Spaghetti z tymi 2 dodatkami jest lekkie i pożywne. To najlepsze, szybkie danie i na upalne dni

Spaghetti z tymi 2 dodatkami jest lekkie i pożywne. To najlepsze, szybkie danie i na upalne dni

Dodano: 
Spaghetti z cukinią i szynką
Spaghetti z cukinią i szynką Źródło:Pixabay
W ciepłe dni nie chce się jeść sycących obiadów i ciężkich kolacji, ani też gotować. Dlatego nasze spaghetti z szynką i cukinią będzie doskonałym rozwiązaniem. To lekkie danie robi się szybko i z niewyszukanych składników.

Dania z makaronu zwykle robi się łatwo i szybko. I tak też jest z naszym spaghetti. Zdążycie je zrobić na spokojnie po przyjściu z pracy. Będzie świeże, lekkie i pyszne. Na dodatek składniki na nie znajdziecie pewnie w domowych zapasach, a jeśli nie, to kupicie je w najbliższym sklepie. A więc do dzieła!

Jaki makaron wybrać do tego dania?

My do naszego dania obiadowego wybraliśmy spaghetti, bo dość dobrze harmonizuje z paseczkami cukinii i szynki. Jednak bez problemu ten rodzaj makaronu możecie zastąpić innym. Tu dobrze sprawdzi się np. penne czy świderki. Te formy makaronu dobrze pasują do sosów i wygodnie się je zajada.

Jak zrobić spaghetti z szynką i cukinią?

By danie wyszło idealne, najpierw nastawcie makaron i od razu zacznijcie przygotowywać sos. Nim makaron się ugotuje, sos będzie gotowy.

Przepis: Spaghetti z szynką i cukinią

Szybkie danie obiadowe z makaronu spaghetti, szynki i cukinii

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
750 w każdej porcji

Składniki

  • 1 młoda, nieduża cukinia
  • 1 cebulka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g szynki gotowanej w plasterkach
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie)
  • 300 g makaronu spaghetti

Sposób przygotowania

  1. Nastawianie makaronuW dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj do niej łyżkę soli, włóż makaron. Gdy dolna jego część zmięknie, całość zamieszaj, by cały makaron znalazł się w wodzie. Makaron gotuj minutę krócej, niż to zaleca producent na opakowaniu.
  2. Przygotowanie sosuCukinię umyj, wytrzyj, zetrzyj na dużych oczkach. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na dużej patelni z oliwą. Dodaj pokrojoną w wąskie paski szynkę, przesmaż ją, co jakiś czas mieszając. Do szynki dodaj cukinię, podsmaż ją. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę soli i pieprzu, duś 5 minut. Wlej śmietankę, całość podgrzewaj kilka minut, dopraw do smaku.
  3. Serwowanie daniaMakaron odcedź, dodaj do sosu znajdującego się na patelni. Całość wymieszaj, podgrzewaj 1-2 minuty, często mieszając. Danie rozłóż na talerze, posyp startym parmezanem.

Te dodatki podniosą smak sosu z szynki i cukinii

Smak naszego dania doskonale podkręca czosnek i parmezan. Jeśli jednak chcecie, by danie nabrało jeszcze bardziej wyrazistego smaku, możecie do niego dodać też trochę kaparów, posiekanej natki pietruszki czy bazylii. Do sosu warto też dodać odrobinę bazyliowego pesto lub parę nitek szafranu, które odmienią jego smak i kolor.

Czytaj też:
Najprostsza wersja penne na obiad. To tanie i pyszne danie robię w 10 minut
Czytaj też:
Makaron z dodatkami zalewam sosem i wstawiam do piekarnika. Po 30 minutach mam pyszny obiad