Kolacja na ciepło może oznaczać przeróżne potrawy. Jedną z najprostszych i najłatwiejszych do przygotowania są racuchy. Wystarczy tylko wziąć kilka niewyszukanych składników, wymieszać je na gładką masę i dodać pokrojone jabłka. Po usmażeniu całość smakuje, że palce lizać!
Jakim płynem rozrobić ciasto na racuchy?
Podstawowe składniki ciasta na racuchy to: mąka, jajka, spulchniacz i płyn. Tradycyjnym spulchniaczem są drożdże, jednak o wiele szybciej przyrządzimy tę potrawę na proszku do pieczenia lub sodzie. Jeśli zaś chodzi o płyn, najczęściej dodaje się mleko. Jednak o wiele lepiej w tej roli sprawdzają się mleczne napoje fermentowane. Ja zwykle sięgam po jogurt naturalny, dzięki któremu ciasta ma odpowiednią konsystencję i smak. Można go jednak zastąpić maślanką czy kefirem. Te trzy napoje są lżejstrawne od mleka, bo zawierają mniej laktozy.
Jak zrobić proste, puszyste racuchy?
Przygotowanie jogurtowych racuchów zaczynam od obrania i rozdrobnienia jabłek. Można je zetrzeć na dużych oczkach, ale u mnie w domu wszyscy lubią, gdy kawałki jabłek są większe i lepiej wyczuwalne. Dlatego kroję je nożem w sporą kostkę. Potem mieszam ciasto. Do miski wsypuję mąkę, dodaję jajka, trochę proszku do pieczenia i tyle jogurtu naturalnego, by powstało dość gęste, ale płynne ciasto. Na koniec łączę je z jabłkami i jest gotowe do smażenia.
Przepis: Racuchy jogurtowe z jabłkami
Puszyste racuchy idealne na wczesną kolację lub podwieczorek
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 345 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 400 g jogurtu naturalnego
- 3 kwaskowe jabłka
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Krojenie jabłekJabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne. Miąższ pokrój na nieduże kawałki.
- Przygotowanie ciastaDo miski wsyp mąkę, wymieszaj ją z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj jajka i jogurt naturalny, rozmieszaj gładkie, dość gęste ciasto. Wymieszaj je z jabłkami.
- SmażenieNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta i lekko je spłaszczaj. Smaż racuchy po ok. 2 minuty z każdej strony, by były rumiane. Oprósz je cukrem pudrem.
Racuchy z jabłkami – kilka wskazówek
Racuchy z jabłkami można podać na podwieczorek, przekąskę lub wczesną kolację. Zjedzone zbyt późno, mogą nam zalegać na żołądku. Co jeszcze warto o nich wiedzieć?
- By racuchy były lżejsze dla żołądka, po zdjęciu z patelni należy je osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Do ciasta na racuchy można dodać 1-2 łyżeczki cukru. Jednak nie należy przesadzać z jego dodatkiem, bo racuchy łatwo będą się przypalać. Lepiej oprószyć je cukrem pudrem po usmażeniu.
- Do racuchów najlepiej dodać kwaskowe w smaku jabłka. Wtedy cała potrawa, mimo, że na słodko, będzie miała orzeźwiający smak.
Czytaj też:
Kolacja na słodko? Czemu nie! Ta będzie smaczna, zdrowa i zagwarantuje dobry senCzytaj też:
Wrzucam kilka składników do salaterki. W 15 minut robię pyszną, pożywną kolację dla rodziny
