Doprawiam mielone mięso i robię z niego wyjątkowo pyszne i soczyste danie na grillu

Doprawiam mielone mięso i robię z niego wyjątkowo pyszne i soczyste danie na grillu

Dodano: 
Szaszłyki z mielonego mięsa
Szaszłyki z mielonego mięsa Źródło:Shutterstock / Angelika Heine
Z mielonego mięsa można zrobić wiele potraw, również na grillu. Jedną z nich są soczyste szaszłyki. Ich przygotowanie jest bardzo proste, bo mięso wystarczy przyprawić i położyć na ruszcie.

Mięso mielone jest proste i wygodne w użyciu. Na dodatek można je przyrządzić na wiele sposobów i potrafi doskonale smakować. Uwielbiamy robić z niego kotlety, pulpety, klopsiki, nadzienie do gołąbków, dania z patelni i z piekarnika. Jednak można też przygotować z niego przysmaki z rusztu. Jednym z nich są proste szaszłyki. Spróbujcie ich raz, a nie pożałujecie.

Jakie mięso jest najlepsze na grillowane szaszłyki?

Na grillowane szaszłyki najlepiej jest wybrać aromatyczne mięso, o wyrazistym smaku. Powinno zawierać nieco tłuszczu, dzięki czemu gotowe szaszłyki będą soczyste. Dobrze sprawdzą się tu: wołowina, jagnięcina oraz wieprzowina. Można też zastosować mieszankę mięs. Dobrze harmonizują ze sobą wołowina i wieprzowina oraz wołowina i jagnięcina. Warto też dodać do masy cebulę i czosnek, które wzmocnią smak mięsa i nieco rozluźnią jego strukturę. Masę na szaszłyki dobrze jest przyprawić wyrazistymi przyprawami. Mogą to być, np.: kmin rzymski, kolendra, imbir, papryka ostra i słodka.

Jak zrobić szaszłyki z mięsa mielonego?

Nasze szaszłyki zrobimy z mielonej wołowiny. Najlepiej wybrać w sklepie kawałek np. antrykotu czy rostbefu i poprosić o jego zmielenie. Wtedy będziecie mieć pewność, że grillujecie odpowiednie, czyste mięso.

Przepis: Grillowane szaszłyki z mielonego mięsa

Grillowane szaszłyki z mielonej wołowiny

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Śródziemnomorska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
170 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • duża szczypta papryki ostrej
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • sól, pieprz
  • patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania

  1. Doprawianie masyCebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Warzywa dodaj do mielonego mięsa razem z przyprawami. Dokładnie wyrób masę.
  2. Przygotowanie szaszłykówMięsną masę podziel na 6 części. Z każdej uformuj podłużną kiełbaskę, nadziej ją na patyczek do szaszłyków, lekko dociśnij do patyczka.
  3. Grillowanie szaszłykówSzaszłyki ułóż na średnio rozgrzanym grillu. Piecz ok. 10 minut, co jakiś czas obracając, by mięso równomiernie się upiekło.

Wskazówka: Do masy na szaszłyki można też dodać 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub świeżej kolendry.

Grillowane szaszłyki z mięsa mielonego – kilka wskazówek

W czasie grillowania szaszłyki trzeba regularnie obracać, dzięki czemu równomiernie się upieką. Jednak to nie jedyne o czym trzeba pamiętać, przygotowując szaszłyki z rusztu.

  • Jeśli masa na szaszłyki jest mało zwarta, warto dodać do niej jajko. Pod wpływem wysokiej temperatury zetnie się i złączy kawałeczki mięsa.
  • Przed nadzianiem porcji mięsa na drewnianą szpadkę, warto namoczyć ją w wodzie, a potem posmarować olejem. Namoczenie zapobiegnie przypaleniu patyczków na ruszcie, zaś olej ułatwi zsunięcie upieczonego mięsa.
  • Po nadzianiu uformowanych szaszłyków na patyczki, mięso warto dobrze docisnąć. Dzięki temu nie będzie się zsuwać i nie spadnie w czasie pieczenia.
  • Mięsne szaszłyki najlepiej jest piec na średnio rozgrzanym grillu. Warto je więc ułożyć z boku, a nie na środku rusztu. W ten sposób będą upieczone nie tylko na zewnątrz, ale też i w środku.
  • Do grillowanych szaszłyków z mielonego mięsa najlepiej podać świeże warzywa i sos tzatziki. Całość można też podać w chlebkach pita.

Czytaj też:
Ta przekąska z grilla to hit. Przepis przywiozła z urlopu moja przyjaciółka
Czytaj też:
Owijam kawałki polędwiczki i kładę na ruszt. To danie wygląda i smakuje, jak z najlepszej restauracji