Domowa przyprawa z kurdybanka ma intensywny ziołowy aromat. Wiele osób zastępuje nim gotowe mieszanki przypraw. Jedyne czego potrzebujesz, aby zrobić własną przyprawę, to bluszczyk kurdybanek. Ale możesz też zrobić ziołową sól z dodatkiem popularnego chwastu.
Jak zrobić przyprawę z kurdybanka?
Bluszczyk kurdybanek łatwo rozpoznać po niewielkich fioletowych kwiatach i charakterystycznym, przyjemnym, ziołowym aromacie. To cenne zioło lecznicze wykorzystywane m.in. przy infekcjach górnych dróg oddechowych, ale też roślina wartościowa kulinarnie. Bluszczyk można jeść na surowo, ale można te suszyć. I aby zrobić domową przyprawę, należy bluszczyk kurdybanek wysuszyć, a następnie rozdrobić (można to zrobić blenderem, ale ważne, by suszu nie miksować na pył).
Roślinę najlepiej suszyć rozłożoną w przewiewnym, słonecznym miejscu. Gotowy, zmielony susz należy przechowywać w szczelnych pojemnikach i wykorzystywać jak ziołowe mieszanki przypraw, np. typu włoskiego.
Bluszczyk kurdybanek może te być dodatkiem do ziołowej soli. Wówczas susz należy wymieszać w proporcji 1:1 z solą. Taką sól można wykorzystywać do doprawiania zup, sosów, mięs, warzyw, czy ryb.
Jak wykorzystać suszony bluszczyk kurdybanek?
Bluszczyk kurdybanek jest doskonały do doprawiania mięs. Suszem można natrzeć np. filety z piersi z kurczaka albo karkówkę. Jest także dobrą przyprawą do pieczonych ziemniaków. Świetni sprawdzi się w sosach i zupach kremach, my proponujemy dodać ją do pomidorowej w stylu włoskim.
Suszonym bluszczykiem kurdybankiem można także doprawiać pieczone warzywa czy sery. Idealnie pasuje np. do pieczonej fety z warzywami. To przyprawa, którą możesz śmiało sypać do zapiekanek, ale też wykorzystać do pizzy.
Czytaj też:
Zapiekam pomidory z tym serem i dodaję do makaronu. Szybki obiad w śródziemnomorskim styluCzytaj też:
Zbieram popularny chwast i zalewam wrzątkiem. Idealny napój na trawienie i zdrową wątrobę