej szerokości. Cukinię można pokroić używając ostrego, niezbyt grubego noża. Dobrym narzędziem do tego zadania jest też nożyk szczelinowy, który wystarczy przeciągnąć wzdłuż warzywa. Cukinię do krojenia tymi narzędziami najlepiej jest przekroić wzdłuż na połowę i położyć szerszą stroną na kuchennej desce. Dzięki temu warzywo będzie stabilnie leżało. Do pokrojenia cukinii w ładne plastry można też użyć mandoliny. Tu trzeba jednak przesuwać cukinię dość zdecydowanym ruchem.

Jak zrobić roladki z cukinii i mielonego mięsa?

Przygotowanie roladek z cukinii składa się z trzech głównych etapów: przygotowania sosu, przygotowania farszu i pokrojenia oraz zrolowania cukinii.

Przepis: Roladki z cukinii i mielonego mięsa

Roladki z cukinii i mielonego mięsa zapiekane w sosie serowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
340 w każdej porcji

Składniki

  • 2 średniej wielkości młode cukinie
  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • 1/2 cebuli
  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 małe jajko
  • 1-2 łyżki tartej bułki
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju

Na sos:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki startego sera cheddar
  • 1/3 szklanki startego sera mozzarella lub gouda
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Krojenie cukiniiCukinie umyj, wytrzyj. Odkrój końce, pokrój je wzdłuż w długie, cienkie plastry. Oprósz solą i pieprzem.
  2. Przygotowanie farszuCebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Marchewkę obierz, zetrzyj na dużych oczkach lub drobno posiekaj. Łodygi selera umyj, wytrzyj, przekrój wzdłuż na połowę, pokrój na małe kawałeczki. Czosnek obierz, przepuść przez praskę. Rozdrobnione warzywa dodaj do mielonego mięsa razem z jajkiem, bułką tartą, ziołami, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  3. Przygotowanie sosuW rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę, wymieszaj, chwilę przesmaż. Rozprowadź zimnym mlekiem, zagotuj. Dodaj starty ser, trochę soli i pieprzu. Gotuj, aż ser się rozpuści i cały sos zrobi się dość gęsty.
  4. Zwijanie i pieczenie roladekFarsz nakładaj na plastry cukinii i zwijaj roladki. Możesz je spinać wykałaczkami. Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem, ułóż w nim roladki, polej serowym sosem. Piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.

W jakim sosie zapiec roladki z cukinii i mielonego mięsa?

Moje cukiniowe roladki zapiekłam w sosie serowym. Jednak możecie je też zalać zupełnie innym sosem. Tu doskonale sprawdzi się sos beszamelowy czy śmietanowy. Jeśli chcecie, by danie nie było zbyt kaloryczne, zapieczcie jednak roladki w sosie pomidorowym albo pesto.

Czytaj też:
Te roladki z bakłażana zaskakują nadzieniem i efektownym wyglądem. Robię je z kilku tanich składników
Czytaj też:
Grilluję plastry cukinii i nadziewam prostym farszem. Tę przekąskę mogę jeść bez końca