Jeśli lubicie dania z makaronem, z pewnością znacie już sos boloński na bazie mielonego mięsa, a także sos pomidorowy. Jednak możliwości, z czego można przyrządzić sos do makaronu, jest całe mnóstwo. Popularny jest sos na bazie oliwy i czosnku, grzybowy, a także z dodatkiem cytryny. Bardzo szeroka jest też gama sosów warzywnych, które są lekkie i pełne smaku. Dziś zapraszamy was na sos przygotowany na bazie bakłażana. To delikatne warzywo bardzo lubi towarzystwo wyrazistych dodatków i o takie właśnie wzbogaciliśmy nasz sos.
Z tych warzyw przygotujesz sos do makaronu
Warzywne sosy do makaronu mają to do siebie, że są lekkie i pełne smaku. Można je przygotować na bazie np. cukinii, szpinaku czy papryki. Jednak niemal każdy sos warzywny przyrządza się na podobnej zasadzie. Najpierw podsmaża się cebulkę, dodaje pokrojone warzywo i posiekany czosnek. Całość dusi się na oliwie lub oleju. Można wzbogacić śmietanką lub przecierem pomidorowym, w zależności, który dodatek bardziej pasuje. Sos doprawia się solą, pieprzem, ziołami i ewentualnie papryką wędzoną lub ostrą.
Przepis na sos bakłażanowy do makaronu
Bakłażana do tego przepisu nie należy obierać. Skórka dodaje bowiem lepszego smaku i ładniejszego wyglądu. Nie jest też konieczne wcześniejsze jego solenie.
Przepis: Makaron z sosem z bakłażana
Makaron wstążki podany z sosem bakłażanowo-pomidorowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 480 w każdej porcji
Składniki
- 400 g makaronu wstążki
- 1 cebula
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 bakłażan
- 2 ząbki czosnku
- 3 pomidory lub 1 puszka krojonych pomidorów
- bazylia
- sól, pieprz
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie sosuCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oliwie. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę przesmaż. Dodaj pokrojony w kostkę bakłażan, przesmaż, co jakiś zamieszaj. Dodaj pokrojone pomidory, trochę soli, pieprzu i bazylii. Sos duś na małym ogniu, aż bakłażan będzie miękki. Dopraw do smaku.
- Serwowanie daniaMakaron ugotuj al dente w lekko osolonym wrzątku. Odcedź go, dodaj do sosu. wymieszaj, chwilę podgrzej. Rozłóż na talerze, posyp parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
Jak serwować makaron z sosem?
Choć niektórzy nakładają sos na ugotowany makaron, to nie jest to najlepsze rozwiązanie. O wiele lepiej jest w tej materii naśladować Włochów, którzy są mistrzami w przyrządzaniu dań z makaronu. Otóż dokładają oni ugotowany makaron do sosu i całość podgrzewają, często mieszając. Dzięki temu makaron idealnie pokrywa się sosem i przechodzi jego smakiem. Warto przy tym pamiętać, że makaron do podgrzania z sosem należy gotować minutę krócej, niż to zaleca producent na opakowaniu. A po odcedzeniu nie przelewać go zimną wodą. Po rozłożeniu na talerz makaron warto posypać startym parmezanem lub świeżymi ziołami.
Czytaj też:
Spaghetti z tymi 2 dodatkami jest lekkie i pożywne. To najlepsze, szybkie danie i na upalne dniCzytaj też:
Najprostsza wersja penne na obiad. To tanie i pyszne danie robię w 10 minut