Pyszne danie z makaronu na szybki obiad lub lekką kolację. Sos robię z delikatnego warzywa

Pyszne danie z makaronu na szybki obiad lub lekką kolację. Sos robię z delikatnego warzywa

Dodano: 
Makaron z bakłażanem
Makaron z bakłażanem Źródło:Shutterstock / Anna Shepulova
Mamy propozycję obiadową dla wszystkich zabieganych. Oto proste, pyszne danie z makaronu i warzywnego sosu, które da się zrobić w 25 minut. Jest lekkie i wprost idealne na upalne dni.

Jeśli lubicie dania z makaronem, z pewnością znacie już sos boloński na bazie mielonego mięsa, a także sos pomidorowy. Jednak możliwości, z czego można przyrządzić sos do makaronu, jest całe mnóstwo. Popularny jest sos na bazie oliwy i czosnku, grzybowy, a także z dodatkiem cytryny. Bardzo szeroka jest też gama sosów warzywnych, które są lekkie i pełne smaku. Dziś zapraszamy was na sos przygotowany na bazie bakłażana. To delikatne warzywo bardzo lubi towarzystwo wyrazistych dodatków i o takie właśnie wzbogaciliśmy nasz sos.

Z tych warzyw przygotujesz sos do makaronu

Warzywne sosy do makaronu mają to do siebie, że są lekkie i pełne smaku. Można je przygotować na bazie np. cukinii, szpinaku czy papryki. Jednak niemal każdy sos warzywny przyrządza się na podobnej zasadzie. Najpierw podsmaża się cebulkę, dodaje pokrojone warzywo i posiekany czosnek. Całość dusi się na oliwie lub oleju. Można wzbogacić śmietanką lub przecierem pomidorowym, w zależności, który dodatek bardziej pasuje. Sos doprawia się solą, pieprzem, ziołami i ewentualnie papryką wędzoną lub ostrą.

Przepis na sos bakłażanowy do makaronu

Bakłażana do tego przepisu nie należy obierać. Skórka dodaje bowiem lepszego smaku i ładniejszego wyglądu. Nie jest też konieczne wcześniejsze jego solenie.

Przepis: Makaron z sosem z bakłażana

Makaron wstążki podany z sosem bakłażanowo-pomidorowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
480 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g makaronu wstążki
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 bakłażan
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 pomidory lub 1 puszka krojonych pomidorów
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie sosuCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oliwie. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę przesmaż. Dodaj pokrojony w kostkę bakłażan, przesmaż, co jakiś zamieszaj. Dodaj pokrojone pomidory, trochę soli, pieprzu i bazylii. Sos duś na małym ogniu, aż bakłażan będzie miękki. Dopraw do smaku.
  2. Serwowanie daniaMakaron ugotuj al dente w lekko osolonym wrzątku. Odcedź go, dodaj do sosu. wymieszaj, chwilę podgrzej. Rozłóż na talerze, posyp parmezanem i posiekaną natką pietruszki.

Jak serwować makaron z sosem?

Choć niektórzy nakładają sos na ugotowany makaron, to nie jest to najlepsze rozwiązanie. O wiele lepiej jest w tej materii naśladować Włochów, którzy są mistrzami w przyrządzaniu dań z makaronu. Otóż dokładają oni ugotowany makaron do sosu i całość podgrzewają, często mieszając. Dzięki temu makaron idealnie pokrywa się sosem i przechodzi jego smakiem. Warto przy tym pamiętać, że makaron do podgrzania z sosem należy gotować minutę krócej, niż to zaleca producent na opakowaniu. A po odcedzeniu nie przelewać go zimną wodą. Po rozłożeniu na talerz makaron warto posypać startym parmezanem lub świeżymi ziołami.

Czytaj też:
Spaghetti z tymi 2 dodatkami jest lekkie i pożywne. To najlepsze, szybkie danie i na upalne dni
Czytaj też:
Najprostsza wersja penne na obiad. To tanie i pyszne danie robię w 10 minut