Ten gulasz warzywny to mistrzostwo świata. Zrobisz go w pół godziny z prostych składników

Ten gulasz warzywny to mistrzostwo świata. Zrobisz go w pół godziny z prostych składników

Dodano: 
Caponata
Caponata Źródło: Shutterstock / Ostranitsa Stanislav
Caponata to tradycyjna sycylijska potrawa, której podstawą jest bakłażan. Nie ma też caponaty bez kaparów. Jedni mówią o niej, że to warzywna sałatka, inni nazywają ją warzywnym gulaszem.

To danie rodem z włoskiej Sycylii. Jest pełne smaków, aromatów, jest sycące, a jednocześnie lekkie. Najważniejszy składnik to bakłażany, ale nie ma caponaty bez oliwek, kaparów i odrobiny octu. Caponata jest znana na Sycylii od stuleci i często była nazywana daniem podróżników – dzięki octowi na dłużej zachowywała trwałość. To wyjątkowe danie można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Jak zrobić caponatę?

Caponata to duszone warzywa, których smak doskonale podkręca dodatek octu oraz wyrazistych w smaku oliwek i kaparów. To danie, które zrobisz szybko, całość nie zajmie ci więcej niż pół godziny.

Przepis: Caponata

Włoski gulasz warzywny z bakłażanem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
344 w każdej porcji

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 1 czerwony pomidor
  • 1 żółty pomidor
  • 1 cebula
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki zielonych oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 gałązka świeżej bazylii
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Robienie caponatyBakłażany pokrój w kostkę, posyp solą i odstaw na ok. 10 minut. Cebulę i pomidory pokrój w kostkę, seler w plasterki. W rondelku rozgrzej oliwę, wrzuć bakłażany i smaż ok. 5 minut, dodaj cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmaż krótko, dodaj pokrojone pomidory, ocet, sól i pieprz. Wymieszaj, dodaj kapary i oliwki i duś pod przykryciem ok. 15 minut.
  2. Serwowanie caponatyNa koniec dorzuć do caponaty listki świeżej bazylii i danie jest gotowe.

Z caponatą jest trochę tak, jak z polskim bigosem i składniki dania mogę się różnić w zależności od tego, jakie upodobania ma konkretna gospodyni czy gospodarz. Do caponaty możesz dodać również czarne oliwki (lub miks oliwek), kolorową paprykę, orzeszki pinii uprażone na suchej patelni (posyp orzeszkami gotowe danie). W przepisie na oryginalną caponatę zwykle nie ma pomidorów – dlatego, jeśli chcesz, możesz je pominąć.

Co można zrobić z caponaty?

Caponatę można zjeść na obiad, może też być kolacją. Jest rewelacyjna zarówno na zimno, jak i na ciepło. Można ją jeść w towarzystwie grzanek, można podać z rybą albo kawałkiem mięsa. Ale caponatę (wówczas powinna być gęsta) można także zmiksować i zrobić z niej rewelacyjną pastę do kanapek. Taką pastę można też dodawać do makaronów, ziemniaków czy sałatek ze świeżych warzyw.

Caponatę można także zachować w słoikach na dłużej. Wówczas należy gorącą caponatę przekładać do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować ok. 15 minut. W ten sam sposób można zrobić na zimę także pastę z caponaty. Tak przygotowana może być przechowywana nawet rok.

Czytaj też:
To jeden z najmniej kalorycznych serów. Powstaje jako produkt uboczny, a smakuje świetnie
Czytaj też:
Zamiast kupować przyprawy, ususz ten chwast. Aromatyczny dodatek do potraw masz zupełnie za darmo